Početak 2021 je bio poprilično tih što se tiče igara. Mogli bismo da kažemo, do trenutka kada je izašao Hitman 3 naslov. Jedan “heavy hitter” za start godine koji bi trebao da postavi drugima domaći zadatak kako bi igre trebale da se prave, isto tako, jedan od mogućih kandidata za GOTY nagradu. Ali na žalost, sve što je lepo ima kraj, tako i neke od najpopularnijih i najvoljenih franšiza. Hitman je imao poprilično trnovit put, od praktično prve igre koja je izašla davne 2000te godine. Svoj kraj je trebala da doživi sa Hitman Contracts delom, ali smo onda naprsno dobili jednu od najboljih igara u serijalu Blood Money, a onda abominaciju kakva je Absolution. U tom trenutku smo i pomislili, okej ako Contracts iliti trojka nije bila kraj, Absolution će sigurno biti poslednji ekser u kovčegu jedne franšize kao što je Hitman. Ipak to nije bio slučaj, jer 2016 smo dobili ~soft reboot” franšize i naslov pod imenom “Hitman”. Igra je napravljena od nule, celokupni gameplay sistem i mehanika, dok je priča nastavila svoj tok završetkom Absolutiona. Zanimljivo je da iako to jednostavno, nije bio Hitman, IO Interactive ipak nije izbacio iz kanona, što bi rekli, jedan takav naslov, već odlučio da uradi nemoguće – nadogradi priču, igru smisao franšize i započne još jedan poslednji krug. Sa izlaskom Hitman igre u 2016, svi su znali da je ovo početak kraja, ali kakvog kraja.. Hitman je praktično ponovo izmislio stealth žanr ovim naslovom i pokazao kako odličan dizajn nivoa, blizu savršene mehanike, sasvim solidna priča, ipak ostaju jedni od najbitnijih učinka za jednu kvalitetnu i dobru igru. Hitman je imao “samo” šest nivoa, ali njih ste mogli da prelazite bezbroj puta, baš zbog tog dizajna nivoa i gameplay mehanike. Dve godine kanije smo dobili Hitman 2, koji je nadogradio sve postojeće, zadržavajući istu formulu, a sada je ispred nas, Hitman 3, naslov koji završava ovu poslednju pod-trilogiju i satvlja tačku na Hitman franšizu. 

Hitman 3 je poprilično sličan kecu i dvojci koji su izašli u proteklih nekoliko godina. Ceo smisao ove trilogije je bio to da se zadrži core gameplay, a ubacuju novi nivoi, nove avanture i nadograđuje priča. Zbog toga je i originalna zamisao bila da igra bude epizodnog karaktera, ali to nije funkcionisalo, te smo dobili numeraciju u ovim naslovima. Svaki naslov je celina za sebe, u svakom mogućem pogledu i svaki naslov vam pruža totalno drugačije iskustvo. Hitman 3 ima previše paralela sa 2 i 1, naravno, ali to je stvar koja je dobra u svemu ovome, jer Hitman 3 je jednostavno nadogradio apsolutno svaki aspekt prethodne dve igre, i zaokružio jednu avanturu ovim skoro savršenim naslovom. 

Hitman 2 se završio poprilično burno, ostavljajući nas da čekamo na odgovore i završetak priče u trojci. Edwards je uhvaćen i Agent 47 kao i ostali njegovi saradnici moraju da nađu načina da uhvate ostale članove Providence udruženja i napokon okončaju njihovo postojanje. Vaš lov na ostatak Providencea počinje u Dubaiu, u najvećem neboderu na svetu i već tada možemo da vidimo prvo poboljšanje u odnosu na predhodne igre – dizajn nivoa. 

Soft reboot Hitmana je poznat po tome što svaka mapa je praktično bila svet za sebe. Na vama je da istražite, ispitate, nađete načina da uklonite vaše mete. Dizajn nivoa se prosto diže na totalno novi nivo u trojci. Ne samo po kompleksnosti, nego po detaljnosti i obraćanju pažnje na najmanje detalje u igri. Na početku imate dve mete, ali na vama je da ispitate okolinu i ispunite rupe u priči i naravno, pronađete dodatni info koji kompletiraju naraciju u Hitman franšizi. Za prvi prelazak Dubai nivoa, nam je trebalo dva sata, a u tih dva sata smo otkrili još nekoliko misija koje su, tako reći bitne za ceo lore i razumevanje sveta u kome se Hitman igra odvija. Prvo prelaženje bilo kog nivoa ne znači da je to kraj, već početak avanture koja se zove Dubai, nivo koji možete igrati pa sigurno još deset puta, kako bi otkrili sve tajne u njemu, kako bi razumeli celu naraciju i kako bi upotpunili sve šta niste razumeli do sada. Sva saznanja iz jedne mape se prenose u priči koja se razvija u odnosu na ono čemu raspolažete. Nebitno da li je to informacija o VIP osobama koje se nalaze na mapi, bolje razumevanje kako Providence funkcioniše, ili pronalaženje drugih načina kako možete smaknuti vaše mete. Prvi prelazak svakog nivoa je samo uvod u Hitman igru i u ovaj sub-univerzum koji se zove Hitman 3. Posle nekoliko sati na prvih nekoliko nivoa, počećete da razmišljate, aha a šta se sve nalazi u prethodnim nivoima, kojima se možete vratiti. Challenges vam pomažu da razumete šta sve možete uraditi i na koje načine možete da eleminišete vaše mete, dok je na vama da nađete kako da to sprovedete u delo. Observacija, praćenje navika i rutina kao i slušanje razgovora je ključna stvar u ovoj igri, i element koji će podići vaš nivo uspešnosti na svakom nivou. U prvih nekoliko sati, prosto nismo mogli da verujemo da igra može da isisa toliko vremena na samo šetkanje i pronalaženje tajnih prolaza, načina na koji možete da smaknete mete kao i bizarne navike i konverzacije koje vam otvaraju prilike da uradite baš to.  

Vi ćete možda imati jednu misiju, definitivnu misiju na svakoj mapi, ali istraživanjem otvarate druge pod-misije koje će vas vući da završavate samo da bi videli taj zaključak na svakoj mapi. Zaključak svakog bitnog karaktera koji praktično živi u Hitman 3 svetu. Za prelazak svih mapa vam definitivno ne treba više od deset sati, ali kao što smo više puta rekli, to nije kraj, kraj je kada saznate i razumete kako svet u Hitmanu funkcioniše i šta može sve da vam ponudi. Sa druge strane, baš zbog tog nivoa otvorenosti i slobode, na vama je kako ćete sprovoditi vaše zamisli u dela, da li ćete igrati kao pravi tihi ubica, ili ćete praviti apsolutni haos na mapi. Pravi način prosto nije određen, pravi način je onaj koji igrač odabere za sebe, a svaki je efektivan i služi svrsi u prelasku igre. Naravno ništa ne može da pobedi osećaj kada vas niko ni ne primeti dok vi tiho i tajnovito ubijate sve likove koje su jednostavno suvišni u Hitman svetu. 

Tu dolazimo do mehanike, koja je pretežno ostala identična u odnosu na prva dva naslova u ovoj poslednjoj trilogiji. Svima je bilo jasno da se neće mnogo toga menjati iz jednog u drugi deo, ali to je dobra stvar, jer u osnovi, koren mehanike ostaje isti, dok se elementi nadograđuju kao i stvari koje možete koristiti. Oružje u ovoj igri može da vam bude aposlutno sve, od čaše, preko jabuke, banane pa čak i mafina i sirove ribe sa stola. Naravno ukoliko više preferirate možete da uđete u ulogu sniper assassina i skidate svoje mete iz daljine, naravno kada budete otključali odgovarajuća oružja i alate. Svakim sledećim prelaskom određenog nivoa, vama se otvara prilika da krenete nivo sa druge tačke, takozvanog Insertion Pointa kao i da prokrijumčarite odužja ili stvari za koje vi mislite da će vam biti ključne na nekom nivou. Možda vam prvi prelaz bude poprilično jednostavan gde ćete smaknuti mete pištoljem ili žicom iz klavira, dok ćete u drugom koristiti neke sofisticiranije metode, kao što su otrov ili sabotiranje određenih delova na mapi koje će stvoriti “nesreću” i usmrtiti vašu metu.  Svaka mapa je toliko velika da će vam trebati sati da nađete sve načine kako možete da usmrtite nekog, a celokupni Hitman će vam predstavljati bukvalno igralište na kome ćete se igrati sa životima onih koji trebaju da umru, zarad slobodnog sveta.  

Kao i prethodna dva dela, Hitman 3 sadrži šest mapa: Dubai, United Arab EmiratesDartmoor, U.K.; Berlin; ChongqingChinaMendoza, Argentina i Karpatske Planine u Rumuniji. Suvišno je napomenuti da svaka mapa, kako po izgledu tako i po dizajnu se fundamentalno razlikuje od prethodne. Krenućete iz luksuznog nebodera, u kojem šljašte refleksije, novac, puno obezbeđenja i vojske. Nastavićete priču na Thornbridge Imanju, koje kako po izvođenju tako i po priči koja je spakovana u nju, neodoljivo podseća na neku Šerlokovu misteriju koju naravno, ukoliko želite, vi možete rešiti. Onda posle toga se selite u alternativni Berlin gde ćete biti deo Rejva, u najboljem i najdivljem obliku, a kasnije posećujete Cyberpunk 2077. Mislimo.. u osnovi se priča dešava u Chongqing, Kini, ali dizajn nivoa, izgled, grafika, refleksije, svaki detalj, neodoljivo podsećaju na Cyberpunk univerzum pa čak bolje prenosi zaj CP vajb nego sama Cyberpunk 2077 igra. Svaka mapa je prosto ogromna, u najširem i najvećem smislu te reči, tako da samo istraživanje možet trajati satima, dok igranje još mnogo sata preko toga koje ćete provesti u istraživanju. Mape, ma koliko velike bile i vremenski zahtevne, nikada ne odaju osećaj da jednostavno gubite vaše dragoceno vreme na šetkanju. Dizajn nivoa je toliko privlačan da je prosto nemoguće da se smorite dok praktično učite o mapi i šta sve možete da uradite u njoj. Kao što smo rekli ranije a i u ranijim opisima ovih igara, svaka mapa je univerzum za sebe, i na vama je da ga degustirate koliko želite i kada želite.  

Najbolja stvar u Hitman 3 igri je mogućnost da igrate Hitman 1 i 2 nivoe sa svim mogućim poboljšanjima, naravno ukoliko posedujete od ranije ta dva dela na vašem nalogu, nebitno da li se igrate na PC-u, Xboxu ili Playstation konzoli. Importovanjem nivoa ćete moći da igrate apsolutno sve lokacije u Hitman 3 endžinu. Sve šta ste otključali u prethodnim delovima će vam automatski postati dostupno i u trećem delu. ukoliko prenesete vaše sejvove iz keca i dvojke.  Taj napredak između sva tri dela je prosto fantastičan, a najbolja stvar u tome je što je napredak retroaktivan, ako bi tako mogli da kažemo. Stvari koje nalazite u trojci ćete moći koristiti i u kecu i dvojci.

Hitman 3 (Xbox Series X)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci:

Hitman 3 je završetak franšize kakvom smo svi mogli samo da se nadamo. Divna, prelepa, ogromna igra koja zavšava sagu i priču Agenta 47. Da nije malo priglupog AI-a, ovo bi bila prosto savršena igra u svakom mogućem pogledu. Kada se  podvuče crta za poslednja tri naslova, sadržaja koje smo dobili kako u ovom delu tako u prethodnim, poslednja Hitman trilogija je primer kako i na šta bi razvojni timovi trebali da se foksiraju u svojim igrama – gameplay, fluidnost, ekzekucija – sve šta krasi poslednju Hitman trilogiju od početka do kraja.