Dragi naši čitaoci, imali smo priliku da probamo Gwent standalone verziju igre. Iako smo svi naučili lekciju da se ne treba previše radovati naslovima, CD Projekt nam je do sada dokazao da ima običaj da svojim obožavaocima ponudi kvalitetan proizvod. Posle papirne verzije Gwent-a, koju smo dobili svoje Collector’s Edition-e, došlo je vreme da “zarijemo zube” i u ovu verziju. Sumnje su, naravno, postojale – kako će da bude preneta ovako kratka igra, koja je bila samo dodatna razbibriga u The Witcher-u 3, ali elegancija i domišljatost programera iz CD Projekt-a nas uvek prijatno iznenade. Od samog početka The Witcher 3 je izgledao kao veoma ambiciozan projekat, koji iziskuje previše vremena, ali od kada smo ga završili, pa do sada, smatramo da nema boljeg RPG-a. U nastavku teksta, autor istog će vam preneti svoje lične utiske.

Kada sam prvi put imao susret sa quest-om u kome se igrao Gwent, bio sam nadasve prijatno iznenađen. Svaka karta prelepo nacrtana, igra jednostavna i brza, bez oslanjanja na milost igre, već na sopstvenu veštinu igranja kartičnih igara. Primetio sam da sam provodio sate i sate jureći nove protivnike po svetu Witcher-a čisto da se uzme neko zlato i da se špil maksimalno proširi zbog novih opcija za igranje.

gwent-1

Naravno verzija koju smo dobili na testiranje je daleko od završene, ali već se dobro nazire na šta programeri ciljaju. Tabla na kojoj se igra odvija je malo drugačija od one iz Witcher igre, ali to je odlična promena jer je sve preglednije i sama partija se dosta brže odvija. Karte su brojne, veoma lepo animirane i artwork je fenomenalan. Nije bilo drugih opcija osim multiplayer-a, što je i očekivano jer je ovo bila Kill the servers verzija igre, i moramo reći da je cilj postignut. Uspeli su svi igrači da obore servere pre kraja testa. Matchmaking je bio veoma brz, i pošto su sa igrom došla četiri dobro balansirana špila, nije bilo mogućnosti za neke OP kombinacije i dominacije nad protivnicima.

A sada da pređemo na analizu same igre. Kao što sam pre u tekstu napomenuo promene na tabli su veoma dobrodošle i to je povećalo preglednost tokom partije a sa tim i mnogo lakše planiranje taktika. Meč počinje standardno sa opcijom da se izaberu do tri karte koje možete izbaciti iz ruke, i povući tri nove. Baca se novčić, i ako dobijete bacanje možete prepustiti protivniku da igra prvi. Sa leve strane u donjem delu table možete videti svoju profilnu sliku i poentažu karata koje ste izbacili na tablu i samim tim i kolike su vam šanse za pobedu. Svako ko je igrao Gwent u igri Witcher znaće o čemu pričamo. U nastavku, u donjem delu se naravno vidi lista karata koje držite u ruci i karte koje su bačene sa strane u discard gomilu. Svaka izabrana karta se prikazuje u većem formatu sa svim svojim prelepim animacijama i lako vam se može desiti da se zagledate u nju i izgubite vreme. Tabla je podeljena na tri dela, na koje možete izbacivati karte koje su za njih namenjene. Ukupan zbir poena koji one nose na tabli na kraju odlučuju pobednika. Takođe, svaki špil ima karte koje su buff-ovi i debuff-ovi, i još dosta drugih koje nismo videli u Witcher-u. Programeri su definitivno uneli dodatnu raznolikost sa novim kartama i videćemo gde će to igru odvesti. Za sada je sve kako treba. Dostupna su bila četiri špila -Monsters, Scoiatel, Skellige i Northern realms – odlično balansirani, sa veoma dobrim kartama koje su nam većinom bile poznate. Izgubili smo par početnih partija, ali dobro, dok se ne razrade stare dobre vijuge mora da se podnese poneki poraz. Kasnije, kada smo dobro upoznali špilove i kombinacije, sve je bilo mnogo lakše.

Pošto je najavljeno da će igra biti free to play to nam je odmah probudilo sumnju, jer bi to nosilo sa sobom određene mane, a to je najpre pay to win model. Svi znaju da igra kao što je ova mora biti pažljivo balansirana inače bi balans potpuno poremetili kupljeni špilovi, u kompetitivnom multiplejeru. Skoro je sigurno da će dodatne kampanje, koje moraju da se pređu, biti kupovane zasebno, plus špilovi i zasebne karte. Na kraju krajeva, svi će imati priliku da dođu do dobrih karata i neće morati da “rode mečku” da bi to postigli. Za sada se, u zavisnosti od uspeha igre,  planira stalan dotok novih karata i kampanja.

Svi smo dobro upoznati sa stavom CDPR-a da je saga o Geraltu završena i da neće biti više Witcher igara. To je bila loša vest za sve fanove ovog serijala, jer smo ostali željni novih Geraltovih avantura. Kroz ovu igru bi dizajnerskom timu bilo mnogo lakše da proširi Witcher univerzum i da ispriča nove priče sa stanovišta drugih likova. Ne verujemo da će Geralt biti glavni protagnosta u svim kampanjama i to je dobra stvar, jer ćemo bez njega imati priliku da upoznamo i druge likove. Dizajneri su na početku naveli da žele da istraže i druge istorijske periode i delove sveta, tako da ćemo gledati neke nove likove ili one koje smo videli u quest-ovima tokom sve 3 Witcher igre, a nismo mogli da ih, takoreći, bolje upoznamo.

gwent-4

Kao igra, Gwent je odličan i verujemo da će sa svakom verzijom biti bolji. Igranje protiv ljudskog protivnika daje posebnu draž jer možete blefirati i gledati kako protivnik prelazi preko karata i pita se šta dalje da odigra – ništa novo, ali lep detalj koji doprinosi dinamici partije. Možete da blefirate i povlačenje karata iz discard špila, čak i ako nemate načina kako da tu kartu zaista i povučete. Sve karte koju su došle su bile dodatno balansirane, i primetili smo da su dodali nove kojih nije bilo ni u papirnoj verziji, a nismo imali priliku da ih vidimo u Witcher-u 3. Na kartama nema dodatnog teksta ali ima par citata tokom loading ekrana, nadamo se da će to biti dodato u novijim verzijama jer bi onda one imale više duha i bolja bi bila imerzija.

Taktika koju smo primenjivali tokom partija je bila sledeća: da ispostimo protivnika, da baci što više jakih karata i da nas tako dobije u prvoj rundi. Posle kreće ples živaca koji je i najbolji momenat cele igre. Ako protivnik odigra previše bahato i sa dominantnim stavom u prvoj rundi automatski ćete imati priliku da ga “outdeck”-ujete i da ga tako poklopite svojim boljim kartama, i pobeda je zagarantovana. Preporučujemo umerenost i nema zaletanja. Ovo nije igra kao druge kartične igre. Poenta je u tome što je mnogo lepša za oko nego Gwent u Witcher-u, i sada nam verzija igre iz Witcher-a izgleda inferiorno. Dizajneri iz CDPR-a su još jednom pokazali da su na nivou zadatka, umesto da se napravi igra koja je samo uslovno rečeno “produžena ruka” Gwent-a iz Witcher-a, ovde imamo drugačiji slučaj. Odličan redizajn, sa prelepim interfejsom, dobro balansiranim špilovima i kartama i načinom da se nove avanture ispričaju na svoj specifičan način.

Obavezno se prijavite za Closed Betu, garantujemo da nećete zažaliti.