Ovog vikenda smo imali prilike da zaronimo u novi Mortal Kombat 11. Beta je bila aktivna nekoliko dana i imali smo prilike da okusimo delić onoga šta bi MK11 mogao da donese na tržište kasnije ovog meseca. Beta je bila više Online orjentisana i sa jednom singleplayer ”Kulom” sa par boraca koji su bili dostupni u beti.

Što se tiče online servisa, sve je iznenađujuđe dobro radilo, što je bio i manje-više smisao ove bete, testiranje servera i mogućnosti široj publici. Nismo imali nekih problema dok je naš net bio stabilan, ali u trenutku kada je Wi-Fi signal počeo da slabi, počelo je i diskonektovanje. Mi smo, naravno, isključivo zbog testiranja hteli da probamo i Wi-Fi konekciju, koja se pokaazla nepouzdana kao u apsolutnoo svakoj borilačkoj igri do sada. Kabl je ipak kabl.

Na raspolaganju u ovoj beti su nam bila pet boraca: Scorpion, Jade, Kabal, Scarlett i Baraka. Naravno čim smo uskočili u igru, mnogo partija je bilo Scorpion protiv Scorpiona, jer je on ipak jedan od najpopularnijih boraca. Ujedno i omiljeni Ed Boonov, kreator MK franšize. Sve u svemu, na početku je bilo malo varijacija i svi su se fokusirali da masteruju Scorpiona. Ipak se ispostavilo da Scorpion možda i nije najidealniji lik za svakog novog, tako i starog igrača, jer je MK11 doživeo mnogo promena u odnosu na prethodnike, koje se najviše vrte oko izvođenja i mehanike same igre.

Kao i u svakoj borilačkoj igri, bitno je naći borca koji vama najviše odgovara. Onog ili onu sa kojim(om) možete da vežete nekoliko poteza, napravite pozamašni kombo koji pravi poprilično veliku štetu. Igranjem je svako došao do svog maina, do lika koji mu najviše odgovara iako je možda mislio da nikada ne bi igrali sa njim. Naravno svi likovi se poprilično razlikuju po reakciji i mogućnostima da kažemo, u ringu. Velika novina, koja je poprilično lepo dočekana je stilovi borbe svakog boraca. Svaki od pet boraca ima tri različita stila borbe. Default Scorpion stil je da kažemo prenatrpan mid range napadima. Poenta je držati neprijatelja na finoj razdaljini i odatle ga tući, ali sada sa stilovima, možete da izaberete da li hoćete biti brutalno brzi i direktni ili ipak želite da držite i veću distancu. Kombo i specijalni udarci se najviše razlikuju, bolje rečeno, na kojoj razdajini i načinu možete da naudite neprijatelju. Tako na primer, ukoliko ste silili default igru Scorpiona a vaš protivnik je lepo i opušteno pravio iznenađenja tako što vam uleti u 16, sada je moguće da promenom stila borbe u sledećem meču vi njega iznenadite i postanete malo in the face borac.

Samo stvar skillova mnogo doprinosi raznolikosti borbe u svakom meču. Iako neko igra sa Jade, Barakom ili možda Scarlettom, nebitno da li je to apsolutno isti borac kao što ste i vi izabrali, stilovi se mogu toliko razlikovati da praktično to budu totalno drugačiji okršaji nego da koristite isti stil borbe. Ovim nismo dobili pet boraca u Beti, već praktično petnaest, jer svaki od pomenutih pet je imao po tri različita stila. Teško je definisati rečima koliko to ustvari razlike pravi u svakom meču, ali vremenom ćete i vi okusiti čari novog MK11 naslova.

Što se tiče samog Gameplaya, on je primetno sporiji nego u dosadašnjim igrama. Borci su teži, da kažemo tromiji. To ne znači da će i mečevi biti praktično u slow-mo, već da morate da se prilagodite svakom borcu pojedinačno, prilagođavajući se njegovoj pokretljivosti i udarcima, napadima i odbrani. Jedna od novina je takođe Fatal Blow, koji je zamena za famozni ”rengenski udarac” koji je bio u prethodnim igrama. Okej, možda pravi malo više štete, ali njegova svrha je baš to, da pomrsi konce protivniku koji je u prednosti. Naravno tu ima ona mala caka da morate da budete na određenoj razdaljini plus da vaš protivnik stoji na mestu, tako da je ovo možda obavezno dobar potez za manje iskusnije igrače. Oni iskusniji će sigurno znati kako da spreče Fatal Blow ili da ga izbegnu. Tada je samo na vama i faktoru iznenađenja kada ustvari želite da ga ”pokrenete”.

Ono šta čini igru još više taktičnom je i Crushing Blow. Sigurno ste se hiljadu puta našli u kombo naletu protivnika gde aposlutno ništa niste mogli da uradite. Upravo ovim udarcem možete da ”slomite” taj nalet i nanesete poprilično veliku štetu neprijatelju. Crushing Blow donosi taj dublji strategijski pogled u svakom meču, jer ukoliko ste vešti, nepriatelj mora da pazi u kolikom je naletu na vas, a ukoliko niste, onda je tu i sledeća runda, ili sledeć meč. Ukoliko tajmirate u pravom trenutku, Crushing Blow ne samo da će zaustaviti neprijateljski kombo, nego može i totalno da promeni tok te runde. Na vama je da vežete nekoliko poteza i napravite chain damage svom neprijatelju. Ukoliko uspete da uspešno izvedete Crushing Blow, onda bolje unapred planirajte kako možete da dokrajčite neprijatelja i totalno promenite tok meča.

Generalno, ceo sistme borbe je tako napravljen da vam nudi dosta varijacija, kako kod istih boraca i njihovih stilova, tako i naravno kod totalno različitih likova. To što je igra sporija vam doprinosi da ne idete “glavom kroz zid” već da pažljivo pratite svaki pokret neprijatelja i prilagođavate se njeogovom stilu. Naravno tu ima i ona druga strana da ukoliko ste toliko sigurni u svoje poteze i skill, vi možete da nametnete dominaciju i smrvite protivnika. I kod jednog i drugog scenarija, početna tačka je ista, a to je praćenje i prilagođavanje. Ko se brže prilagodi protivniku i uspe da nametne svoj stil, on je pobednik.

Mortal Kombat 11 obećava, kao možda najveća borilačka igra ove godine a možda i najbolja u ovoj franšizi do sada. Pored klasičnih kula, tu je i Krypt kao i totalno novi Story mode za sve one koji žele da igraju ovo u solo fazonu. Online već sada sjajno funkcioniše, ali ipak čekamo da vidimo kako će rangiranje igrača funkcionisati, po skillu, pobedama, iskustvu i ostalim parametrima.

Mortal Kombat 11 pojaviće se u prodaji 26. Aprila ove godine, što je ”samo” još nešto više od tri nedelja.