Nakon generacije bez velikih “igara biološkog softvera”, Spiders je na putu do novog RPG-a i pokušavao da osvoji mnogo izgubljenih fanova Biovare-a. GreedFall je biovare igra u AA formatu i razvija nešto uredno. Za početak igra počinje jednostavnim stvaranjem znakova. Svoj lik možete oblikovati u nekoliko koraka. Prilično je jednostavno, ali ipak prilično dobro. Nakon toga slede dalji koraci: definisanje atributa i talenata. Ovde već možete da definišete svoj stil igre. Da li želite da budete mađioničar i da se specijalizujete za borbu u udaljenosti? Da li želite da budete tenk ili prodavač štete? Pauk vam u početku daje puno slobode i želi da svoj stil igre prepustite vama. Nakon stvaranja sledi prilično dugačak prolog. Ovde ćete upoznati svoju ulogu u igri, svetu igara, sistemu borbe – igri. Vi ste diplomata i ne možete da menjate svoje poreklo ili ime. Bićete poslate na ostrvo Tar Fradee da gradite političke odnose.

U GreedFall-u postoje razne činjenice. I vi možete odlučiti sa kim želite da se uskladite ili sa kim želite da započnete rat. Ovde su uključeni mnogi elementi iz prethodnih Biovare igara. Dijalozi igraju veliku ulogu, pratioce i priču. Neke zadatke možete rešavati na različite načine. Da li želite da budete diplomatski i da rešite zadatke nenasilno? Zavisno od toga kako ste definisali svoje atribute u početku i razvijali se u igri, to možete učiniti ili postupiti drugačije. Ispunjavanjem zadataka dobijate KSP. Da li ste unapred u drveću talenata i možete da postavite svoj stil igre. Budite snage da nanesete više ili više štete u gužvi ili više volite da ulažete više bodova u dijaloge, pucketanje ili borbu u krug. Spiders vam od početka daje puno slobode i ne tera vas da igrate bilo koji stil igre.

Po onome šta smo videli u borbeni sistem se održavao prilično jednostavno, mada je to jedna od ključnih tačaka. Postoje laki i teški napadi, možete pauzirati igru, ali vam nisu potrebni. Postoje napici koji vam mogu doneti poprilično štete, oživjeti kućne ljubimce ili dobiti više informacija o svojim protivnicima. Želeo bih ovde mnogo više dubine. Animacije borbi koje sam smatrao prilično ispod proseka, ovde sam imao više nade. Priča je prilično zanimljiva, ali traje dok se ne razvije. Kao što je već rečeno, možete izabrati za koju frakciju biste želeli da razvijete simpatiju. Tokom igre upoznaćete mnogo ljudi, neki od vas mogu da regrutuju, a do dve osobe mogu da vam se pridruže. Saputnici takođe imaju svoje mišljenje o vašim postupcima. Oni ne prihvataju sve i možda vas čak vide kao neprijatelja ili suprotno tome, možete započeti romansu. Tu je i nekoliko završetaka, a mislim da GreedFall ima veliku vrednost ponavljanja. Postoje zanimljivi redovi priče.

U igri će postati tajanstveno jer ćete se morati baviti i tajnim moćima, kao i zanimljivim čudovištima. Svet igara nije potpuno otvoren. GreedFall vam nudi nekoliko gradova i oblasti koja se šetaju. Područja mogu biti velika, ali nekoliko puta koristite sistem za izravnavanje creva. Imao sam osećaj da je izgradnja sveta linearna, mada me većina elemenata naterala da se osećam nelinearnije i pružim vam više mogućnosti. Svijet igre je svjež i unosi dah svježeg zraka u okruženje. Treba puno naučiti o svetu i likovima, a ovde su programeri uložili vreme. GreedFall ostaje RPG i zato vam nudi mnogo zadataka, sporednih misija i još mnogo toga. Bočni zadaci dobro se uklapaju u priču i daju vam više detalja. Neki vodiči vam takođe nude misije koje vam mogu pomoći da poboljšate svoj odnos. Tako da vas GreedFall može zabaviti 20-40h. Zavisno od toga da li želite da istrajete samo glavnu priču ili sporedne zadatke.

Dobija vam neke fakultativne šefove u svetu igara koji su izazovni. Jako mi se dopao dizajn čudovišta. Tehnički sam bio prilično nesiguran. Neki od Cutscenea su prilično impresivni za AA igru, ali ponekad se čitave radnje i dijalozi uopšte ne prikazuju, kao kad neko beži ili ukrade nešto. Te scene nisu vidljive i dijalozi se naglo završavaju. Animacije su osrednje. Ali svet igre izgleda neverovatno koherentno, gradovi su detaljno i lepo dizajnirani. Samo u dizajnu enterijera, programeri nisu uložili mnogo truda i preduzeli su mnogo „kopiranja + lepljenja“. Ali igra nudi dobre teksture, ali neke su neverovatno neprikladne i ne izgledaju potpuno izmenjene, prelepi svetlosni efekti i u ukupnom paketu izgledaju mnogo dobro. Performanse PS4 Pro su prilično dobre i teče bez problema. Pored toga, krajnji proizvod je takođe prilično bez greške, u ovom trenutku ga treba pohvaliti – ne dobijaju ga svi.

GreedFall (2019)
  • 8/10
    EmuGLX Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci

GreedFall je prilično dobra igra zbog svog budžeta. To je vrsta ljubavi prema fanovima Biovare-a, pokušava svojim sredstvima udovoljiti zahtevima, ali nepotrebno se produžava. Stepen slobode je vrhunac i dobro se uklapa. Priča je uredna, na nekim mestima i dalje neugodna i monotona, ali će vas zabaviti, ali izvlači se. Likovi se dobro uklapaju i međusobno se razlikuju. RPG elementi (KSP sistem, napredovanje itd.) Su prilično duboki i dugoročno održavaju visoku motivaciju. Ipak, ne sviđa mi se sistem poluotvorenog sveta. Pored toga, istraživanje u GreedFall-u nije dovedeno do izražaja, a u svetu igara nema previše zanimljivih tačaka interesa. Tehnika je uredna, svet igara je vrlo dosledan i ide prilično dobro. Borbeni sistem je držan previše jednostavan, iako može biti raznovrstan, trebao je biti dublje i kvalitetniji. Ali siguran sam da će se ljubitelji Biovare-a zabavljati kao i RPG fanovi.