Moram da naglasim svim EmuGlx čitaocima da ovaj tekst pišem teška srca i sa razočaranjem što moram svom starom prijatelju i davnašnjoj igračkoj ljubavi da lupam ocenu i da pokušam da objektivno sagledam sve što je vezano za ovo parče softvera. Nije lako podsetiti se ranih koraka u mojoj igračkoj karijeri i pokušaja da pokrenem prvi GTA koji je bio jedno neugledno top-down ostvarenje koje je samo plenilo svojim tongue-in-cheek humorom i bespoštednom akcijom koja je često ispunjavala kompletan ekran. Da ne spominjem drugi deo ovog serijala i njegov spin-off koji su se jako dobro pokazali kao primer evolucije žanra na svim platformama. GTA je započeo svoju sagu stidljivo, postao je sleeper hit i stekao status kultne igre na PC-ju i prvom Sony PlayStation-u.

Posle toga revolucija se nastavila dalje i Rockstar je probao logičan potez a to je prelazak u 3D. Možete zamisliti kakvo je oduševljenje nastalo kada smo u lokalnim gejmerskim časopisima mogli da vidimo najave za GTA III i screenshotove koji su za tadašnje vreme izgledali skoro pa svemirski. Poučeni iskustvom iz prethodna dva dela mogli smo samo da pomislimo kako će treći deo izgledati i kako će biti osećanje kada se po prvi put sedne za volan jednog od famoznih ukradenih automobila i kako će izgledati jurnjava i misije tokom kampanje.

Da ne spominjem kada se GTA III pojavio nisam imao najjaču mašinu pa sam bio primoran da ga igram u 17-20 fps što za to vreme i nije bilo toliko loše. Priznajem tada moji apetiti nisu bili veliki pa sam se radovao samo činjenici što mogu dotično parče softvera da pokrenem. Na taj način sam imao priliku da intimno upoznam Liberty City i sve njegove sulude likove koji su se graničili sa stripskim. Za to vreme savršena igra za odmaranje mozga i solidno izazovna i uspevala je da mi drži pažnju dugo vremena.

Kada se posle toga pojavio GTA Vice City, meni kao ljubitelju 80-ih bukvalno nije bilo dobro. Osećaj kada prvi put aktivirate igru i čujete muziku je bio neponovljiv. Pošto su Poroci Majamija u mom umu još uvek bili sveži, Vice City je bio savršeno igralište za moj ukus. Ulice prelivene neonskim svetlima, palme, havajske košuljice i muzika koja je to sve pakovala u sjajnu celinu su bili savršen mamac za ubijanje više stotina sati kada sve saberem. Iskreno od same pomisli mi se diže kosa na glavi. Osećaj kada prvi put noću sednete na motocikl i slušate Majkl Džeksona u pozadini je bio nešto neviđeno i zaista je pružio neku novu dimenziju zabave koja se teško danas može sresti. Vice City je po meni bio vrhunac stvaralaštva u Rockstaru. Iskreno više mi nije ni trebalo. Kasnije kada je izašao San Andreas shvatio sam da nisam znao šta mi treba i tu je ovaj naslov „okidao sve žice“.

Izlaskom San Andreas-a GTA kultura se menja iz korena sudeći po afinitetima igrača i po kvalitetu sadržaja koji igra nudi. U ovom slučaju atmosfera je bila potpuno drugačija sa detaljnim prikazom američkog gangbangerskog života, street kulture i bespoštedne borbe protiv korumpirane policije. Parodija je u ovom delu izraženija nego ikad, alternativna imena poznatih lanaca brze hrane, brendova i svega ostalog su bila prisutna u najvećoj mogućoj meri. Sleng, ponašanje i situacije u koje glavni likovi upadaju su bili sjajni i veoma dinamični što je od San Andreas-a napravilo kultnu igru i dopustilo je moderskoj zajednici da od svih 3D GTA igara naprave nešto posebno i da ostave svoj lični pečat ako se za time ukaže potreba. Namerno ovo naglašavam jer sa tim modovima smo dobijali odlične vizuelne rezultate i dizajnove glavnih i sporednih karaktera koji su svaki put GTA igre činili svežima i prijatnima za igru i pored zastarelih mehanika pucanja i vožnje.

Zašto ovo spominjem pitate se? Spominjem zato što nove igre tj „definitivne edicije“ ova tri naslova na kojima su navodno radili iskusni developeri i ljubitelji serijala izgledaju GORE i ZASTARELIJE nego one rađene u starim prepotopskim endžinima. Kada se samo setim kakvih sve texture packova ima za Vice City sa high resolution texturama i modelima – ma pamet da ti stane. Ovo je iskreno sramota i izgleda mi kao da je neko ovo namerno radio da bi napakostio fanovima ili jednostavno želeli su da uštede neku kintu i da ne rade Q&A. Sudeći po stanju finalnih proizvoda ovo pre izlaska je moooožda pogledao glavni producent dok je bio na klonji desetak minuta. Sigurno je obilno defecirao posle neke korporativne žurke gde su slavili još jednu krađu klijentskih džepova i pitali se koji će sledeći hiper automobil da kaparišu kada nam prodaju ovu abominaciju od softvera.

Kada je Rockstar najavio da će se pojaviti remasterovane verzije ovih igara ja sam bio iskreno malo skeptičan. Sudeći po trejlerima imao sam utisak da nije uloženo dovoljno truda i da vizuelna poboljšanja nisu bila dovoljno drastična da se ovo može smatrati remasterom. Za jedan Unreal 4 endžin sve je izgledalo kao neki fan 3D projekat koji je neki student radio kao završni rad na fakultetu. Posle dodatne analize pomislio sam ajde neću da budem previše strog, ne izgleda tooooliko loše, možda će sve kada se uklopi sa poboljšanim mehanikama da ima bolji utisak a i uvek imamo modersku scenu za dodatna poboljšanja. Ijao živote mili kako sam se ja samo prevario….. Što je najcrnje, sa izlaskom ove igre posle nedelju dana serveri jednog poznatog moderskog sajta su bili toliko preopterećeni od broja requestova da se ljudski nije moglo ulogovati na isti. Sve u svemu samo nam je moderska scena i ostala jer na samom poočetku nivo neispoliranosti ove tri igre je neoprostiv. Iskreno znam sve veće bagove iz originalnih verzija ali ove verzije su donele neke nove koje nisam imao prilike nigde da vidim. E sada bi neko rekao: „Pa šta se buniš imaš novo iskustvo“. Da jeste sigurno, toliko je prijatno da bih radije voleo da mi čupaju nešto vitalno nego da se dalje upuštam u interakciju sa ovakvim ostvarenjem.

Odavno nisam video da je nešto ovako traljavo odrađeno, naravno ne računam Cyberpunk 2077 i Battlefield 2042 koji su posebne vrste „jank-a“ i smejanja igračkoj zajednici u facu. Verujte mi, bio sam svestan da možda neću na isti način doživeti ove igre kao kada sam ih prvi put igrao ali ovaj nivo neispoliranosti mi je definitivno pokazao da se ugled Rockstara može definitivno dodatno srozati. Samo budala koja je bila nadležna na ovim projektima može da odobri rasformiran kod sa android verzije i da ga injektira u Unreal 4 endžin i da smatra da će sve biti ok. Ja zaista ne znam kako ih nije bilo sramota kad se pogledaju u ogledalo da kažu „Ja sam izmet čovečanstva i radim ovo zbog para i goreću u paklu“. Znam ja da treba prehraniti sebe ali makar malo inicijative nije na odmet čak ni u ovako velikim firmama. Smaraš project managera dovoljno i na kraju možeš dobiti ono što želiš. Samo malo više truda je bilo potrebno i GTA The Trilogy bi bio dobro ostvarenje koje bi moglo nove generacije da upozna sa ovim serijalom i sa svom sjajnom muzikom koju smo imali prilike da slušamo u tim igrama.

Da ne spominjem samo još i OST koji su dodatno upropastili i gde nisu očigledno platili autorska prava za određene melodije i imaćete jedno savršeno osiromašeno iskustvo koju god igru budete igrali. Muzika je bila INTEGRALNI deo GTA i na kraju su i to uspeli da upropaste. Na svu sreću moderska zajednica je tu koja spašava stvar ali to nije bila poenta. Trenutno na moderskim sajtovima imamo oko 2000 modova za sve tri igre. Brojka raste na dnevnom nivou i mogu da zamislim šta ćemo sve imati na kraju godine ili do februara 2022-ge. Opet nije u tome poenta.

Što se tiče performansi, nema većih zamerki jer rade solidno na PC-u i PS5-ici sa povremenim fps dropovima što je smejurija s obzirom šta se nalazi ispod haube od hardvera. Neoptimizacija na najgorem mogućem nivou. Unreal 4 nije Cry Engine to svi znamo. Do sada su izašla dva patcha koja su popravila doooonekle performanse i raščistila određene bagove i vizuelni deo ali to i dalje nije to. Biće potrebno dosta vremena da se sve ovo ispegla i nadam se da neće biti reprize Cyberpunk 2077 scenarija.

Razočaran sam isto kao kada sam morao da slušam Neverne Bebe 45 min kao predgrupu na koncertu TOTO-a na Tašmajdanu. Isto tako je i GTA jedna vrsta audio vizuelne torture i gaženja po zaveštanju koje je ovaj serijal ostavio na igračku istoriju. Korporativci, zar vam ništa nije sveto?????


Utiske kolege Nicka više vezane za verziju za konzole, koju modovi ne mogu da spasu, možete pogledati na našem YouTube kanalu.

GTA Trilogy Definitive Ediiton (2021)
  • 4/10
    EmuGlx Score - 4/10
4/10

Finalni utisci

Ako se ovo smatra remasterom onda sam ja definitivno izgubio dodir sa realnošću i pripadam nekom drugačijem dobu. Nadam se da će ovo ostvarenje doći na nivo kakav zaslužuje do marta iduće godine ali definitivno nije zaslužilo ovakav tretman i zanemarivanje. Veoma sam razočaran.