U poslednjih 5 godina, tj. od kada je Playstation Vita zvanično lansirana, Sony se suočava sa izuzetnim poteškoćama na tržištu ručnih konzola. Hardver koji je na samom lansiranju koštao “tričavih” 250 evra (ne uključujući paprene memorijske kartice), imao je zadatak da reinkarnira posrnuli PSP projekat i vrati Sony-ju lidersku poziciju na ovom tržištu. Sada, pet godina kasnije, možemo slobodno da kažemo da je Playstation Vita jedan od većih promašaja ovog giganta, što postaje sve očiglednije izostavljanjem iste sa velikog broja press konferencija. Zbog toga se u poslednjih godinu dana gotovo svi poznatiji PSP/Vita naslovi sele na PS3 i PS4 sisteme. Među njima je i izuzetno popularni God Eater serijal, o kojem ćemo imati priliku danas da pišemo. Za Evropsko tržište su istog dana (30. avgust) puštena u prodaju oba dela God Eater franšize, što nas je pomalo začudilo. Danas ćemo pisati isključivo o God Eater Resurrection, dok ćemo o God Eater 2 Full Burst govoriti u odvojenom opisu.

God Eater je svakako, uz Monster Hunter, jedan od naslova koje je autor ovog teksta oduvek imao želju da igra, ali zbog činjenice da nikada u životu nije posedovao PSP ili Vitu ta želja je ostala neostvarena, sve do danas. Iako je prošlo punih 6 godina od kada je ova igra zvanično ugledala svetlost dana, radost i uzbuđenje su i dalje tu. Nadamo se samo da je sazrela poput starog vina. Priča započinje tako što novootkriveni nepoznati organizmi, takozvani “Oracle Cells“, beže iz laboratorija u kojima su izučavani. Zbog svoje sposobnosti da se ekstremno brzo prilagode svakoj vrsti okoline, u roku od nekoliko godina uspevaju da, zahvaljujući svojim “božanskim” atributima, prožderu gotovo čitavo savremeno čovečanstvo. Ljudi im, u strahu, dodeljuju naziv Aragami (surova božanstva). U jedinoj nadi da prežive, formiraju hermetički zatvorene enklave, koje uz pomoć God Eater odreda, nove vrste hibridnih vojnika, pokušavaju da suzbiju pretnju koju Aragami donose po čovečanstvo.

Igru započinjete kao jedan od kandidata za God Eater odred. Tokom testiranja vaših sposobnosti , tim naučnika sa oduševljenjem zaključuje da posedujete ekstremno visok stepen kompatibilnosti sa novim tipom God Arc-a. Zahvaljujući tome, po brzom postupku bivate smešteni u elitni God Eater odred koji predvodi Lindow Amamiya, najmoćniji God Eater u bazi.

Pripovedanje će u početku biti nedorečeno i na sve strane, što će možda na prvi pogled delovati pomalo razočaravajuće. Međutim, kako dalje budete napredovali kroz kampanju, priča će postajati sve bolja. Razlog za to je način na koji će se pripovedanje graditi oko vas i likova sa kojima budete imali interakciju. Na kraju prvog od tri dela priče (koji traje nekih 20 sati), pred sobom ćete imati izuzetno izglančan odnos između vas, ostalih NPC likova, njihovih motiva i razvoja priče u naredna dva story arc-a. Što se dužine trajanja ove igre tiče, očekujte dobrih 40-50 sati. Sa druge strane za ukupno kompletiranje igre moraćete uložiti barem 100 sati igranja. Kao što smo već spomenuli, kampanja je podeljena na tri dela. Originalni, Full Burst i Resurrection. Najnoviji deo priče služi kao most koji će objasniti dešavanja između prvog i drugog dela igre. Pošto veliki broj igrača nije imao priliku da do sada iskusi God Eater, nećemo ulaziti, niti otkrivati detalje, već ćemo samo reći da je celokupno gledano u pitanju veoma solidno narativno iskustvo.

Što se gejmpleja tiče, God Eater spada u Squad Based Arena Action RPG igre. Misije će u zavisnosti od težine biti vremenski ograničene na 30 ili 40 minuta. Za to vreme, vaš cilj je da savladate čudovišta u što kraćem vremenskom roku. Generalno gledano, izvođenje neodoljivo podseća na Dynasty Warriors, samo što se ovde umesto stotina protivnika, borite protiv nekolicine moćnih Aragamija. Ruku na srce, ovo poređenje se odnosi isključivo na postavku i okruženje. Mehanika ove igre je jedno sasvim drugačije iskustvo. Vaše glavno oružje za borbu biće God Arc, moćni Aragami organizam koji je u stanju da po potrebi evulira u bilo koju vrstu oružja. Pored toga, u stanju je i da proždere protivničke aragamije, čime ekstraktuje specijalnu municiju ili predmete iz protivnika. Tokom borbe, vaše oružje može da se transformiše u oružje za blisku borbu, pušku ili štit. Pažljivo žongliranje između ova tri oblika će napraviti razliku između pobede i poraza.

Borbe su izuzetno dinamične, a ponekad i veoma iscrpljujuće. Čudovišta su generalno podeljena u četiri klase – mala, srednja, velika i kolosalna. Shodno tome se rangira i pojedinačna težina. Svako od čudovišta poseduje takozvane slabe tačke, koje će nakon određenog broja preciznih napada postajati trajno ranjive i time olakšati da Aragamija lakše savladate. Ali pošto igre ovog tipa nikada nisu toliko jednostavne, postoje još dva veoma bitna faktora koja će uticati na to kako će se vaša borba odvijati. Prva je tip oružja, druga je element koji to oružje koristi. Svaki od Aragamija će imati slabosti na pojedine tipove napada (slash, pierce, crush), kao i na određene vrste elemenata (Blaze, Frost, Spark, Divine). Ovo znači da ćete pred svaku misiju morati da se pripremite u odnosu na tip čudovišta koje će vas očekivati na terenu. Iako će u početku ovaj sistem delovati bezazleno, kako budete dalje odmicali kroz igru potreba za temeljnim pripremama postajaće sve veća. Ovo će ići do te mere da ćete duže vremena provoditi u craft meniju nego na samim misijama.

Kada smo već kod craft menija, u pitanju je možda jedan od najsloženijih koje je autor ovoga teksta imao prilike da vidi. Pred vama će se nalaziti stotine mogućih oružja najrazličitijih elemenata i vrsti koje će pojedinačno moći da se nadograđuju na bar 5 ili 6 dodatnih načina. Tu je i nekoliko nivoa craft sistema: za skillove, specijalne poteze, NPC karaktere, God Arc, kao i za pravljenje osnovnih sastojaka za recepte. Craft sistem je toliko obiman i opširan da ćete se u početku i uplašiti. Srećom tu je izuzezno detaljan ingame guide koji će vam sve objasniti do tančina. Savladavanje ovog sistema je neophodno ukoliko ne želite da se u misijama provdete kao bosi po trnju. Loot je ubedljivo najvažniji segment igre, jer bez njega nećete imati mogućnost da nadogradite svoj God Arc. Zbog toga, pored glavnih, postojaće i dodatne misije koje će vam pomoći da brže sakupite potrebne materijale za nadogradnju opreme.

Borbe su veoma dinamične i uzbudljive. Čudovišta će posedovati niz napada koje će koristiti na veoma inteligentan način. Protivnici će se sasvim drugačije ponašati ako su u grupama. Vaši NPC saborci će se takođe boriti inteligentno, pružajući vam podršku ili heal kada to bude potrebno. Za one koji žele da taktiziraju tu je i paleta timskih komandi, koje će vam olakšati život u dobrom delu težih okršaja. Kontrole su prilično dobre, međutim u pojedinim situacijama će vas neke stvari veoma iritirati. Jedna od zamerki jeste promena God Arc-a iz mele u range mod. Isti taster koji je zadužen za ovo (R1) takođe je povezan i sa trčanjem. Zbog toga će se niz puta dogoditi da vaš lik promeni tip oružja umesto da počne da trči u željenom pravcu. Ciljanje sa range oružjem će takođe predstavljati problem pre svega zbog velike nepreciznosti. Postoji manuelni nišan, međutim zbog brzine igre biće gotovo neupotrebljiv.

Grafički igra je prilagođena PS4 sistemu, i deluje neuporedivo lepše nego što je ikada izgledala na PSP-u. No, i pored toga, prilično zaostaje za današnjim grafičkim standardima. Muzička podloga je takođe solidna, odaje onaj old school JRPG osećaj, što je veoma pozitivno. Glasovna gluma sa druge strane je negde ispod proseka, delom zato što je u pitanju nakaradna engleska sinhronizacija, koja jednostavno zvuči glupo. Nažalost, ne postoji opcija da se glasovna gluma prebaci na japanski jezik.

God Eater Resurrection je veoma dobra igra. Tona sadržaja, neverovatno kompleksan borbeni i kraft sistem, veoma uzbudljive i na trenutke iscrpljujuće borbe će vas svakako držati zakovanim za stolicu nedeljama. Ako niste imali prilike do sada da isprobate ovaj naslov, sada je svakako pravo vreme da to i učinite.