Prošlog vikenda smo imali prilike da učestvujemo u Closed Beta testiranju nove Ghost Recon Breakpoint igre. Za razliku od prilike koju smo dobili na Gamescomu, kada smo sa ostalim novinarima testirali Ghost War PvP mod, ovog puta nam je na raspolaganju bio deo kampanje koja nas očekuje u full izdanju igre.

Upravo zbog toga ćemo se fokusirati na stvari koje su prenešene iz GR: Wildlands, prethodnog naslova kao i na novine koje su ubačene u Breakpoint. Na naše veliko iznenađenje, ovo više deluje kao totalno nova zamisao Ghost Recon igre, mnogo pre nego direktni nastavak na Wildlands, što ustvari jeste, makar iz ugla priče i dešavanja u igri. Više o priči kao i celokupnoj prezentaciji ćemo ostaviti za pun opis koji bi trebao da bude na sajtu početkom sledećeg meseca, a sada ćemo se pozabaviti isključivo core mehanikom.

Već od prvog trailera su nam bile jasne neke razlike, bolje rečeno, poboljšanja koja su ubačena u Breakpoint. Jedan od njih je odlična animacija glavnog lika, interakcija sa okolinom, kao i totalno novi sistem ”lečenja“ rana zadobijenih u borbama u novom ogromnom open world prostranstvu. Sada smo malo više mogli da zaronimo i bolje razumemo mehaniku koja stoji iza tih izbora, da kažemo iz ugla razvojnog tima, ustvari šta su time hteli da postignu i koliko to menja gameplay.

U srži Breakpoint je i dalje strateška, stealth pucačina iz trećeg lica. Planiranje napada kao i adaptacija na okolinu su presudni za uspeh misija ili čišćenja baza (nešto šta je već bio u Wildlandsu). Ipak, u Breakpointu je totalno promenjen način napredovanja u igri, način sakupljanja opreme, municije i ubačen je skroz novi element preživljavanja u ovom prelepom ali okrutnom svetu u kojem ste se našli. Breakpoint je mešavina nekoliko naslova iz Ubisoft kuhinje, kao i ukradena ispiracija jednog od najboljih TPS Stealth naslova, Metal Gear Solid 3. Prvo ćemo se pozabaviti delom koji se tiče baš Ubisoft naslova i šta je u Breakpointu pozajmljeno od njih.

U Beti na raspolaganju smo dobili nekoliko misija i tri regiona koje smo mogli da istražujemo, kao i novi Hub deo gde možete sresti druge igrače koji su online u trenutku. Sama činjenica da postoji tako nešto to, znači da se igra više oslanja na coop, iako je i Wildlands izgrađen sa tom idejom. Ipak, Hub deo ovog sveta najviše liči na nešto šta smo videli u The Division 1 i 2 sa Safe House pristupom. Tu možete videti, upoznati kao i ispitivati opremu kao i levele drugih igrača, njihove skillove, atribute i tako dalje. Tu dolazimo do još jedne ogromne promene. Celokupni napredak je prebačen iz Wildlandsa što se tiče napredovanja preko iskustva koje sakupljate i levelovanja vašeg glavnog lika, ali sada je na vama da sakupljate opremu raznog kvaliteta, rariteta i nivoa po Auora mapi. Bolje rečeno, delovi u igri su zaključani iza ”level requirements” dela i upravo zbog toga, kustomizacija lika se mnogo više oslanja na RPG elemente koji jednostavno nisu do sada bili ”popularni” kao i ”predviđani” za jedan TPS naslov kao što je Ghost Recon.

To je najveća razlika na koju ćemo i pokloniti najviše vremena u analizi. Koliko je Widlands bio ogromna i prelepa igra, toliko je sa druge strane bila jednostavna. Sakupljali ste oružje kako bi ispunili svoj arsenal, ali u teoriji i praksi, igru ste mogli da završite sa prvom puškom koju ste dobili odmah na početku. To je bio mač sa dve oštrice, ali igračima je u fokusu bilo nešto totalno drugo, planiranje, egzekucija i završavanje ogromnih broja misija. Igra se fokusirala isključivo na gameplay, bez forisranja igrača da trčkara okolo kako bi našao dodatnu kako bi mogao da istraži drugi deo mape.

To nije slučaj kod Breakpointa, ovde jednostavno morate a obratite pažnju na levele opreme koju sakupljate, kao i bonuse koje vam one daju. Pored toga, tu je i dalje Gunsmith gde možtete da modifikujete i nadograđujete oružje. Ubisoft je jednostavno dodao minimum još jedan sloj u ekonomiji i napredovanju ove igre, stvorivši jedan Military TPS Stealth RPG, na sreću ili žalost mnogih ljubitelja Ghost Recon franšize. Ovo ne mora da bude obavezno loša stvar, jer postoji jedna velika razlika u svemu tome. Level Cap se računa samo protiv robotizovanih neprijatelja, bolje rečeno protiv raznih vrsta dronova. Kako napredujete kroz igru, tako ćete dolaziti do unapređenih robotića koji će štititi neki deo mape. Tada vam je potreban level opreme približno njihovom, kako bi uopšte napredovali kroz igru. Ali, jako bitno ali, u napucavanju sa običnim vojnicima, ako možemo tako da se izrazimo, ”stara Ghost Recon” pravila i dalje važe, a to je smrt nakon jednog metka u glavu.

Ovim je Ubisoft zakomplikovao jedan jednostavno lep naslov, mešajući The Division 2 i Asassin’s Creed Odyssey sa Ghost Recon franšizom. Sigurno se pitate zašto Odyssey, a odgovor je poprilično jednostavan. U igri možete isključiti Guided Mode, nešto na šta su svi navikli a to je pokazivanje waypointa i mission markera, iliti bolje rečeno, gde vam je sledeća misija i šta treba da uradite u datom trenutku. Ukoliko se odlučite da isključite tu ”pomoć“ igra postaje daleko zanimljivija i pravi survival stealth TPS RPG. Kako bi uopšte došli do misija, morate da tražite tragove i pratite ih, morate da pričate sa stanovništvom raznih naselja i nalazite misiju isključivo na osnovu uputa. Ceo ovaj sistem je prosto fantastičan, jer vam dopušta da igru igrate kako vi želite, da se opustite, istražujete i jednostavno upijete ovaj fantastičan svet.

Treća velika novina je Survival deo u Breakpointu. Za razliku od većine igara, povrede u bitkama su se jednostavno lečile health kitom ili nečim sličnim, što je često ako ne uvek bilo skoro intant. Ovde je potrebno, ukoliko nemate health kit sa sobom, naći sirovine koje su vam potrebne za improvizovani lek, stati u zaklon, smučkati lek, previti ranu, i tek posle nekoliko minuta u igri, vać lik će se osetiti bolje tako da može da nastavi sprintom. Čak ni sprint nije ”unlimited” kao do sada, već morate paziti i nivo stamine koje vaš lik poseduje. Sve ovo možete da ”povećate” ukoliko ldučite da napravite kamp i ”spremite se za bitku” meditacijom, dobrom večerom, vežbanjem. Svaka od ponuđenih aktivnosti u vašem improvizovanom kampu će vam dati vremenski ograničeni bonus koji će vam biti i više nego koristan u sledećoj borbi.

Ghost Recon Breakpoint je jednostavno nešto sasvim novo i neočekivano u Ghost Recon serijalu, i dok Gameplay i napucavanje više podsećaju na Old School GR naslove, toliko drugi elementi u trenucima daju taj osećaj prenatrpanosit. Posle par sati u igri, shvatićete kako sve ima svoj smisao i sve funkcioniše savršeno, baš onako kako je i razvojni tim zamislio. Pozabavili smo se ”samo nekim” novinama, ali verujte da je igra prepuna odličnih ideja i genijalnih trenutaka koje do sada niste videli ni u jednom military shooteru, i iskreno jedva čekamo da se dokopamo pune verzije početkom sledećeg meseca.

Tada očekujte i opis na našem sajtu.