Otkako se u industriji video igara počela širiti popularnost takozvanih „metroidvania“ igara (popularizovanih od strane dve franšize koje su imale svoju premijeru na NES-u daleke 1986. godine – Metroid i Castlevania), developeri širom sveta počinju da eksperimentišu i prave ambicioznije igre ovog podžanra, koristeći sve moguće trikove i načine izvođenja da bi održali pažnju igrača. Sa igrama koje su se raširile od jednostavnih 2D platformera do visokobudžetnih AAA igara (npr. Batman: Arkam Asylum), moderni gaming je došao u stanje gde povratak u jednostavnije forme ranijih žanrova može naći uspeha kod publike koja je željna brzog zadovoljstva. Upravo takvu je napravio poznati američki studio za razvoj igara Double Fine Productions – ona u sebi ima pojednostavljenu formu metroidvania podžanra, ali oko tog gameplay temelja su podignuti zidovi koji su sačinjeni od zanimljivog vizuelnog dizajna, komičnog scenarija i borbenog sistema koji ima neke veoma unikatne elemente.

Headlander 00

Headlander (PC, PS4) je futuristička metroidvania igra sa 2.5D sidescrolling izvođenjem, smeštena u daleku budućnost gde su ljudi napredovali, prepustivši se totalno tehnologiji i AI biću zvanom “Metuzelah” koji im je omogućio da digitalizuju svoje mozgove i žive večno u robotskim telima. Na samom početku igre, igrač preuzima ulogu poslednjeg čoveka koji još nije uradio tu tranziciju, ali nažalost sve što je ostalo od njega je samo glava koju napredna tehnologija održava u životu. Na svu sreću, taj mehanizam takođe omogućava glavi da poleti i prikopča se na kompatibilne slotove koji se nalaze ne samo u mašinerijama koje upravljaju svetom novih mehanizovanih ljudi, već i na vratovima raznih robotskih jedinica (od civilnih modela, pa sve do radničkih i vojnih jedinica koje su opremljene naoružanjem). Ova postavka priče sama po sebi zvuči veoma primamljivo, ali developeri iz Double Fine-a nisu naravno bili zadovoljni samo time. Tradicionalno, oni su igri dali neverovatan audio-vizuelni šmek, smeštajući je u karikaturu SF filmova iz 1970-tih godina, sa grafičkim dizajnom koji prikazuje budućnost na krajnje nesvakidašnji način. Sve zone su prepune boja, retro SF dizajnova i audio podloge koja baš vuče na nostalgiju. Vizuelni ugođaj je takođe povećan činjenicom da igra nije smeštena u neka ozbiljna okruženja, već igrač posle početnog tutorijala biva nasukan na turističkoj svemirskoj stanici, gde predstavnici robotizovanog čovečanstva pokušavaju da nađu zabavu, iako su davno zaboravili šta zaista znači biti normalan. Sve te turističke zone su odlično dizajnirane, humor izlazi iz svačijih usta, mada većina igre je smešena na lokacijama oko zona gde je kretanje dozvoljeno samo robotskim patrolama i radnicima.

Gameplay je jedinstven, ponajviše zbog činjenice da postoje dva odvojena moda igranja – trčkaranje po 2.5D nivoima koristeći raznorazna robotska tela na koje naiđete, i letenje po prostoru uz pomoć vaše veoma mobilne raketne glave. Letenje predstavlja unikatni deo ove igre, dajući šansu ne samo za zanimljiv pristup borbenim sekvencama, već i laganim logičkim zagonetkama, koje će od igrača tražiti da prilikom letenja izbegava lasere ili radi kompleksniju navigaciju pri vremenskim izazovima. Bitke su veoma brze i brutalne, u početku zbog privikavanja na kontrolni sistem i dva odvojena moda upravljanja, a kasnije zbog velikog broja protivnika koji će prekriti ceo ekran laserima dok pucaju. Tokom bitaka je poželjno da se broj protivnika smanji koristeći robotsko naoružanje, a onda se preostali protivnici mogu lako onesposobiti koristeći leteću glavu. Jednostavno priđete protivniku i sa „vakuumskim zrakom“ iščupate njegovu glavu sa ramena. Kada uvežbate ovu taktiku, većina bitaka vam neće biti problem, dokle god je vazdušni prostor relativno čist od protivničke vatre.

Headlander 01

Sistem unapređenja glavnog lika je nešto što svaka metroidvania mora imati u sebi. U Headlanderu je to rešeno preko sistema sakupljanja XP poena, a novo-otključane mogućnosti se svode ne samo na povećanje borbeno-odbrambene spremnosti, već i par naprednih sposobnosti koje će omogućiti igraču da poseti zone mape kojima prethodno nije imao pristup.

Iako je uvod u igru i početno istraživanje svemirske stanice zaista zanimljiv, ona brzo posle toga počinje da prikazuje svoje pravo lice. To nije lice loše igre, već igre koja jednostavno nije imala dovoljno ideja da učini celu svoju kampanju zanimljivom.

Navigacija kroz priču je rešena preko sistema laganih quest-ova koji su nažalost veoma jednostavni za rešavanje. Lokacije trenutnih zadataka su jasno označene na mapi (čak i van istraženih delova stanice!), a posle prvih sat-dva u kojima bitke drže pažnju, sve počinje da bude malo monotono a poneke borbene deonice će vas možda gurnuti u dosadu. Veće bitke takođe mogu da obore framerate na PS4 konzoli. Početni dobar scenario gubi svoju snagu, nudeći pri kraju igre samo par momenata kada će se priča i događaji dignuti na kratko iznad proseka.

Sa cenom od 20 dolara/evra, Headlander nudi zanimljivu singleplayer kampanju koja traje između 6 i 8 sati, što je čini dobrim izborom za dane kada ste raspoloženi da odigrate laganu metroidvania igru, ali ipak ne može dostići opšti kvalitet, nedavno predstavljen uz Ori and the Blind Forest i Axiom Verge.

Headlander (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Akciono-logički platformeri su popularan žanr koji su mnogi developeri u zadnjih par decenija dobro izučili, ali Headlander itekako dokazuje da i u ovom žanru ima mesta za inovacije i napredak. Iako ovo nije igra koja će vas oboriti sa nogu, njen zanimljiv gameplay loop i odlično realizovano okruženje će vam dati razloga da se zabavite.