Trnovit je put od izdavanja novog IP-a do uspeha i stvaranja franšize. IO Interactive i njihova Hitman franšiza su dobar primer – težak, mukotrpan rad sa srećnim završetkom. Prvi deo je dobio kultni status kod igrača skoro odmah nakon izlaska. Pored toga, igra nije bila finansijski uspešna za razvojni tim i izdavača. Harizmatični ćelavac, antiheroj – ubica bez imalo empatije je odmah osvojio armije fanova. Priča, okruženje, svet – sve je bilo na mestu dok je mehanika igre bila rogobatna i škripila po svim šavovima. Godinama kasnije IO Interactive je tražio pravu recepturu za svoj Hitman naslov. Posle nekoliko igara sa prosečnim uspehom, Blood Money je postao pravi uspešan naslov, rezultat mukotrpnog rada i savršenog balansa Hitman gameplay-a i priče. Na žalost, ni taj naslov nije doneo komercijalni uspeh kakvim su se svi nadali. Onda je usledio Absolution. Igra sa kojom je budućnost Agenta 47 postala delimično upitna.

Franšiza se ipak izborila za sledeći naslov koji nosi jednostavno ime, Hitman. Prost, jednostavan clean-cut prilaz Hitman iskustvu, povratak korenima i svemu šta su fanovi voleli od početka franšize pa do sada. Odmah na početku igre, IO je priredio poslasticu u obliku par misija koje govore o poreklu i pravom treningu Agenta 47. Nakon prologue misija, priča se nastavlja tamo gde se Absolution, poslednji naslov u serijalu, završio. Prezentacija, grafika, zvuk, kao i povratak Diane Burnwood kao handlera Agenta 47 je naslućivalo da imamo jedan od, ako ne i najbolji naslov u serijalu. Sve dok nismo došli do kraja prve epizode, takozvanog Intro Packa.

Hitman 2016 (3)

Nova nekompletna epizodna HItman igra sadrži samo dve trening i jednu pravu misiju sa dešavanjem u Parizu. Pored tog sramnog sadržaja za jednu ovakvu AAA igru, IO Interactive je ubacio nekoliko modova kak bi što duže zadržali igrače u Hitman univerzumu. Tu je Escalation Mode u kome zahtevi i težina zadatka rastu sa svakim sledećim uspešnim rešavanjem misije. Elusive Targets je drugi mod koji na već postojećoj mapi ubacuje novu metu, osobu koju morate eleminisati. Ukoliko budete neuspešni, meta će pobeći i više nikada nećete moći da se vratite tom zadatku. Jedan pokušaj za jednu metu, i to je to. Contracts Mode je nešto što je već bilo prisutno u Absolution igri. Zajednica Hitman igrača može da napravi svoje misije sa posebnim zahtevima za uspešno rešavanje. Sve su ovo modovi koji pokušavaju da iscede iz vas neki dodatni minut uz ovaj naslov, ništa šta bi ispunilo zadovoljstvo prelaska prave kampanje. Zbog modova koje smo spomenuli, igra zahteva stalnu internet konekciju, što je možda i njena najveća mana. Gubitkom neta bivate automatski izlogovani sa Square Enix servera i vaš napredak od poslednjeg sejva se gubi. Odlična mehanika u ovom Hitman naslovu nadomešta sve propuste u priči i izvedbi.

Ni jedan naslov u Hitman serijalu se ne može nazvati linearnom igrom, kao ni ovaj. Na početku misije nećete imati detaljan vodič – savršenu, najbržu putanju do kompletiranja nivoa sa svakim obeleženim checkpointom. Za razliku od većine igara, dobićete određeni cilj, misiju/naredbu i nivo pun alata. Na vama je da iskombinujete korisnost stvari koje možete naći kroz nivo i izaberete način kompletiranja koji vama lično najviše odgovara. Vaš prilaz može biti totalno nesmotren. Takav da će vam na čelu bukvalno pisati “Ja sam ubica” dok u uglu svetli “compromised” znak sa rizikom da budete razotkriveni i da ugrozite misiju. Bolji, pravi način je da posvetite više pažnje pristupu igri. Glavna poenta je biti tih, neprimetan i sofisticiran u načinu lociranja i eliminisanja mete. To je ujedno i lepota svakog Hitman naslova.

Hitman 2016 (4)

Lako je naći metu, udariti je čekićem u glavu i iskoristiti gužvu kako biste postali ponovo “nevidljivi”. Sa druge strane nije teško ni biti delikatan u onome što radite u Hitman igri, šta više, to je glavna prikrivena odlika naslova. Prva i osnovna stvar u neprimetnom eliminisanju mete je prerušavanje, infiltracija, analiza terena i osluškivanje razgovora NPC likova. Kada nađete način da se prerušite i stopite sa okolinom, sledi lociranje mete, analizira korisnosti stvari koje su oko vas i koje vam mogu poslužiti. Prepoznati šta bi najviše moglo da se uklopi u vaše rešenje, koji alati vam mogu pomoći za neprimetno i tiho eliminisanje mete. Jedno od rešenja može biti da u prolazu otrujete piće i strpljivo sačekate da otrov počne da deluje. Ubrzo zauzmete svoju poziciju u najbližem toaletu dok vaša meta očajno traži načina da se olakša u istom. Ono što sledi je sukob sa metom, a zatim tih i neprimetan odlazak sa mesta dešavanja. Ovo je samo jedan od načina rešavanja jedne zagonetke u misiji. Postoji još mogućnosti i alata koji vam mogu pomoći da dođete do cilja. Način na koji ćete krenuti i završiti misiju je apsolutno na vama, vašoj kreativnosti i maštovitosti u tom trenutku.

Najbolja mehanika u dosadašnjim Hitman naslovima je sramno ograničena epizodnim sadržajem. Polako se vraćamo činjenici da u igri postoji samo jedan pravi nivo, Pariz. Sa druge strane, Showstopper misija je prepuna mogućih varijacija rešavanja iste. To je primer pravog sandbox pristupa sa milion načina prelaženja. Novi modovi igranja (Escalation Mode, Elusive Target) i povratak Contracts moda iz Absolution-a upotpunjuju jednolevelno (you know what I meant) igračko iskustvo. Sa svim varijacijama i mogućnostima, iskombinovano sa vašom maštovitošću, jedna mapa ipak ima svoj limit. Već nakon deset-petanest ponavljanja, upoznaćete se sa svakim uglom svih prostorija, senkom gde se možete sakriti, putanjom stražara i svim tajnama Palate De Walewska. Koliko god bilo zanimljivo prerušavanje i kreativnost, vremenom dosadi. Uzevši u obzir da vam za prvo inicijalno prelaženje trening mapa i jedne jedine misije u Parizu potrebno ne više od 2 sata, novo Hitman iskustvo budi prazan, neubedljiv osećaj vrednosti ovog naslova.

Hitman 2016 (1)

Square Enix se okrenuo malo rizičnijem biznis planu za jednu AAA blockbuster igru. Epizodno izdavanja novog sadržaja na mesečnom nivou je sve samo ne popularan sistem kod igrača. Model prodaje koji se sigurno neće svideti mnogima. Sa jedne strane imamo nestrpljive igrače koji jednostavno žele da odmah zarone u kompletnu igru. Igrače koje ne interesuje istraživanje nivoa, pronalaženje raznih načina da se završi misija. Grupa igrača koja želi da igra novu Hitman igru od početka do kraja. Taj deo publike će biti razočaran ovim biznis planom Square Enixa – deljenju sadržaja na kašičicu. Sa druge strane, imamo deo zajednice koja želi da upije svaki detalj igre, da se prepusti i uživa u svakoj sekundi, da iscedi i poslednju kap atmosfere novog Hitman naslova. Igrači koji efikasno koriste svaki minut u igri. Njima neće smetati ova vrsta epizodnog sadržaja, jer će se često vraćati igri u pauzi između dve epizode, kako bi pronašli nove načine za prelazak nivoa i otkrili još neku skrivenu tajnu u Hitman univerzumu.

Nove avanture Agenta 47 su postavile lepu podlogu za dalji razvoj gameplay mehanike i priče. Već nakon prve trening misije smo imali taj divni osećaj buđenja leptirića u stomaku shvativši da je ovo pravi povratak jedne od najboljih franšiza u ovom žanru. Sve dok nismo došli do kraja misije u Parizu, gde nas je dočekalo “For the next Chapter, come back in April”. Verujemo da je Agentu 47 potrebno malo vremena da se spremi za svoju sledeću misiju, ali mesec dana za put od Francuske do Italije?! C’mon Agent 47!