Prošle nedelje ekipa iz naše redakcije je imala priliku da igra closed Alpha verziju igre For Honor. Dosta smo slušali hvalospeve našeg kolege koji je probao igru na Gamescomu-u i konačno smo došli u situaciju da ljubomorne poglede zamenimo međusobnim verbalnim “podbadanjem” dok se ukrštaju mačevi, sekire i topuze na bojnom polju. Ništa ne može tako efikasno da probudi ratnika u čoveku kao što je zveckanje oklopa i prštanje varnica dok se sudaraju masivni komadi čelika praćeni kakofonijom bitke u pozadini. Mikro univerzum sukoba dva čoveka dok na kraju njihova veština ne odluči ko je jači i ko zaslužuje da ponese titulu pobednika.

For Honor je možda nekima nepoznanica jer se dosta tiho pojavio i bez neke velike medijske pompe ali je dosta napredovao u odnosu na prve snimke gameplay-a koje smo imali prilike da vidimo. Kao Ubisoftova nova franšiza (bilo je krajnje vreme da se sete da postoji jos nešto osim Assassins Creed-a) prošao je u samom početku dosta nezapaženo. Sada se već jasno vidi šta žele da ponude igračima a to je svet kompetitivnog multiplayer-a gde veština igranja i dobri refleksi dolaze do izražaja.

for-honor-alpha-3

U For Honor-u smo do sada imali prilike da vidimo da se sve vrti oko sukoba tri velike ratničke frakcije koje su opisivane u svim mogućim udžbenicima, pesmama i holivudskim istorijskim limunadama. U pitanju su vikinzi, vitezovi i samuraji. Razlog zbog koga se oni sukobljavaju istovremeno (što je van svake pameti) je prikazan kobajagi u uvodnom filmu. Priča koja je ispričana tu je toliko konfuzna bila da se iskreno nadam da će Ubisoft da pokaže malo kreativnosti i da na neki način da igračima validan razlog zbog čega se ovaj sukob uopšte i odigrava. Mislim svi mi volimo ovde u redakciji kompetitivan multiplayer ali treba da postoji barem neki smisao. Na Gamescom sajmu je prikazan singleplayer deo igre i nadamo se da će tu biti sve povezano u jednu adekvatnu celinu.

Alpha kojoj smo imali prilike da pristupimo je imala samo multiplayer komponentu tako da su nam faktički data oružja u ruke u kompletu sa trening video klipovima i komentarima developer-a pa se vi igrači snađite. Trening tj. tutorial misije su bile tu tako da savete developer-a smo mogli momentalno da isprobamo  i to je bilo dovoljno za početak. Komplikovaniji potezi koji se mogu izvesti su bili prikazani u glavnom meniju ali tokom borbe je potrebna koncentracija da se ulovi savršena prilika u kojoj bi oni mogli da se izvedu. Da napomenemo svima, igra NE POČIVA na mehanici lupanja dugmića. Ako se tako igra to je momentalan poraz kada se borite 1 na 1 sa igračem koji je smiren i koji zna da blokira vaše napade.

for-honor-alpha

Neki od nas su očekivali da će mečevi biti orijentisani na sukobe frakcija ali razočaranje je usledilo skoro momentalno kada smo videli da nije tako. No nema veze jer kada započnete meč jedino što je bitno je sijanje hladnog čelika na svetlosti plamena i hladni pogled u očima. Meni je vrlo jednostavan i pregledan u kome dominira mapa na kojoj mogu da se biraju tipovi mečeva koji mogu da se odigraju i daily quest-ovi.

U alphi su bila dostupna 3 tipa mečeva: 1v1, 2v2 i nama najdraži Dominion tj 4v4. Nažalost u 1v1 nismo našli način kako da se igramo protiv svojih prijatelja sa liste i da tako odmeravamo snage ali nadamo se da će to biti omogućeno u finalnoj verziji. Matchmaking je bio dosta dobar za alpha izdanje i jako brzo smo ulazili u mečeve. Ako se desi da neko od igrača “ispadne” iz meča server je brzo nalazio zamenu u vidu drugih igrača ili bot zamenjuje dok se drugi igrač ne priključi partiji. Bilo je nažalost dosta disconnect-ova ali to možemo pripisati alpha fazi igre. Dok drugi modovi podrazumevaju suvu dominaciju u borbi između igrača, Dominion mape zahtevaju dobru koordinaciju između članova tima i žongliranje sa zauzimanjem tačaka A, B i C. Kada se uglavnom na samom početku zauzmu tačke A i C, ostaje tačka B koja je u stvari centar bojnog polja gde se pored heroja sukobljavaju i njihove vojske.

for-honor-alpha-5

Dobro je koncentrisati se i na tačku B jer ubijanjem običnih vojnika iz protivničkog tima dobijate poene zahvaljujući kojima levelujete i otključavaju se sposobnosti koje su veoma korisne tokom borbe sa drugim igračima. Nažalost tu smo uočili prvu veću manu ove igre i Ubisoft mora da se debelo potrudi da se dobija više exp poena tokom borbe. Odigrali smo barem 50 mečeva i samo u jednom smo imali mogućnost da iskoristimo 4-ti tj. najjači perk. Okreni obrni u sadašnjem stanju bolje da nisu ubacivali perkove nego da su napravili samo kompleksniji sistem borbe.

Sistem borbe nije previše kompleksan ali je dobra ideja sama po sebi. Ako se igra preko džojpeda mnogo je lakše nego preko tastature ali zavisi ko šta voli. Imate 3 položaja tj. 3 borbena stava koje možete zauzeti kada fokusirate protivnika. Menjanjem položaja i pažljivim tajmingom izvodite kombinacije udaraca i tako smanjujete šansu protivniku da izblokira. Takođe svaki blok daje šansu za kontra napad koji nanosi veliku količinu štete i to bi trebalo obavezno “nerf”- ovati jer se borbe previše brzo završavaju. Do pobede se dolazi kada jedna od strana dostigne 1000 poena i onda protivnička strana “break”-uje i potrebno je da se eliminišu preostali igrači jer nemaju mogućnost za respawn. Ako neko od protivnika odigra pametno moći će da vaskrsne svoje saigrače i partija se može nastaviti. Ko prvi eliminiše protivnički tim odnosi pobedu. Partije su kratke, oko 10-15 min maksimalno.

for-honor-alpha-6

Ponuđene su bile sve 3 frakcije sa po dva šampiona koje možete izabrati. Svaki šampion ima svoje prednosti i mane ali očigledno je da su neki šampioni mnogo jači od drugih i tu isto mora da se poradi detaljno na balansu. Viteški Protector je klasa koja jedina ima štit i blok koji se teško može probiti osim ako nemate neko zaletanje ili bacanje tako da ste ga ugasili u startu. I naravno ne smemo da zaboravimo našeg velikog prijatelja vikinškog Raider-a koji nije nimalo izbalansiran. Domet sekire preveliki, šteta koju nanosi je ogromna i naravno njegova čuvena bacanja koja vas samo obore sa zidina i kraj. To nam je dosta smetalo jer je dosta protivnika koristilo tu “foru”. Retko kada su protivnici igrali “na ruke” tako da se isplati samo da se borite protiv njega ako niste na zidinama. Totalno besmisleno i viđao sam partije da su ljudi izlazili čim vide Raider-a na spisku. Ostali šampioni su bili prilično balansirani po nama.

Posle svake partije dobijaju se exp i in game valuta. In-game valutom se kupuju šampioni i koristi se za razgrađivanje opreme koja se dobija u duplikatu za nadograđivanje postojeće opreme. Takođe smo mogli da kupimo i razne pakete nove opreme koja se dobija nasumično. Uglavnom je sve to bila oprema lošijeg kvaliteta. Kako smo shvatili jaka oprema će doći tek u closed beta fazi. Da biste došli do bolje opreme ne morate roditi mečku ali opet mora da se odigra značajan br. mečeva. Ko ne kupi igru na početku imaće problema da stigne ostale osim ako se ne napravi dobar matchmaking da ne bi dolazilo do masovnih izlazaka iz mečeva jer protivnici jednostavne nemaju šta da traže pored vas. Imamo utisak da ako sa full opremom naletite na prosečno opremljenog protivnika ništa vas ne može sprečiti da ga eliminišete u 2 udarca osim ako ceo protivnički tim na nagrne na vas.

for-honor-alpha-7

Napredovanjem po nivoima se otključavaju i kozmetičke promene tako da možete personalizovati svog šampiona do najmanjih detalja. Svi koji pate od OCD-a će se ovde sjajno provesti. No nije sve samo u kozmetičkim promenama i bilo bi dobro da se i ovaj deo malo produbi. Kada se sagleda celokupna situacija Ubisoft ima ideju koja je na mestu. Dobri i dinamični mečevi, sistem borbe koji je malo drugačiji i komplikovaniji ali ne preterano. Odličan endžin koji radi i na slabijim mašinama sa medium-low podešavanjima, dobar zvuk i tečne animacije. Međutim kad Ubisoft ne bi imao neki skriveni horor scenario to ne bi bio Ubisoft. Prvi bauk sa kojim ćemo morati da se borimo je cena. Ja ne znam koji um je to smislio tamo i na kojim su psihoaktivnim supstancama ali ako plasiraju ovu igru po ceni od 60 evra to je za nas instant no buy. Plus mikrotransakcije koje će biti očigledno prisutne i na sve to season pass koji diže cenu na 90 evra. Stvarno ništa besmislenije nismo videli. Interesuje me kako će da prošire igru u beti ali ako minimalno povećaju sadržaj onda je to sramota. Ovo je više naslov u rangu od 30 evra, a još bolje bi bilo da je free to play model sa mikrotransakcijama za skinove.

Nažalost Ubisoft će uvek biti Ubisoft tako da je ovu interesantnu igru pomračila njihova pohlepa ali ako ponude dovoljno sadržaja i pokažu nam da ipak misle na igrače onda ćemo naći opravdanje da ukrstimo svoje hladno oružje. Do tada ostanite na pozdravljeni i držite palčeve da konačno dobijemo jedan kvalitetan i zaokružen naslov iz ove kompanije.