Nakon dve godine od kako je Code Vein prvi put najavljen (tačnije od aprila 2017. godine), Bandai Namco je prilično šturo obaveštavao javnost o napretku ovog naslova. Iako su ga planirali prvobitno za 2018. godinu, zbog prevelikog očekivanja od strane publike, odlučeno je da se datum izlaska pomeri godinu dana kasnije. Posle toga su stvari utihnule do te mere da su se javili skeptici koji su bili ubeđeni da Code Vein nikada neće ugledati svetlost dana. Srećom, Bandai je iste te skeptike ućutkao, a nas koji se već dugo vremena radujemo ovom ostvarenju prilično obradovao informacijom da ćemo dobiti priliku da po prvi put zaigramo ovaj Soulslike weaboo fest.

Demo, ili kako ga je ekipa iz Bandai-ja nazvala, Network test, održao se u periodu od 30. maja do 3. juna i imao sam tu čast (a Boga mi i zadovoljstvo) da se po prvi put upustim u ovaj Anime Souls svet što je i glavni razlog zbog čega se ova igra našla u žiži interesovanja. Kako kod ležernih, tako i kod hardcore igrača. Okruženje podseća na neku vrstu postapokalipse koje zahvaljujući Unreal 4 engine-u ne ostavlja nikoga ravnodušnim, dok je sam gameplay gotovo isti kao onaj koji je još u početku uspostavio Dark Souls. Čak je i princip level-ovanja isti. Takozvani “haze” (određena vrsta magične energije koju protivnici ostavljaju za sobom nakon sto im pročitate “Oče naš”) će vam omogućiti da unapredite svog karaktera, a ukoliko poginete (a verujte mi na reč, hoćete, i to u više navrata) onda gubite određenu količinu haze-a. Ono što me je najviše privuklo je činjenica da su developeri zapravo uspeli da spakuju u jednu celinu iskustvo gledanja animea i igranja igre, gde ćete u cutscenama pronaći pravo mesto za odmor očiju, prstiju i nerava od akcijom prezasićenih i napetih borbi.

Na samom početku možete da birate da li ćete igrati kao muški ili ženski karakter, a načina za customizaciju likova ima na pregršt. Posebno treba naglasiti opciju u kojoj možete da oblikujete zenice svog heroja/heroine. Ne sećam se da sam ikada video bilo koju igru koja nudi toliki broj različitih zenica! Stiče se utisak kao da je jedna ekipa u razvojnom studiju bila zadužena za modelovanje samo određenih delova tela. Kada završite sa kreiranjem vašeg heroja (konačno!) kampanju ćete započeti zajedno sa još jednim ženskim likom sa obilatim poprsjem veličine crvenog kruga na zastavi koja se vijori ispred japanske ambasade. Čak iako niste fan ovakvih stvari, nećemo vam uzeti za zlo ukoliko vam pogled odluta nekoliko (stotina) puta.

Što se oružja tiče, očekuje vas veliki broj različitih alata za izuvanje monstruma iz cipela. Mačevi, sekire, puške, koplja su samo delić onoga sto Code Vein ima da ponudi. Naročito treba naglasiti da se sva oružja mogu upariti sa određenim Blood code-om. Svaki blood code je priča za sebe i uz pomoć ovih bafova menjate statistiku vašeg lika. Neki kodovi će biti zasnovani prvenstveno na snazi, dok će drugi favorizovati neke druge atribute. Zaista je ogroman broj opcija za kombinovanje Blood code-a i oružja i siguran sam da će eventualno svako naći dobitnu kombinaciju za sebe.

 

Monstrumi su prilično izazovni, ali onog trenutka kada u igru prizovete kompanjona kontrolisanim od strane AI ili kada vam upadnu drugi igrači, stiče se utisak da protivnici ne prilagođavaju svoju difficulty što pomalo obesmišljava Soulslike žig koji ovaj naslov nosi. Osim ovoga sve ostalo deluje vrlo obećavajuće. Zvanično i dalje nemamo tačan datum izlaska, ali Bandai i dalje stoji iza toga da Code Vein izlazi do kraja godine. Lično me ne bi čudilo da igra bude ponovo odložena, ali čak i da se to desi, predviđam da će najkasnije izaći u prvom kvartalu 2020. a kada se to bude desilo, naš veteran Dark Souls-a i sličnih naslova, Vladan Nastanović, će imati priliku da da svoj pečat ovom ostvarenju.