Agent 47 je napokon stigao u Sapienzu! Dug jednomesečni put od Francuske do Italije je sigurno bio iscrpljujuć, mada nekako imamo osećaj da bi pre stigao da se kotrljao od Alpa do Sicilije, ali ok, Square Enix kaže da je ovako kul izbacivati dodatni sadržaj, ‘ajde da im poverujemo. Nova Hitman (opis na ovom linku) epizoda koja se dešava na prelepoj Siciliji nam donosi 30tak dana dugo čekanje nastavka priče i jednostavno prelepe pejzaže, arhitekturu i celokupni ambijent. Da li se isplati dati $10 za ovu epizodu? Nastavite da čitate!

Za razliku od sterilnog, sivog, jednoličnog Pariza, Sapienza deluje mnogo življe, opuštenije, lepše. Dizajn celog nivoa je dosta bolji, jednostavno je veći, prostraniji sa detaljnijim objektima, mesta koje možete istražiti, videti, ispitati. S’tim i planiranje zahteva malo više vremena. Ne postoje uski koridori, hodnici, podrumi gde lako možete da šmugnete. Sem “glavne” kuće ništa nije ispresecano tunelima već je ceo prostor otvoren. Ukoliko biste uradili nešto nesmotreno na mapi, obezbeđenje bi odmah pojurilo za vama a tu bi ubrzo bio i kraj vaše misije.

Hitman Sapienza (6)

Sistem i dalje ostaje isti. Osluškivati šta svi pričaju na mapi, pronaći šansu i način kako upasti na posed, kako se infiltrirati, lažno predstaviti i ubiti svoju metu. Posle višečasnog češljanja Pariza, Sapienza, makar glavna misija, nam je nekako delovala prelako i završili smo je sa troduplo kraćim vremenom nego Pariz. Ok moramo uzeti u obzir i to da je Pariz bio prva prava misija i da je potrošeno dosta vremena na prilagođavanje, ali nekako u Sapienzi se sve svodi na iste stvari kao u prethodnoj misiji. Ono šta smo primetili je to da ima pregršt “alata” za atentat, izolovanje mete i svega ostalog kako bi izveli jednu uspešnu misiju. Praktično gde god da krenete naćićete nešto šta možete iskoristiti na isti način kao u Parizu ili možda za nijansu drugačije.

Za razliku od prošle misije, pored dve osobe koje morate neutralisati postoji i objektiv koji morate ispuniti pre završetka misije. Primarne mete su skoro identične kao u parizu, Silvio Caruso ovog puta bioinženjer i Francesca De Santos – italijanski senior bioinženjer koja je tu kako bi nadgledala Silviov rad. Jako “problematična” stvar što je kretanje ovih meta skoro identično kao mete u Parizu. Silvio je više na otvorenom, okružen prijateljima i telohraniteljima i poprilično se opušteno, samuovereno šeta bez straha da će mu se nešto desiti. Francesca je na gornjem spratu kuće gde šetka preko svoje predodređene rute, nešto kao Dalia Mongolis u Parizu. Čak je i samo jedan telohranitelj sa njom kao u prošloj misiji!

Upravo zbog toga, naši prvi atentati su bili skoro identični kao u Parizu i nekako se ni malo nismo pomučili da izvedemo sve šta smo zamislili. Nova Hitman igra je konstruisana da vam dozvoli manipulaciju objektima i maksimalnu slobodu planiranja, ali posle prvog velikog nivoa koji je, sada, iz ovog ugla, delovao kao Tech Demo “Šta sve možete uraditi u Hitman igri!”, Sapienza na žalost deluje slabašno i po malo razočaravajuće na prvi pogled. Elusive Target još nisu ubačene kao i još neki modovi za igranje, tako da je moguće da će ubacivanjem ovog dodatnog sadržaja malo razbiti monotonost koja spaja Pariz i Sapienzu. Najava jedne Elusive mete je posebno zanimljiva. Misija u kojoj imate metu i njegovog dublera i imate samo jednu priliku da izvršite zadatak uspešno. To već u najavi deluje kao zanimljiviji plot od originalne Story Sapienza misije, jer nekako imamo osećaj da će nam trebati više truda kako bi saznali ko je ko i uspešno izveli atentat.

Sapienza iako odlično upakovana nekako ne donosi previše gameplay novina kojim smo se nadali sa novom Hitman epizodom. Pored toga što imamo osećaj da je sav taj prelep prostor nekako bespotreban za osnovnu misiju, planiranje, rute i sve ostalo je, ok skoro identično kao u Parizu. Imamo osećaj da je IO Interactive više želeo da oduševi ambijentom, pejzažima, tom minimalističkom lepotom dizajna koji krasi novi Hitman naslov nego pravom gameplay mehanikom koja bi bila nekako drugačija, raznovrsnija u odnosu na Pariz.

EAT SHIT!
EAT SHIT!

Na kraju, po ceni od $10 Sapienza vam može pružiti minimum par sati kvalitetne zabave, možda i više ukoliko želite da kompletirate mapu u svakom pogledu i na sve moguće načine. Elusive Targets i Contracts misije tek treba da budu puštene tako da se nadamo većem razlogu da se igri vratimo nakon tih dodatnih sadržaja.