Prošle godine smo imali priliku da vidimo prvi snimak Blizzard-ove nove igre Overwatch, a sada, nakon desetine sati provedenih u testiranju beta verzije, možemo reći kako nam se čini na prvi pogled. Overwatch je 6 na 6 pucačina iz prvog lica sa velikim akcentom na timsku igru koja neodoljivo podseća na Team Fortress 2, ali i na neke MOBA igre. Estetika igre je u World of Warcraft stilu, što znači da su svi likovi karikature koje izgledaju kao da su izletele iz nekakvog animiranog filma. Svi vi, kojima se dopada art style World of Warcraft i Heroes of the Storm igara, ćete se osećati veoma prijatno u svetu Blizzard-ove nove igre. Boje su šarene i jarke, na sve strane pršte razni svetlosni efekti propraćeni interesantnom muzikom i kvalitetnim zvučnim efektima. Ovo se možda ne dopadne nekima koji vole veću preglednost, ali kada se naviknete na igru, nećete ni primećivati da vam nešto odvlači pažnju.

Nakon što prođete veoma bazičan tutorial možete se upustiti u okršaj protiv botova ili ljudi širom sveta. Pred vama se prikazuje ekran za odabir heroja kojeg ćete voditi u meču, i ubrzo nakon toga počinje bitka! Trenutno je moguće birati između 18 heroja podeljenih u 4 klase: offense, defense, tanks i support/healer. Kao što ne funkcioniše svaki healer jednako, tako ni offense i ostale klase nije moguće igrati na isti način. Ono što je bitno napomenuti je da je heroje moguće menjati u toku igre, čime menjate vašu taktiku napada ili odbrane. Ova opcija je veoma zanimljiva i očigledno je da će je vrhunski igrači koristiti kako bi zadali muke protivničkim timovima.

12209261_1519685498350675_506066190_oHeroji su dizajnirani u Blizzard fazonu, pa ćete imati mogućnost da vodite gromade odvaljene od brda, mršave i brze likove, zdepaste patuljke, mišićave devojke i još mnogo različitih likova koji izgledom i načinom igranja ne podsećaju na druge. Svaki od heroja ima različite sposobnosti koje utiču na način na koji se igra sa nekim herojem. Većina ima primarni i sekundarni napad, način za brže kretanje, specijalan napad i ultimate napad koji se otključava davanjem i primanjem damage-a, kao i heal-ovanjem. Neki od heroja pucaju brzo, drugi su precizniji, treći rade veći damage, itd. Jasno je da je veoma lako promeniti način igranja promenom heroja, a pošto Blizzard planira da ubacuje nove heroje, šanse da igra brzo dosadi su minimalne.

Igru trenutno krasi sedam mapa podeljenih u tri načina igranja. Na Payload mapama defender-i moraju da se trude da spreče attacker-e da sprovedu vozilo iz početne do krajnje tačke, na Point Capture mapama cilj tima koji napada jeste da zauzmu određene tačke dok se branioci trude da ih spreče u toj nameri. Za sada postoji samo jedna Hybrid mapa koja je, kako ime kaže, hibrid dva gore navedena načina igranja. Sva tri moda su zabavna za igranje i iziskuju različite taktike napada i odbrane, biće vrlo zanimljivo videti kakve će sve taktike da smisle posvećeni igrači kada beta verzija igre postane otvorenija za veći broj ljudi.

Trenutno igra nije najbolje balansirana pošto neki od heroja, ako stanu na pravo mesto, mogu da onesposobe ceo protivnički tim. U ovakvim momentima je veoma bitna komunikacija u timu, što je, složićete se, teško izvodljivo u random mečevima. Uprkos činjenici da postoje problemi vezani za balans heroja, beta verzija Overwatch-a je i te kako igriva. Blizzard definitivno ne želi da izbaci polu gotov proizvod, što se da i videti iz činjenice da nam igra ni jednom nije crashovala, niti smo primetili neke bugove.

Ako volite timske igre, ako ste ljubitelj MOBA igara i/ili pucačina, Overwatch je definitivno nešto što morate overiti čim budete imali priliku. Nastavite da pratite EmuGlx, a mi ćemo se truditi da vas podrebno obavestimo o svim novostima vezanim za novu Blizzard franšizu – Overwatch.