Nintendo i njihove ekskluzive. Jednostavno su prelepe, preslatke, nazovite ih kako hoćete. Kada uzmemo i pogledamo šta smo sve mogli da odigramo na njihovim platformama u proteklih 20-30 godina, srce nam se topi. Jedan od sigurno većih Nintendo heroja je definitivno Kirby. Svaka  igra u ovom serijalu je pre svega bila avantura nego izazov, ali svaka nas je oduševila drugim stvarima koje je krila u sebi. Kirby Epic Yarn je bila jedna od najlepših naslova koje su izašle na Wii konzoli. Sam dizajn, način na koji su skovani svi nivoi je bio prosto, magičan. Najava da ćemo dobiti ”Extra” izdanje ove igre, za 3DS konzolu (da 3DS, ne Switch) je bio skroz kul potez Nintenda, koji je ovim rekao da ipak brine o vlasnicima ove konzolice koja jednostavno ne dozvoljava da umre i zaboravi se.

Kirby igre kao što smo već rekli, su već do sada bile jedne od lakših u biblioteci Nintendo naslova. One su se oslanjale više na uživanje u divnom svetu u kome Kirby luta i radi svoje vratolomije, nego na preživljavanje i nerviranje kao neki naslovi. Taj nedostatak izazova je ujedno i bio problem većini igrača da nađu smisao u Kirby naslovima. Većina je i zbog toga odustajala, ne shvativši da je smisao sa Kirby igrama u prepuštanju i uživanju. Kirby Epic Yarn je bio totalno novi nivo lakoće, s obzirom da niste mogli da poginete. Praktično ukoliko bi pali, balon bi vas uzdigao nazad, ukoliko bi vas neprijatelj napao, nikakve posledice ne bi imali. Igra je prosto bila, hm mislim da ne postoji reč koja bi je opisala kao lakša od lake ili možda za neke totalno besmislena jer nema ni malo izazova. Naravno sve se oslanjalo na divno dizajniran svet od vune i kanapa.

To je i dalje slučaj u ”Extra” verziji ove igre, ali ipak, razvojni tim je bio svestan tog, da ga nazovemo ”nedostataka“ originala, te je ubacio još jednu težinu u igri, pod nazivom ”Devilish”. Ova đavolska težina baš treba da predstavlja to, povećavanje težine igre za sve igrače, ubacivši posledice za one neoprezne igrače i koji žele da prelete sa igrama. Praktično, razvojni tim je ubacio, iliti vratio health bar kao u drugim igrama, tako da vas neprijatelji mogu ubiti sada, ili možete da poginete tako što ćete pasti na nekom delu mape. Ovo je otvorilo totalno drugu dimenziju igre, ali i napravilo nekoliko problema koji pre nisu postojali.

Pošto je igra dizajnirana sa mišlju da se u njoj jednostavno ne može poginuti već da je ovo interaktivna avantura bez posledica u kojoj treba da dođete od tačke A do tačke B, checkpoint sistem ne postoji. To znači da ukoliko poginete u Devilish modu na nekom delu nivoa, recimo pred kraj, igra će vas vratiti na samom početku tog nivoa, a sve šta ste sakupili, ćete morati ponovo uraditi. Ovo jeste malo frustrirajuće, ali ova težina se ipak zove ”Đavolska”. Čak i pored tog naziva, izazov postoji, ali ne toliko koliko bi smo mi voleli da ga ima, jer je ubačena još jedna novina.

U originalnom izdanju, Kirby nije mogao da ”usisava” protivnike i preuzima njihove moći, da kažemo karakterističan i najpoznatiji potez ovog lika. Sve se oslanjalo na jednom potezu koji može da rasplete svaki čvor u svetu. Na taj način je Kirby prelazio preko svakih prepreka koje su se nalazile ispred njega. To je bila jednostrana iliti jednolična avantura. Sa ubacivanjem Devilish moda, ubacili su i mogućnost da ipak možete da preuzimate moći likova, da se borite sa njima kao i u svim ostalim igrama. Ponovo koncept se totalno menja, ali na žalost, ostaje na dizajnu nivoa koji je identičan kao ranije, koji jednostavno nije osmišljen za nešto tako. Ubacivanje karakterističnog Kirby poteza i moći je olakšalo igru koliko je otežao Devilish mod igranja. Jeste da možete da poginete, ali sada imate neverovatno više mogućnosti da se borite protiv neprijatelja na svakom nivou od početka do kraja igre. Nekako bi veći izazov bio da su samo ubacili novi nivo težine bez vraćanja uzimanja moći od drugih. Tada bi svaki igrač stvarno morao da razmisli pre nego što uradi nešto konkretno ili rizikuje život da pobedi nekog protivnika ili bossa.

Ubacivanje Devilish moda nije obavezno napravilo igru teškom, ali je ovo totalno nova dimenzija i način igranja ovog reizdanja. Više nećete razmišljati i igrati kao na Wii konzoli, već ćete se truditi da budete malo riskantnij ali isto tako pažljiviji u drugim trenucima gde je potrebno da preživite po svakoj ceni. Nije kao da će uvek postojati taj strah da poginete zbog ”prejakih” neprijatelja, jer oni praktično ne postoje, ali ipak makar mali izazov ipak postoji.

Kirby: Extra Epic Yarn (3DS)
  • 8/10
    EmuGLX Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Kirby Extra Epic Yarn je očekivano kompletnija verzija svog prethodnika sa Wii konzole. Na 3DS konzoli izgleda prelepo i igra se fantastično. Čak i u ovako poznim godinama, 3DS dobija naslove koje su totalno vredni čuvanja ove konzole, a Kirby je to potvrdio. Za one koji su želeli da ovo igraju ”on the go” na staroj Nintendo platformi, ovo je odličan način da se podsetite Epic Yarn magije i da osetite mali izazov koji je ubačen u ovoj igri.