Get Even je story-driven first person shooter koji kombinuje više žanrova i mehanika sa par inovacija koje stvaraju specifično iskustvo kakvo je teško definisati. Ekipa iz poljskog indi studija The Farm 51 napravila je nešto između šunjalice, pucačine, avanture, survival horora i walking simulatora. Iako igra vrlo efektivno balansira priču sa gameplayem, njen akcenat ipak je na zapletu i međusobnim odnosima centralnih likova.

Protagonista Get Even-a je Englez po imenu Cole Black (naravno, zvaćemo ga Crni). Crni je plaćenik sa bogatim iskustvom, vičan fizičkoj i oružanoj borbi, ali i šunjanju i upotrebi moderne vojne tehnologije. On se budi u jednoj od onih napuštenih ludara kakve se nalaze na svakom koraku u horor filmovima i igrama. Mesto je, naravno, prepuno manijaka od kojih se mnogi slobodno šetaju i željni su da Crnom dođu glave. Da stvari budu još crnje (sorry, morao sam), Crni se ne seća ničeg sem neuspelog pokušaja da spase tinejdžerku koju je kidnapovala grupa misterioznih plaćenika. Čovek koji se predstavlja kao Red (Crveni) mu je na glavu zakačio nešto što liči na Occulus Rift-ovog zlog rođaka. Dotična naprava, Pandora, manifestuje nosiočeva sećanja kao ultra-realističnu virtuelnu stvarnost koju nosioc može slobodno da istražuje, pa čak i da menja sled događaja.

Get Even (17)

Pod komandom Crvenog, Crni nerado kreće u putešestvije kroz sopstvenu zamućenu prošlost, ali i prošlost drugih likova čija se sećanja mešaju sa njegovim. Oba čoveka žele odgovore i spremni su da urade sve da do njih dođu. Zaplet Get Evena se odatle ubrzano širi i uz mnogo twistova razvezuje zaveru koja se iza svega krije. Nemoguće je ići u više detalja bez gigantskih spoilera, ali valja napomenuti da mnogo toga nije kako se čini, te da će od igračevih odluka i načina igranja zavisiti krajnji ishod priče. Ovo je savršena igra za ljubitelje misterija. E-mailovi, fotografije, diktafoni, lekarski kartoni, policijski izveštaji, novinski članci, chat transkripti, poruke na smartfonovima i telefonskim sekretaricama, i još štošta drugo što Crni skuplja u toku igre sadrže ključne detalje o likovima, lokacijama i prethodnim događajima. Igra vam čak daje i kompletan jedan evidence room u kome su prikupljeni dokazi izloženi na zidovima u stilu klasičnih detektivskih filmova. Crni je u potpunosti svestan da se nalazi u simulaciji i neretko nailazi na ,,bagove” u samoj Pandori koji su nekad korisni, a nekad predstavljaju dodatne prepreke. Istraživanje i vraćanje u već pređene nivoe zarad prikupljanja propuštenih dokaza ne samo da je moguće, već Crveni to i preporučuje.

Dve stvari koje izdvajaju gameplay Get Even-a od drugih pucačina su smartfon i cornergun kojima je Crni opremljen. Pored primanja poruka i poziva, smarfon Crnom služi kao mapa, tracker sećanja, ultraljubičasta lampa, detektor toplote, i specijalni fotoaparat koji beleži i analizira dokaze, ali i manipuliše bagove u Pandori. Koju od ovih opcija ćete koristiti u datom trenutku zavisi od situacije i ličnih preferencija. S druge strane, cornergun je dodatak za puške i pištolje koji omogućava Crnom da gleda oko ćoškova i da puca iz zaklona bez straha od odmazde. Ostatak gameplaya je uobičajeno pucanje, šunjanje, rešavanje zagonetki i ubijanje protivnika s leđa tipično za FPS naslove smeštene u 21. vek, s razlikom da ubijanje generalno nije preporučljivo jer ,,pomućuje sećanja” i meša se sa funkcionisanjem Pandore.

Get Even (20)

Vizuelno, Get Even nije ništa posebno. Grafika adekvatno dočarava poslovne prostorije, napuštene zgrade, i tmurnu Britansku klimu, ali sam dizajn lokacija i likova je prilično uobičajen i iskusnim gejmerima će delovati ,,već viđeno.” No zato je dizajn zvuka izvanredan. Muzika se menja zavisno od situacije, i odlično prati akciju ili nedostatak iste. Eskalirajući zvučni efekti i pokliči ludaka efektivno prenose stanje uma Crnog i nabijaju tenziju na način kakav se retko sreće, pogotovo u sekvencama kada Pandora (ili razum Crnog?) trokira i nije jasno gde se sećanje završava, a ludilo i bagovi počinju.

Ono što morate znati pre nego što se upustite u Get Even jeste da i pored vizuelnih sličnosti i standardnih FPS komandi, ova igra se razlikuje od story-driven FPS-ova na kakve smo navikli. Gameplay elemenata poput šunjanja, pucanja, i rešavanja zagonetki ima, ali date su na kašičicu i tretirane kao prepreka sa kojom morate da se izborite da bi Crni mogao da nastavi sa istragom. Zbog ovoga, igra može razočarati ljude koje su horor atmosfera i mehanike šunjanja i pucanja navele da očekuju nešto poput Outlasta ili Metroa. S druge strane, ako ste željni dobre misterije i dopada vam se ideja da prikupljate i analizirate dokaze poput stvarnog detektiva, Get Even vam može pružiti sate i sate kvalitetne zabave.