Nekada davno u vreme PlayStation 2 dominacije, japanske igre su čvrsto držale scenu na konzolama, jasno razdvajajući japanski od zapadnog gaminga. Pored mnogih mainstream megahitova koji su nam dolazili iz kolevke pravog gaminga dešavalo se da na Zapad stignu i poneka ludila svojstvena samo matičnome Japanu. Kada je Katamari Damacy stigao na PS2 2004. godine, NAMCO nije ni slutio da će jedno takvo nefiltrirano japansko ludilo uspeti da osvoji srca i zapadne publike. Nakon neočekivanog uspeha bilo je mnogo nastavaka i spinoffova na mnogim sistemima, ali original je svakako najviše ostao u sećanju. Sada 14 godina kasnije, nakon mnogo generacija i u jednom totalno drugačijem okruženju originalni Katamari nam se vraća kao Katamari Damacy REROLL remaster za Nintendo Switch i PC.

Skoro pa psihodelični uvod nas prebacuje u svet gde je Kralj Kosmosa nakon pijanstva polupao sve zvezde na nebu. Sada je na vama, malom princu, (no pun intended) da ih povratite tako što ćete rolovati stvari na zemlji u veliku loptu odnosno katamari koje će tatica posle pretvarati u nove celestijalne objekte. Savršeno logično zar ne.

Vizuelni stil Katamarija, pa čak donekle i gameplay sa današnjeg stanovišta vas mogu podsetiti na bezbroj indie igara sa low poly grafikom i uvrnutim idejama. Ipak za razliku od tih amaterskih pokušaja gde se zezanje uglavnom svodi na smejanje glitchevima ovaj naslov je svakako bio ispred svog vremena, a i veoma je utegnut sa tehničke strane – odlični endžin koji je NAMCO razvio ranih 2000ih godina i dan danas izgleda i radi sjajno. Postoji neverovatan broj objekata koji se mogu narolati na vašu loptu a njihova veličina je u rasponu od najsitnijih stvari koje možete pronaći na stolu do automobila i zgrada.

Kontrole nisu jednostavne ali vrlo lako ulaze u glavu. Originalno zamišljen kao PlayStation naslov, Katamari koristi obe analogne palice za kretanje, guranje i manevrisanje oko lopte. Sve ovo je vrlo lako izvodljivo na Switchu, kako sa analognim palicama tako i sa žiroskopskom kontrolom, dok će vam u PC verziji biti neohodan kompatabilni gameplad. Igranje na tastaturi i mišu je teoretski moguće, ali ga nikako ne preporučujemo.

 

Iako na prvi pogled deluje kao zezalica, ovo je legit full igra. Sadržaja ima zaista mnogo i za kompletno prelaženje trebaće vam poprilično vreme, posebno sto za neke nivoe morate izdvojiti i po 20 minuta iz cuga. Progresija sa nivoa gde sakupljate sitne objekate po podu kuće do pravljenja haosa po gradu je veoma umerena, tako da ludilo postepeno postaje sve veće kako igra odmiče i samo vas vuče da odigrate još jedan nivo, napravite još veći katamari i polako sa sve uvrnutijim međuanimacijama bespovratno tonete u nikada zabavnije ludilo. Kada i dođete do kraja možete juriti royal dodatke za princa, hi scores ili pokušati da kompletirate kolekcije. Svaki objekat od njih bezbroj, uredno je klasifikovan u kolekcionarskim menijima igre i sadrži kraći opis – sasvim beznačajna informacija, ali sjajno ilustruje stepen ludila koji je bio neophodan da se smisli ovakva igra. Muzika je baš kao i igra, apsolutno japansko bezumlje, ali na sjajan način upotpunjuje atmosferu.

Kada se svi elementi pomešaju Katamari je veoma unikatno punokrivno japansko suludo iskustvo, nekim čudom veoma priznato na zapadu. 2012. godine originalni Katamari je čak dodat u muzej moderne umetnosti u New Yorku, uspeh dostojan velemajstora zabave iz NAMCO-a koji su već obogatili popularnu kulturu sa izdanjima kao što su Pac-Man, Galaga, Tekken, Ridge Racer i mnogim drugim.

Katamari Damacy REROLL je bez sumnje najbolja verzija originalne igre koja ni posle toliko godina nije izgubila ni malo na svom šarmu i zabavnosti. Jedina šteta je što nije još po nešto dodato. U svakom slučaju, ako ste propustili PlayStation 2 eru i ovu sjajnu japansku genijalnu ludoriju, sad je prava prilika da otkrijete Katamarija. Ostaje samo pitanje zbog čega ovaj remake nije objavljen i za PlayStation 4?

Katamari Damacy Reroll (PC)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Sjajan remake legendarne 100% japanske igre. Kontrole mogu biti konfuzne u početku ali nakon navikavanja stvar postaje druga priroda. Ovako blesav i zarazan naslov nismo videli od 2004. godine a verovatno i nećemo skoro ponovo. Kompletno unikatno iskustvo!