Već duže vreme nismo imali prilike da odigramo novu igru čija tematika je zasnovana ne jednoj od možda najpopularnijih igračaka na svetu. Iako Hot Wheels igračke nikada nisu bile preterano rasprostranjene na našim prostorima, na zapadu gotovo da nije postojalo mesto gde niste mogli da ih kupite što samo govori o tome koliko su ove igračke zapravo bile popularne. Pitanje je da li današnji klinci na automobile iz Hot Wheels serije gledaju na isti način kao što smo mi to nekada činili, ali ako ništa drugo, mi koji smo nekada želeli da sakupljamo ove modele sada konačno imamo prilike i da to učinimo. Makar virtuelno.

Hot Wheels Unleashed je najnovije izdanje igre koja je zasnovana na ovim igračkama. Na raspolaganju su vam 66 automobila koje možete sakupiti u toku igre. Svi automobili su bazirani na realnim modelima iz Mattelove kuhinje. Svako vozilo poseduje određene statove koji mogu uticati na tok trke kao što su brzina, moć kočenja, ubrzanje i sl. Takođe, svako vozilo poseduje i boost (igračima NFS serijala će ovo biti poznatije kao nitro). Na svakom vozilu se boost manifestuje drugačije. Neka vozila imaju određen broj boostova koja se iznova obnavljaju tokom trke, dok ćete kod nekih vozila dobiti jednu ravnu crtu te ćete morati da budete pažljivi da odaberete pravi tajming kada da ga aktivirate. Raznolikost među vozilima je i te kako prisutna tako da ćete ubrzo shvatit da nije svejedno kojim vozilom upravljate u datom tenutku.

Kako budete sakupljali vašu kolekciju, bićete u mogućnosti i da unapredite svoj već postojeći vozni park. Ovo ćete učiniti pomoću Gearsa (zupčanika) koje možete zaraditi tako što ćete kompletirati trke ili određeni set izazova. Ono što je sjajno jeste i to da ukoliko imaate duplikat jednog vozila, igra vam omogućava da taj isti duplikat rastavite ne biste li dobili jos malo „zupčanika“. Upgrade automobila će vam omogućiti da povećate statove koje smo malopre spomenuli. Posle nekoliko uvodnih trka ćete već biti u mogućnosti da budžite vaš omiljeni model.

Ukoliko želite da obogatite kolekciju vaših automobila za to postoje nekoliko načina. Ukoliko posetite Shop možete kupiti individualne modele za određenu sumu novčića. Ponuda unutra igre nikada nije fiksna već se rotira na svakih nekoliko sati. Ukoliko smatrate da ste osoba od srećne ruke za 500 novčića možete kupiti Blind Box u pokušaju da osvojite raritet. Blind Boxove možete osvojiti i tokom same single player kampanje. Iako ovaj sistem veoma podseća na lootbox mehanike, moram da naglasim da zarazna pošast zvana mikrotransakcije ovde srećom nije prisutna. Novčići pomoću koji kupujete tzv. Blind Boxove možete osvojiti isključivo igranjem kampanje. Naravno, to ima i svoju lošu stranu jer u tom slučaju igrač ulazi u grind mod kako bi sakupio sve automobile. Mogu da razumem da ovo može da odbije određene igrače koji su navikli na komoditet koje određene kompanije bestidno preplavljuju svoje igre već godinama, ali ovako predstavljen sistem je i više nego fer.

S obzirom da sam već spomenuo single player mode vreme je i da ga predstavim. City Rumble je mod u kome sam najviše vremena proveo. Ovde ćete imati priliku da da se trkate protiv AI-a i da izvršavate razne izazove koja igra pred vama baca. Ovo je mesto u kome ćete najviše vremena provesti na stazi i gde ćete sakupljati već pomenute zupčanike i novčiće. Same trke su sasvim zadovoljavajuće. Nisu spektakularne na nivou kao što je to Forza Horizon na primer, ali dovoljno zabavne da se komotno opustite i uživate u driftovanju, preticanju i letenju po traci.

Udesi su nešto što se u ovoj igri gotovo ne dešava. Najgore što može da vam se desi jeste da prilikom ulaska u krivinu ne prilagodite brzinu automobila i tako udarite u obod staze što rezultuje time da gubite na brzini. Na nekim stazama ćete se suočiti sa određenim preprekama poput džinovskog pauka koji će nasumično bacati mrežu na stazi. Nažalost ovakve situacije nisu česte i voleo bih da ih ima više i češće jer i te kako mogu doprineti izazovu. Svaki put kada bi izbio na prvoj poziciji delovalo je kao da AI nije u stanju da me sustigne osim ukoliko ne napravim neku katastrofalnu grešku ili prosto sletim sa staze što je ovde i te kako moguće ukoliko niste pažljivi. Takođe smatram da bi dodatak power-up itema, kao što je to slučaj u Mario Kart igrama, bio pun pogodak i da bi dodatno obogatio gameplay.

Najimpresivniji aspekt ovog naslova je svakako dizajn i nivo detalja. Staze i automobili su skalabilni na svoju realnu veličinu. Naći ćete se u situaciji gde ćete neke trke odvoziti u podrumu, neke u skejt parku, garaži itd. Ono što je vrlo zanimljivo jeste da možete sagraditi sopstvenu stazu. U track builder modu na raspolaganu će vam biti prazna soba i svo neophodno oruđe kako bi ste to i učinili. Narandžaste staze koje su sada već svima poznate možete postaviti u pravoj liniji ili od njih napraviti uvrnute krivine, menjate im boju i da u potpunosti kastomizujete ivice staze. Ono što me dodatno obradovalo jeste da i to da igrači imaju i opciju da pristupe raznim preprekama koje mogu ubaciti na stazu. Ukoliko niste kreativan tip ličnosti u svakom trenutku možete pristupiti online bazi podataka i da preuzmete i istestirate staze koje su kreirali drugi igrači.

Hot Wheels Unleashed je do sada najlepša Hot Wheels igra koja se pojavila. Moram priznati da sam ostao poprilično zadivljen nivoom detalja i realizmom na samim modelima. Sitne ogrebotine su i te kako primetne kao i određene nesavršenosti na samoj plastici. Svetlost se reflektuje sa automobila na jedan vrlo realan način. Ovaj nivo refleksija se sa automobila prenosi i na traci u toku same trke dok je moj Xbox bez ikakvih problema ispucavao frejmove u vrlo glatkom manevru.

Sve ovo je dovelo do toga da je Hot Wheels Unleashed jedna vrlo pristojna igra. Iako mu nedostaje haos i akcija koju generalno krase arkadne vožnje, slagaću ako bude rekao da nisam uživao igrajući ovo ostvarenje. Uprkos tome, dodatne opcije za kastomizaciju i broj vozila koje možete sakupiti čine ovu igru jednim vrlo iznenađujuće prijatnim iskustvom. Ukoliko ste fan Hot Wheels serijala i prosto želite da vidite u čemu je štos sa ovim autićima oko koji su zapadnjaci ne tako davno ponovo odlepili, onda predlažem da date šansu ovom naslovu.

  • 7/10
    Hot Wheels Unleashed (Xbox Series X) - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Hot Wheels Unleashed predstavlja solidan pokušaj da se ovaj popularni brend vrati u virtuelno okruženje. Ponuda automobila i opcija za kastomizaciju staza čine da se ponovo osećate kao mali kolekcionar. Šteta je što je osećaj u toku vožnje sveden na minimu jer definitivno postoji potencijal da ovo bude jedna dobrostojeća arkadna vožnja.