Guns of Icarus Online je igra koju mogu savršeno prosto da opišem u nekoliko reči, a onda mogu da taj prosti opis odužim u nedogled. No, za vaše, a kamoli moje dobro, to neću uraditi. Malo objektivniji uvod glasi: GOIO je “FPS” indie igra od finog i strastvenog američkog studija Muse Games. “FPS” sam stavio pod kvotacije zato što ovo i nije neka “pucačina” (kako smo mi fini srpski „gejmeri“ to nazvali). Vidite, umesto da navučete kamuflažnu uniformu, uhvatite M16, i pucate pogane Ruse/Arape/Afrikance/naciste kao što to radite u ostalim igrama ovoga žanra (ne važi za sve, al uglavnom važi za najpopularnije primere) vi se borite sa letećim steampunk brodovima! Da obrazložim; 4 osobe formiraju jednu posadu koja onda kontroliše jedan, od sedam letećih brodova (ne avion, leteći brod, iliti “Air Ship”). 2-4 broda onda formiraju tim. Vi i vaša posada, uključujući druge posade iz vašeg tima, onda letite po OGROMNIM mapama i tražite i uništavate brodove suprotnog tima (koji se sastoje iz drugih igrača, logično). Na svu sreću prijateljska paljba ovde ne postoji, što znači da nema šanse da slučajno oštetite brod iz vašega tima, nadam se da ne moram da obljašnjavam zašto je ovo ogroman pozitiv. Kontrole su manje više standardne za FPS, krećete se uz pomoć WASD tastera, mišem pomerate pogled, itd. Takođe imate stamina meter koji se koristi sa “shift” tasterom, no, o tome ću malo kasnije. Sada, pre nego što počnete da igrate partije, morate izabrati jednu od 3 klase:

Inžinjer

Pošto se vaš brod sastoji od raznih vrlo krhkih delova, neko mora da bude zadužen za popravke kada ti delovi budu eventualno oštećeni. Tu dolazi naš dobar prijatelj, inžinjer! On, po nekoj čudnoj logici, lupanjem klještima i čekićima popravlja brod, slično inžinjeru iz TF2-ke. Ali za razliku od TF2-ke, umesto da stojite kod jedne stvari i lupate je dok vam ne otpadnu prsti od pritiskanja levoga klika, čim lupite jednom, popravite određenu količinu (zavisi s čime lupite), i onda morate da čekate nekoliko sekundi pre nego što možete ponovo lupiti taj specifičan deo. To vam daje vremena da idete od dela do dela bez pauze, što je poprilično pametno osmišljeno, moram reći.

2Malo sporednija, ali isto vrlo važna uloga inžinjera, je uloga vatrogasca, tj. protiv požarnim aparatom (ona velika crvena cilindrična stvar koja ispušta belu stvar i gasi vatru… šta me gledate tako?) gasite požar, isti princip koji važi za lupanje (lupi, pa čekaj), važi i ovde. Inžinjer takođe ima totalno opcionalnu ulogu: ojačavanje broda, da objasnim; Imate 2 specijalne alatke koje mogu ojačati brod (deo po deo, kao i sve ostalo). Čekić koji ojačava delove koje udarite (u ovom slučaju umesto da lupite jednom i gotovo kao za sve ostalo, ovde zapravo uništavate levi klik dok ne završite sa ojačavanjem). Druga alatka koja služi za ojačavanje je sprej koji delovima daje imunost na vatru (ovde važi onaj stari princip). Znate kako sam spomenuo “stamina meter” malo ranije? Hajde da objasnim kako to funkcioniše: Svako, koja god da je klasa, ima svoj “stamina meter”. I naravno, za svaku klasu, ima drugačiju ulogu. Ta uloga, što se tiče inžinjera, je veća pokretljivost, tj. sprintovanje, što je standardno za tu mehaniku, ali ima smisla pošto inžinjer mora da ide od juga do severa vrlo brzo i vrlo često. Kako god, ništa nije savršeno, i ako me nešto duboko nerviralo dok sam igrao kao inžinjer, jeste što se moj udarci retko kada registruju kada prvi put udarim neki deo, što znači da moram da pauziram kod svakog dela samo da potvrdim da li je udarilo. Ponekada treba čak 3 udarca da bi igra registrovala samo jedan! Ovo ekspertno zafrkava momentum i samim tim može da bude apsolutan zabavoubica!

Mitralježdžija

(iliti gunner…kako to uopšte da prevedem!? Pucač? Topdžija? Bata Živojinović!?) Pošto ima ko da popravlja štetu nanetu na vaš brod, treba vam neko ko će da nanosi štetu TUĐIM brodovima. Tu dolazi naš mitralježdžija. Vidite, svaki brod, po izboru kapetana (njega ćemo kasnije) ima određene topove/mitraljeze/jebene duple bazuke koje ispaljuju oko 18 raketa, prikačene na određene delove broda. Kao Bata Živojinović, vaša uloga je da pazite gde se nalaze tuđi brodovi i da ih napucavate dok nisu uništeni. Prilično jednostavno, ali pošto vi ne odlučujete gde će se oružja nalaziti i koja oružja će biti na tim mestima (sve zavisi od kapetana i izabranog broda), dosta vašeg uspeha visi na spoljašnim faktorima koji su izvan vaše kontrole. Još jedan problem na koji sam naišao dok sam igrao gunner-a, koji apsolutno uništava potrebu za ovom klasom, je što inžinjeri mogu da koriste oružja bez problema, što znači da inžinjeri mogu lako da multi-taskuju i popune svoje vreme između šansi za pucanjem sa zapravo korisnim radom, dok gunner-i sede u uglu i mole kapetana da im okrene brod pod pravi ugao da bi mogli bazukama da napucaju tuđi brod.

3Ono što malo izvlači naše ekspertno smorene piromanijake jeste što oni mogu brže da rešaržiraju koristeći svoji stamina meter, ali opet, stamina se brzo potroši, i brzina je skoro neprimetljiva.
Da ne bih završio na negativnoj noti, još jedna brilijantna odluka od strane dizajnera: Municija je neograničena! Ah, skoro zaboravih; gunner-i mogu da biraju između raznih tipova municije koji pomažu u raznim situacijama (kao npr: Municija koja smanjuje trzanje pri pucanju, municija koja povećava količinu metaka (ili raketa il’ štagod), itd.). Ovo možda zvuči kao poprilično solidan razlog da ih igrate, al kao što ćete videti malo kasnije, i za to postoji protiv-razlog.

Kapetan

Nijedna posada ne bi mogla ništa bez nekakvog vođe, ili u ovom slučaju, kapetana! Prvobitno, kapetan bira u kom brodu ćete se boriti i bira koje će oružje biti korišćeno na tom brodu.
On upravlja brodom i pomoću specijalizovanog teleskopa može da označi neprijateljske brodove u distanci da bi olakšao posao ostatku posade. Može se reći da je kapetan najvažniji član cele ekipe, i dobar kapetan je neophodan za uspeh, jer, kao što sam spominjao, gunner-i se primarno oslanjaju na kapetana. Zbog toga je kapetan najteža klasa za igranje, i zahteva mnogo znanja, ne samo same klase, nego i svih brodova i raznih ostalih stvari (npr: znanje oružja, znanje svoje posade, itd.). Može se reći da se oseća ko potpuno drugačija igra, i to je predivno!

Ok, sećate kada sam završio gunner sekciju sa “I za to postoji protiv-razlog”? Ok, Znate da sam ranije spominjao alate? Pa, svaka klasa može da izabere 3 alata za svoju klasu, i po 1 iz svake suprotne klase. Jedan inžinjer može da ima 3 alata neophodna za inžinjera, i jednu vrstu specijalne municije, što, kao što sam rekao, eliminiše potrebu za gunner klasom. Inžinjer može sasvim lepo da popuni tu ulogu i da bude koristan u svojoj namenjenoj ulozi. Baš na to sam mislio kada sam spominjao “protiv-razlog”.

4Voleo bih za koju sekundu da pohvalim Muse Games na jednostavno FANTASTIČNOM poslu koji su uradili što se tiče pristupačnosti same igre. Svaka klasa ima specijalizovan tutorial, a ako niste spremni da se tepate sa visoko rangiranim igračima i klanovima, igra će vas automatski stavljati sa nisko rangiranim igračima, iliti “novajlijama”, ali ako imate mu*a ko joga lopte, možete da isključite tu opciju i da lepo zamolite da vas igra stavi sa igračima višeg ranga.

“A kako li to igra određuje rang?”, drago mi je da ste pitali, dragi čitaoci. Vidite, tu GOI malo krade od onih “popularnih FPS primeraka” i ubacuje RPG elemente, tj. “nivoe”(levels, znate valjda na šta mislim), ali u potezu genijalnosti koji muse games s’vremena na vreme pokazuje, ti nivoi se povećavaju ne samo igranjem, već i skupljanjem “achievement-a”. Da, one pogane stvari koje u većini slučajeva nemaju nikakvu svrhu u samoj igri, ali ljudi polude pokušavajući da ih sve skupe, ovde zapravo IMAJU neku svrhu, i to poprilično krucijalnu, jer ako ne pokušavate da ih skupljate, skoro nikada se nećete povećati u rangu! Kako god, sa ovim imam nekoliko problema; Koliko onda rang određuje koliko je igrač zapravo dobar, a koliko je jednostavno trošio vremena radeći glupe achievement zadatke umesto da se poboljšava u svojo respektivnoj ulozi? I dosta tih achievement-a vas pita da u jednoj klasi uradite gomilu zadataka koji su vezani za rad neke suprotne klase, npr: “Kao inžinjer, uništi 10 brodova sa tim i tim oružijem” Ili: “Kao gunner, popravite neki deo 20 puta”. To meni apsolutno nema smisla, jer ako ćete da igrate jednu klasu, što bi radili stvari vezane za neku drugu klasu, osim ako je to baš apsolutno neophodno? Pored toga, svaka klasa se ranguje odvojeno i ima svoj set achievement-a. Dobro osmišljen sistem, ali ne bih rekao da je dobro izveden.

5Steampunk…steampunk je jedina reč kojom bih opisao prezentaciju ove igre, jednostavno steampunk. Ništa više, ništa manje, i predivno pristaje igri! Dizajnovi brodova su predivni i svakojaki, nemoguće je pomešati ih. Dizajn kostima je za svaku klasu neverovatno detaljan i apsolutan melem za oči ako volite taj stil. Lako rečeno, prezentacija, sa vizuelne strane, je prosto savršena…ali sa audio strane je…apsolutno neupečatljiva. Zvučni efekti i njihov miksing je sasvim ok, i oni pašu, ali sama “muzika” bi mogla biti bolja, tj. moglo bi je biti više. Iste trake se ponavljaju sve vreme na svim mapama, a većinom vremena te trake se sastoje samo od agresivnih perkusija koje bi trebale da vas “napumpaju” za akciju, ali posle 100 i više partija…počinje više da dosađuje neko da uzbuđuje. Sve-u-svemu, ako tražite onlajn multiplejer igru koja stavlja akcenat na timski rad, i razlikuje se od svih ostalih popularnih onlajn igara, ako ste fan steampunk-a i mislite da je ideja borbe između letećih brodova “kul”, ne možete pogrešiti sa Guns Of Icarus Online!