Kada je ugledala svetlost dana 2011, Binding of Isaac je definitivno bila igra koja je postavila novi standard u “2D rogue like dungeon crawler” žanru. Spoj mračne atmosfere, teškog ali poštenog gameplay-a i nasumično generisanih nivoa i protivnika, držali su ovaj naslov na tronu već gotovo pola decenije. Zašto to kažem u prošlom vremenu? Pa, zato što je igra o kojoj danas pišemo najozbiljniji kandidat da svrgne dosadašnjeg kralja sa trona.

Enter the Gungeon je “dungeon crawl” prvenac Dodge Roll studija. Njega čini nekolicina bivših zaposlenih iz nekadašnjeg Mythic Entertainment-a, studija koji je najpoznatiji po igrama poput Dark Age of Camelot i Warhammer Online.  Igra započinje uvodnom pričom o mračnoj tvrđavi koja se nalazi na nekoj veoma udaljenoj planeti. Ono po čemu je ta tvrđava poznata jeste skriveno legendarno oružje koje ima moć da ubije prošlost. Nakon kataklizme u kojoj ju je nepoznata sila sravnila sa zemljom, tvrđava biva ponovo obnovljena.  Za to vreme legenda o tajni tvrđave je odjeknula širom galaksije, mameći bezbroj junaka spremnih da se upuste u opasnu pustolovinu zarad šanse da se dokopaju tog čuvenog blaga.

Na početku imate priliku da izaberete jednog od četiri ponuđena lika: osuđenik, pilot, svemirski marinac i lovac. Svaki od ponuđenih likova ima sposobnosti po kojima je jedinstven u odnosu na ostatak družine. Kako budete napredovali kroz igru otključaćete i druge igrive likove koji će takođe doneti nove izazove sa sobom. U svom izvođenju igra je gotovo preslikani Binding of Isaac. Neki elementi i protivnici su iskopirani do te mere da ćete isprva pomisliti da je obe igre radio isti tim. Međutim, ovo ne znači da Gungeon nije uneo nešto svoje u ovaj žanr.

Akcenat je stavljen na oružja koje je moguće menjati u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazite. Pred vama će biti mali milion raznoraznih naprava koje će na sve moguće i nemoguće načine uništavati vaše protivnike. Još jedna jedinstvena tačka jeste mogućnost izbegavanja protivničke paljbe. Pritiskanjem desnog klika, vaš lik će napraviti kolut u željenom pravcu, izbegavajući napade protivnika. Ova mehanika će biti od presudnog značaja ukoliko imate nameru da preživite u surovom okruženju Gungeon-a. Kolut unapred ćete koristiti i tokom izbegavanja zamki i raznih fizičkih prepreka. Još jedna olakšica je postojanje teleporta što će ubrzati vraćanja do šopa kao i do neistraženih delova mape.

Što se tiče popularnih “kraljica” koje će vas čekati na kraju svakog nivoa, težina varira od podnošljivih do gotovo nemogućih. Kao i kod ostalih igara ovog tipa, ishod vaše borbe će u najvećem delu zavisiti od opreme koju do tad budete pronašli. Pošto hp i armor predmeti jako slabo ispadaju sami od sebe, svaka greška tokom boss fajta će vam značajno umanjiti šansu za prelazak narednog nivoa. Enter the Gungeon je veoma veoma teška igra. Čak i ako ste prekaljeni veteran ovog tipa igara bićete na konstantnim mukama. I najmanji pad koncentracije će vas skupo koštati, stoga ako ste slabih živaca i trulih refleksa, možda bi trebalo da se okrenete nekom drugom naslovu. Što dublje budete napredovali kroz igru, okolina i protivnici će biti sve suroviji prema vama. Tamnica se konstantno menja i prilagođava vašem stilu igranja, zbog čega ista fora nikada neće upaliti dva puta za redom.

Vizuelno, igra je skroz u pixel art fazonu. Protivnici i okruženje su fantastično animirani i zaista je neverovatno šta je sve moguće izvući iz tako ograničene količine piksela. Muzička podloga i zvučni efekti su takođe na najvišem nivou, stvarajući visoku tenziju i zapaljivu atmosferu tokom svake seanse. Igru pokreće Unity engine, tako da će bez problema raditi na bilo kojem računaru.

Enter The Gungeon (9)

Iako “krade” gotovo sve elemente od Binding of Isaac, Enter the Gungeon je veća, lepša i bolja igra. Sasvim sigurno možemo da kažemo da je došlo vreme da krunišemo novog kralja “2D Rogue like dungeon crawler-a”. Ova igra nipošto nije revolucija, ali jeste veoma kvalitetna nadogradnja koja je ovom žanru bila preko potrebna. Ako ste ljubitelj super teških igara, ovo će definitivno biti vaš novi mezimac.