Sedamdeset i devet godina rata izmedju Coalition of Ordered Governments (COG) i the Union of Independent Republics (UIR) zbog vrednog resursa Imulsion, planetu Seru je dovelo do ruba uništenja. Nakon pregovora postignut je dugo očekivani mir ali isti nije dugo trajao. Gotovo cela ljudska populacije planete biva uništena u velikom napadu Locusta, humanoidnih stvorenja koja nastanjuju široka podzemlja planete. Taj događaj se zove Emergency day.  14.godina kasnije naš junak Marcus Fenix je u zatvoru… i tu priča počinje.

Dominic Santiago: Welcome back to the army, soldier.
Marcus Fenix: Shit.

Gears of War: Ultimate Edition je zamišljen i stvoren za Gears of War frikove i kolekcionare ali ujedno predstavlja dobru priliku da neki novi igrači zarone u fantastičan svet ove pucačine iz trećeg lica. I sve to još lepše i na novoj Xbox ONE konzoli. Gears of War: Ultimate Edition nije zamišljen samo kao remaster već kao gotovo potpuni remade starog Gears of War 1. To znači da su cut scene rađene iznova kao i preko 4.000 grafičkih aseta i teksture. Samo su muzika kompozitora Kevina Riepla i glasovi likova ostali stari. Ono što je dovedeno do perfekcije ne treba menjati. Odlična muzika i voice acting su sada upotpunjeni boljom grafikom, sa više detalja, oštrijim teksturam i predivnim cut scenama. Ali to nije sve.

Marcus Fenix: Shit… Looks like they upgraded.

DEbF7rvOriginalno igra je izašla 7. novembra 2006. godine za Xbox 360 i PC. Kampanja od 5 aktova podeljenih na delove nije pretrpela veliki izmene ali ipak postoje jedna velika i jedna mala promena. U originalnoj izvedbi, na Xbox 360 nedostajao je veći deo akta 5 što je sada u novom kecu ispravljeno. Delta squad protiv Brumakom na Xbox ONE u novom ruhu! Kako to propustiti? Druga, manja promena je što je ubačen sistem spotovanja protivnika. Svakako dobrodošla promena pogotovo kada krene opša frka i makljaža. Treba još pomenuti da kampanju možete igrati u co op-u sa još jednim igračem bilo u mreži ili u split screen modu.

Kim: Alpha, this is Delta, we have visual on your position.
Damon Baird: We’d like to have your ammo on our position right now!
Kim: Roger that, sit tight.

A municije će vam trebati. Tone! Ovo je igra koja daje malo predaha. Akcija teče gotovo konstantno i sve je podređeno tome. Sve ono što karakteriše gameplay ove igre je tu. Cover sistem koji vam omogućava da se sakrijate iza različitih objekat i odatle otvarate vatru bilo da nišanite ili pucate na slepo, active reload system koji, ako pogodite pravi momenta, ne samo što ubrzava reload time već vam daje bonus na damage (ako promašite tajming dobijate penal na reload time), brutalni melee killovi oborenih protivnika (pazite se, i Locusti mogu to isto da rade vama), i tzv Roady run iliti trčanje ako pritisnite i zadržite taster A što otežava protivniku da vas pogodi. Sve je tu. Tipična ,,rotacija,, gameplay-a bi zvučala otprilike ovako: Cover – Shoot – Advance – More ammo – Shoot – Switch weapon – Cover – More ammo – Granade – Use lancer saw – Tactical retreat – More ammo – Switch weapon – Shoot – Repeat again…

Gears 13 screenshootsMožda vam ovo malo repetativno zvuči ali verujte mi ima neverovatnu slast. Ništa lepše od Lokusta, sveže obezglavljenog, koji leži na gomili ekstremiteta svojih, bivših saboraca. Varijacije i efekti na protivnicima su različiti u zavisnosti koje oružije preferirate. Bilo da je to Assault Lancer rifle, Snub pistol, Boltok pistol (ekvivalent magnumu), Locust Hammerburst rifle, Gnasher shotgun, Boomshot granade launcher, Torque bow, Bolo granade, Hammer of Dawn ili ste perfekcionista sa Longshot sniper rifle jedno je sigurno: sve leti, pršti, melje i eksplodira. Verovatno moja omiljena metoda eliminacije jeste chain saw testera na Assault Lancer rifle sa kojom uz pomoć tastera B pravite polutke od protivnika. I zamislite sve to u punoj rezoluciji 1080p koja se vrti na … 30 fps?!

Dominic Santiago: What? Hell no!

Iz nekog, meni nerazumljivog razloga, kampanja je ostala na 30 frejmova. Jesam u par navrata primetio minimalno kočenje ili kako mi kažemo ,,štucanje,, igre i poneku teksturu koja je zakasnila sa iscrtavanjem ali su to slučajevi za nabrojati na prste jedne ruke tako da sumnjam da su tehnički limiti nove konzole bili razlog za samo 30 frejmova. S druge strane multiplayer se zavrteo do punih 60 frejmova.

Gears 17 screenshootsAugustus Cole: Yeah! Wooo! Bring it on, sucka! This is my kinda shit!

Gears of War: Ultimate Editon multiplayer se baškari na 19 originalnih mapa i 8 modova igre. Originalni Gears 1 modovi Warzone, Assassination, Execution i Annex su upotpunjeni dodatnim: Team Deathmatch, King of the Hill, Blitz i Gnasher Execution. Tokom igranja stičete iskustvene poene, levelujete i otključavate skinove za oružija i nove karaktere sa kojima možete da igrate. Neki od karaktera su: Aaron Griffin (Gears of War 3), Adam Fenix, Unarmored Marcus, Benjamin Carmine (Gears of War 2), Cole Train sa sve ragbi opremom na sebi itd.
Spotovanje protivnika je prisutno i u multiplayeru a treba naglasiti da se isti vrti na dedicated serverima što znači manje laga i fluidnija igra. Još jednom ponavljam, multiplayer radi na 60 frejmova.

Marcus Fenix: Last chance to grab that thing and get the fuck out of here!

Gears of War: Ultimate Edition je svakako nešto što svaki vlasnika Xbox ONE konzole i svaki ljubitelj dobre akcione pucačine treba da ima u svojoj kolekciji. Razlog plus je i što kupovinom Gears of War: Ultimate Edition i igranjem u periodu od izlaska do 31. decembra 2015. god. svaki igrač dobija pristup kompletnoj Gears of War kolekciji preko Xbox Backward Compatibility programa koji startuje ove godine na jesen. Dakle, ako ste nekim čudom propustili neki ili sve Gears naslove na staroj Xbox 360 konzoli, za cenu od 40 dolara dobijate 5 igara na novoj Xbox ONE konzoli: Gears of War: Ultimate Edition (remade prve igre), originalni Gears of War 1, 2, 3 i Gears of War: Judgment + early access za Gears of War 4 beta multiplayer najavljen za sledeću godinu (datum početka bete nije još objavljen)

Dakle, kontroler u ruke i zabava može da počne. Gears of War je serijal koji vredi odigrati više puta. Ako mene pitate… PUNO, više puta. Gears of War: Ultimate Edition izlazi i za PC ali datum izlaska još nije poznat.

Augustus Cole: Hell yeah, baby. Everyone wants to see The Cole Train play!