Kada je pre 15 godina izašao prvi Kingdom Hearts, sa svojom neuobičajenom kombinacijom Disney i Final Fantasy likova i svetova, zahvaljujući fantastičnoj grafici, animacijama, priči i akcionom gameplay-u dostigao je sjajan uspeh i započeo ovu popularnu franšizu. To je bila igra za PlayStation 2, a za nastavak avanture igračima je bilo neophodno još dodatnih uređaja: GameBoy Advance, DS i PSP. Iako su do sada izašle samo dve “glavne” igre sa brojem u nazivu, a Kingdom Hearts 3 se već dugo nestrpljivo iščekuje, sve Kingdom Hearts igre su canon. Za uspešno praćenje komplikovane priče nije moguće preskakati igre, jer iako ne prate uvek glavnog lika prvog dela, sve su povezane. Na veliko olakšanje novih zainteresovanih fanova, za PlayStation 3 su izašle Kingdom Hearts 1.5 i Kingdom Hearts 2.5 kolekcije a sada konačno imamo prvih šest igara na jednom mestu na aktuelnom PlayStation-u 4 u Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 Remix.

kingdom-hearts-hd-1_52_5-remix_18

Konfuzan naslov za one koji nisu upoznati sa serijalom, pa da pojasnimo: HD 1.5 deo sadrži originalni Kingdom Hearts za PS2 (u poboljšanoj Final Mix verziji, koja je tada bila ekskluzivna za Japan), Kingdom Hearts Re:Chain of Memories za PS2 (remake GBA igre sa novim animacijama i borbama) i Kingdom Hearts 358/2 Days za DS (u formi skoro tročasovnog video prepričavanja igre). HD 2.5 deo kolekcije obuhvata Kingdom Hearts II za PS2 (Final Mix verzija), Kingdom Hearts Birth By Sleep za PSP (Final Mix) i Kingdom Hearts Re:coded za DS (takođe u video formi, nije igriv). Ukratko, prvih šest igara i sve što vam treba ako se nikada niste susretali sa Kingdom Hearts-om do sada.

Nakon paljenja kolekcije pojavljuje se lepo dizajniran glavni meni gde birate koji od šest naslova pokrećete dok Dearly Beloved ide u pozadini. Bez obzira što se hronološki ne dešava pre svih ostalih, najbolje je pratiti vreme originalnog izlaska i početi sa Kingdom Hearts Final Mix. Tu počinje priča o troje prijatelja – Sora, Riku i Kairi koji uživaju sa Final Fantasy likovima Tidus-om, Wakka-om i Selphie, a maštaju o tome da jednog dana istraže šta to još postoji osim tropskog ostrva koje je njihov dom (ZAŠTO?). Nakon oluje jedne noći oni su razdvojeni i tako kreće avantura protagoniste sa bodljikavom kosom i džinovskim žutim patikama Sore. Koristeći Keyblade i obilazeći svetove sa Disney likovima on se bori protiv zlih stvorenja Heartless i pokušava da pronađe svoje prijatelje. Na tom putu mu pomažu Disney junaci Donald Duck i Goofy koji su u svojoj potrazi za kraljem Mickey-em.

kingdom-hearts-hd-1_52_5-remix_19

Prvo što ćete primetiti ako ste igrali KH igre na originalnom hardveru je da sada rade u 60fps-a (i na običnom PS4 i na Pro-u) što ovim akcionim RPG-evima omogućava dosta bolje gameplay iskustvo. Rezolucija je takođe poboljšana i igre sada rade u 1080p na običnom PS4 i 4k na Pro-u. Učitavanja su drastično smanjena u odnosu na PS3 kolekcije i skoro da su trenutna, time čineći PS4 verziju najboljim izborom i za speed runner-e.

Za razliku od tadašnjeg Final Fantasy gameplay-a koji je bio turn-based, Kingdom Hearts nudi borbu u realnom vremenu. Dok je na samom početku tu samo skakanje i Attack, tokom igranja se otključavaju brojne magije, uče nove sposobnosti i prizivaju summoni, koji su u ovom serijalu čuveni Disney likovi. Praćenje akcije je malo olakšano u odnosu na PS2 jer kontrola kamere nije više mapirana na L2 i R2 već na desni analog stick. Tu je i lockovanje na neprijatelje sa R1 a pomoću prečica je moguće brzo baciti neku od tri odabrane magije. Borbe su brze i drže vam pažnju a tokom njih vam uvek pomažu i Donald i Goofy ili, ako vam jedan od njih dvojice ne odgovara, lik iz sveta u kome se nalazite (Tarzan, Ariel itd).

kingdom-hearts-hd-1_52_5-remix_10

Obilaženje Disney svetova je jedan od glavnih aduta serijala i uglavnom divno iskustvo. Iako su realno u pitanju vešto zamaskirani hodnici, zabavno je skoro koliko i istraživanje Disneyland-a. OK, ipak ne toliko. Zadaci u svetovima su različiti, u prvih nekoliko u Kingdom Hearts Final Mix dokazujete Alisinu nevinost, pomažete majmunima u Tarzanovom svetu i učestvujete u turnirima u Herkulesovom. Iako su generalno mali, nema mapa i markera koji će pojednostaviti gde treba ići i šta treba raditi. Zato će se dešavati da zbunjeno tumarate tražeći način da napredujete, kao u čudno dizajniranom Tarzanovom svetu, Deep Jungle.

Soundtrack je fantastičan i kombinuje teme iz Disney filmova sa originalnim kompozicijama. Na početku prvog dela tu je čuveni Utada Hikaru hit Simple and Clean a tokom igranja vas muzika lako dodatno uvlači u Disney svetove u kojima se nalazite kada u njima čujete odgovarajuću muziku. Voice acting takođe najčešće deluje prirodno, likovi zvuče kako biste i očekivali.

 

Re: Chain of Memories drastično menja gameplay i tu je akcenat na kartama. One se koriste za mnoge stvari u igri kao što su napadi, bacanje magije i pozivanje prijatelja a nakon korišćenja karte, ona nestaje. To znači da tokom igranja osim akcije na ekranu u isto vreme pazite i na korišćenje karata. Vreme dešavanja je odmah nakon prvog Kingdom Hearts-a, Sora se tu prvi put susreće sa nekim bitnim likovima iz Kingdom Hearts 2 pa ako vas zanima priča, nije za preskakanje. Pored isprobavanja nove vrste borbe sa kartama, priča je ujedno i glavni razlog za igranje ovog naslova jer se ponovo obilaze isti svetovi i likovi iz prvog dela.

358/2 Days i Re: Coded nije moguće igrati već su u kolekciji prikazani kao filmovi u trajanju od nekoliko sati. Nakon gledanja prvog igrači će biti upoznati sa dešavanjima između Re: Chain of Memories i Kingdom Hearts 2, dajući dugačkom i sporom uvodu u KH2 novi smisao. Ipak, iako je iz menija treći po redu, izašao je nakon Kingdom Hearts 2 i kvari neka iznenađenja iz te igre, pa je preporuka odgledati ga posle igranja KH2. Re: Coded se dešava nakon svih ostalih a tada je i izašao, te ga treba ostaviti za kraj. Prešli smo obe na originalnom hardveru i iako dobre, ne nude nešto revolucionarno novo u odnosu na ostale u ovoj kolekciji. Teško da će se iko izjasniti da su im to omiljene Kingdom Hearts igre, tako da odluka da budu prepričane u video formi zarad priče, u paketu sa boljim igrama koje možete da igrate, i nije toliko loša.

kingdom-hearts-hd-1_52_5-remix_12

Stižemo i do Kingdom Hearts 2. Nakon već spomenutog dugačkog uvoda, igrač ponovo dobija kontrolu nad junakom iz prvog dela (obrnuta Metal Gear Solid 2 situacija!). Tu je naravno i dosta novih Disney svetova a kao osnova za gameplay je uzet prvi Kingdom Hearts, sa mnogim dodatim unapređenjima. Neka od njih su Drive sistem koji omogućava spajanje sa prijateljima i dobijanje novih moći (Dragon Ball Z anyone?) i Reaction komande, koje dozvoljavaju igraču da pritiskom na trougao odreaguje na napad neprijatelja ili događaj.

Birth By Sleep je prequel, dešava se pre svih ostalih igara iz kolekcije, a po datumu izlaska i trenutku kada ga treba igrati, mesto mu je između KH2 i Re: Coded. Igrač na početku bira jednog od tri lika: Ventus, Aqua ili Terra. Upravljanjem svakog od likova videćete šta se događa iz njegovog ugla. Iz tog razloga ćete želeti da tri puta pređete igru ako ste zainteresovani da imate uvid u celokupnu sliku, što nije loše koliko se može učiniti, jer ne radite identične stvari tri puta. Preporučeni redosled igranja je Terra-> Ventus-> Aqua. Borbeni sistem je promenjen, više nema MP bar-a i ograničenja pri bacanju magija, već je tu novi Command sistem. Ovaj sistem dozvoljava igračima da Command Deck prilagode sa Deck Commands sposobnostima koje mogu da koriste.

Sve igre su krcate opcionim sadržajem, pa ako vam samo prelaženje ne bude dovoljno, postoji dosta neobaveznih sporednih quest-ova kao i borbi koje će vas namučiti. Jedna od njih je protiv čuvenog Final Fantasy VII antagoniste Sephiroth-a, dostupna i u KH i u KH2. Ako se u to upustite nepripremljeni kao mi, spremite se za rezultat kao u našem klipu ispod.

Ova kolekcija nema punu cenu pa nudi neverovatnu vrednost za novac. Četiri velika RPG-a i dva filma daće vam na desetine, potencijalno čak i stotine sati zabave, bilo da ste stari fan koji želi da ponovo obiđe Disney svetove u kolekciji koja izgleda i radi bolje nego ikada, ili neko koga je interesovao ovaj spoj Disney-a i Final Fantasy-a, a nije znao odakle da počne. Ako vam i dalje ne bude dosta Kingdom Hearts-a nakon ovoga, preostaje još 2.8 koji je izašao ranije ove godine i čekanje na Kingdom Hearts 3.

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Četiri velika RPG-a i dva filma daće vam na desetine, potencijalno čak i stotine sati zabave, bilo da ste stari fan koji želi da ponovo obiđe Disney svetove u kolekciji koja izgleda i radi bolje nego ikada, ili neko koga je interesovao ovaj spoj Disney-a i Final Fantasy-a, a nije znao odakle da počne.