Krajem prošle godine Ubisoft nas je iznenadio jednom sjajnom igrom Immortals Fenyx Rising. Ogroman i predivan svet smešten u doba grčke mitologije sa sjajnim protagonistom, dobrom dozom humora i još zabavnijom naracijom.  Jeste da je igra dosta podsećala na Breath of The Wild, pozajmila mehanike iz već dokazane Assassin’s  Creed franšize, ali ujedno je uspela odlično da se dokaze kao nova i originalna igra i donese drugu vrstu magije svim igračima koji su je igrali. Ubrzo je postala jedna od omiljenih igara mnogih igrača, jer je donela mnogo poznatog, smešteno u magični svet, sa prelepom grafikom i prezentacijom.

Početkom godine smo dobili prvi DLC, A New God, koji se direktno nadovezuje na završetak priče originalne igre. Fenyx je imao ili imala sve u zavisnosti kog lika ste napravili, prilike da postane bog, ali je morala da prođe nekoliko nivoa testiranja od strane starijih bogova da bi zaslužila stolicu na Olimpu. U igri je bilo više zagonetka nego istraživanja i manje borbe. A new god je bio kao dodatni test za igrače i potvrda da su naučili sve mehanike igre, i naravno usavršili ih. Nije bilo dodatnog sveta za istraživanje, niti velikih prostranstva u kojima ste mogli da lutate i uživate.

Ovih dana, smo imali prilike da igramo drugi dodatak koji nam dolazi 25. Marta, sa imenom Myths of the Eastern Realm. Za razliku od originalne igre, radnja se seli u kinesko mitsko okruženje i prati priču boginje majke Nuwa, koja je stvorila čovečanstvno, ali isto tako u jednom trenutku ga spasila, kada se desio disbalans između Raja, zemlje i čistog haosa.  Zanimljivo je da Nuwa ime potiče od dve reči, a to je Nu, predlog koji služi za predsavljanje ženske osobe i Wa, što jednostavno znači divna, ljupka, kao i ceo sklopljen izraz. Isto tako, Wa može značiti i žaba u nekim prevodima, što se povezuje sa njenim poreklom kao vodeno mitsko biće.

Ovo je zasebni dodatak u svakom smislu, sa novom pričom i novim protagonistom. Preuzimate ulogu dečaka sa imenom Ku, koga je zadesila slična sudbina kao i Fenyx u originalnoj igri. Ku se budi u pećini i vidi da su svi ljudi oko njega pretvoreni u kamenje, samo je on ostao živ. Nije mu jasno šta se dešava niti zbog čega njega nije zadesila ista sudbina.  Odmah nakon izlaska iz pečine če vas očarati divni veliki svet oblikovan u znaku Yin i Yang simbola. Simbol koji definiše balans u njihovoj religiji i predstavlja Taoism i Daoism filozofiju. Jedna strana je crna i veže se za tamu, ženstvenost kao i težinu trenutka, dok druga predstavlja svetlost, strast i rast. Upravo su tako predstavljena i ova dva velika ostrva, jedan je svetli, pun života i divnih okruženja, dok je drugi zabačen u senci ogromne planine, hladan i surov. Yin Yang simbolika ovog sveta baš dobro opisuje i priču u novom Immortals DLC-u, na vama je da vratite balans, uz pomoć Nuwa boginje i njenih blagoslova. Balans koji je narušen kada je čudna haotična energija izbila iz Bu Žang planine, udaljila zemlju od raja, približila je haosu i mogućem uništenju. Cilj nije da se haos uništi, bez haosa ne postoji ona suprotna strana, blaženstvo i mir, već da se udalji i napravi harmonična atmosfera između tri činioca, haosa, zemlje i raja.

Naravno da priča ne prati baš u stopu kinesku mitologiju, kao što ni originalna igra nije pratila grčku, ali u tome je draž i lepota ovog naslova. Na svoj način pokušava da ispriča već svima poznatu priču. Okej, iskreno retko ko je upoznat sa kineskom mitologijom sa ovih prostora, ali ovo je šansa da se nauči nešto iz ove bogate, divne i prelepe interpretacije kako je svet nastao. U toku igranja, Nuwa boginja će stalno pomagati Ku-u, sa svojim urođenim majčinskim instinktom i ispadima kakve sigurno svi poznajemo. Ona je ipak majka celog čovečanstva po kineskoj mitologiji, i svaki čovek je ujedno i njen sin ili ćerka.

 

Ku sa druge strane, može da napreduje i razvija se sličnom dinamikom kao Fenyx u originalnoj igri. Dok istražujete divnu i prelepu mapu dualizma, moći ćete da sakupljate skoro identične sastojke i mitske stvari koje će pomoći u napredovanju Ku karaktera.  Naravno,  stvari koje sakupljate imaju istu korisnost kao i u originalnoj igri, ali su imena prilagođena kineskoj mitologiji i celom svetu koji predstavlja. Ne znam da li je to bio lični osećaj, ali način na koji se Ku bori deluje brže, generalno dinamičnije. Možda zato što stalno razmišljam kako se ovo dešava u kineskoj mitologiji koja je obasipana i borbenim veštinama, možta je samo plasibo efekat. Sve u svemu, gameplay deluje brže, ali moguće i zbog činjenice da sada sve skillove koje ste morali da otključavate u originalu, će vam biti otključani skoro odmah na početku. Naravno, ovde pričamo isključivo o borbenim skillovima, dok ćete Health kao i Staminu, jačinu vašeg oružja i oklopa ipak morati da nadograđujete kako napredujete kroz igru. Ku, kao i Fenyx, ima svoj mač, sekiru i moći bogova koje imaju identičan efekat, samo drugo ime, posveđene bogovima iz kineske mitologije.

Igra donosi i nekoliko novih neprijatelja, kao i boss bitke, ali pored toga, kinesku mitologiju naseljavaju mitska bića koja su se već pojavljivala u originalnoj igri, što nema baš puno smisla, ali imajte u obzir da je ovo ipak samo dodatak, a ne punokrvni nastavak prošlogodišnje igre.

Slagalice su isto doživele zanimljivu promenu, kako vizuelno tako i preko mehanike koju koriste. Više se ne dešavaju u začaranim trezorima duboko ispod površine zemlje, već u raju, gde morate da manipulišete oblacima i drugim stvarima kako bi stigli do vašeg cilja. Pored toga, tu su mozaici koje možete da rešavate, ali ne nalik onih iz originala, već u obliku slike na zidu. Za njihovo rešavanje vam je potreban luk i strela ili precizan udarac vašem mačem.  Nakon kompletiranja, tu je Kuov monolog o tome šta je na slici, približavajući vam kinesku mitologiju i njene mitove. Dok istražujete svet, moći ćete da sakupljate i zapise. Svi zapisi služe kao odličan edukacioni materijal i divno je što postoje i objašnjavaju igračima dublje pojmove i stvari koje se dešavaju u ovom božanstvenom svetu.

Myths of the Eastern Realms je odličan dodatak, najveći do sada koji se pojavio. Ovo je ujedno i druga ekspanzija od tri koliko su planirane za Immortals Fenyx Rising igru. Iako smo posle prvog dodataka mislili da nećemo više dobiti veliki i prostran svet koji možemo da istražujemo, Ubsoft nas je uverio u suprotno. Posle kineske mitologije, još više smo zaintrigirani šta nas čeka u sledećem dodatku, koji bi trebao da se pojavi u toku ove godine.

Ovaj dodatak proširuje igru za još nekih desetak sati, i svaki trenutak proveden u njemu će vam biti čaroban, prelep i zabavan, kao i edukativan! Dodatak možete kupiti zasebno ili u paketu sa Season Passom koji vam donosi prošli dodatak, ovaj kao i sledeći koji će tek izaći.