Šta reći dragi fanovi, nova fudbalska sezona u toku, svetsko prvenstvo počelo i pravi je momenat da Sports Interctive izda najnoviji Football Manager 2023. Kako bi neki rekli, došlo je vreme da pometemo u dvorištu. U direktnom prevodu – da se vođenje nacionalnih timova malo dovede u red i unesu osveženja. Ovaj naslov nam donosi nekolicinu noviteta koji će iskusnim igračima pomoći u imerziji i uslovno olakšati život,dok su tu i nove licence za klubska evropska takmičenja. Iako je sve ovo na papiru veoma pompezna vest i deluje da imamo revoluciju na tržištu menadžera, ipak miš iz gore je ponovo promolio nos dok producenti trljaju ruke zadovoljno sa minimumom uloženog truda. Da se jasno zna, FM 2023 nije suštinski revolucija koliko je samo prosta evolutivna nadogradnja na koju se ne može potrošiti puno reči.

Od ovih pompeznih novina od kojih bi se i Aleks Ferguson oznojio, samo neke se makar izdaleka mogu tako nazvati. Prva stvar koju ćete primetiti kad uđete u igru i počnete kampanju je squad planner tab. Ovo parče UI-ja je nezamenljivo jer ćete preko njega dobijati detaljne izvestaje o vašem timu, statistikama i svemu što život znači. Ako ste ikada sanjali o detaljniom podacima o igračima na svakoj poziciji zasebno, to je sada itekako izvodljivo. Tu je i detaljan prikaz vašeg tima u naredne dve sezone ukoliko na tim pozicijama ne načinite neke promene. Novina je i experience matrix u kome ćete moći da vidite iskustvo vaših pulena u timu, njihovo napredovanje i položaj. Tu je i stari dobri Report koji je sada udružen sa ovom sekcijom i čini statističke podatke dosta preglednijim zbog detaljnog „side by side“ poređenja.

 

Vrednim menadžerima koji su pamtili svoje timove napamet ili vodili sveske o njima, ovaj deo će verovatno predstavljati opterećenje i preskakaće ga ili koristiti povremeno. Za mene lično je bombonica!!! Sve informacije koje želim pred početak prelaznog roka su na jednom mestu i vrlo su čitke. Data hub je takođe pretrpeo izmene. Kako FM serijal iz godine u godinu pokušava da sustigne nove trendove u fudbalu vođene statistikom i analitikom, ljubitelji ovakvog vida igre sa loptom nek izvole. A mi patriote i ljubitelji pravog seoskog fudbala sa direktnim slanjem na ortopediju ćemo zaobići ovaj deo.

Skauting sistem je redizajniran i sada izgleda mnogo preglednije. Od samog početka će biti primetno sa kojim delom sveta je vaš tim skauta upoznat. Fokus na ligaška prvenstva i takmičenja je vidljiv odmah. Novi način postavljanja zadataka za skaute zahteva malo navikavanja ali je poprilično intuitivan i kada ga savladate olakšaće vam život na duže staze. Novina je i da će skauti pratiti igrače koji su blizu zadatih parametara. Recimo – da tražite napadača sa finishingom od 18, skaut će vam predlagati i one sa 17 pa čak ponekad i 16 ukoliko su ostali parametri dobri.
Nažalost nisam testirao ove mogućnosti sa manjim timovima i lošijim skautima, ali igračima koji vole da vode velike klubove ove novine će poprilično ubrzati igru.

Dodata je i opcija komunikacije sa agentima igrača. Očit primer je kad god propadne razgovor oko novog ugovora, možete probati da ubedite agenta da se vrati za pregovarački sto. Ako ste pažljiv igrač ovaj deo igre nećete ni primetiti verovatno, ali ukoliko brljate kao ja i pokušavate da uštedite svaki dinar tokom pregovora obožavaćete ga. Iskreno se nadam da će Sports Interctive nastaviti sa razvojem ovog dela igre i doneti nam nove elemente  u komunikaciji sa igračima, agentima I svim pratećim osobljem. Da pitamo kuvaricu šta malena zvezda voli da jede i slično

I pored toga što je Football Manager 2023 dostupan na novoj PS5 konzoli, utakmice grafički još uvek izgledaju zastarelo. Jeste da je prednost to što možete da ih gledate i na smederevcu od kompijutera ali vreme je za botox tretman. Dodate su nove animacije, igrači se ponašaju prirodnije – pogotovo golmani. Dok smo pre bili žrtve robot plesa, sada sve to deluje malo prijatnije za oko. Definitivno i dalje problema ima kod prekida gde se lopta u vazduhu ponaša kao balon dok su igrači kao pilići bez glave. Kad smo već kod prekida, ispucavanje iz kornera nije ni taknuto a pod hitno mu je potreban servis. Sve po starom, zvekni loptu na bližu stativu, natrpaj dvojicu trojicu glavonja i Voila!  Eto gola iz svakog trećeg izvođenja.

Iako je u prethotnom izdanju najavljivan novi AI tokom utakmica – to se definitivno ne primećuje u praksi. Vodite sa dva gola dok Ai sedi sa 2-7  igrača u defanzivi i mrsi svoju priču bez pretarane logike ili pokušaja da vas napadne. Pogotovu kad sezona odmakne, kompiuterski vođeni timovi imaju problem sa fizičkom spremom. Ovo nije toliko primetno u najboljim ligama ali što je slabija liga to je gore. Dobro vođen tim igrača ima vidljivu prednost ukoliko su igrači pravilno odmarani I rotirani. Mada kad sa bugarskim drugoligašem dogurate do Lige ŠampiNJona, očekuje vas prijatno iznanađenje. Nova UEFA licenca, fantastična prezentacija evropskih takmičenja i stara dobra melodija Lige šampiona. Možda to neće biti interesantno starim liscima ove franšize dok će novopridošlicama biti raj za oči.

Nažalost ovo izdanje Football Manager – a pored dosta manjih zatezanja i poboljšanja ugođaja nam nije donelo bitnije novine. Definitivno planiranje prekida i AI su dva aspekta igre na kojima je potrebno poraditi. Što se tiče grafičkog dela ovog naslova i nacionalnih timova , ja se nadam da nam uskoro stiže poboljšanje, pogotovo sa očekivanim dolaskom dama u svet Football Manager-a. To treba naglasiti jer u svetu ženskog fudbala, nacionalni timovi su mnogo popularniji od svojih klubskih pandana. Sa trenutnom grafikom tesko da bi se moglo prepoznati da li je na terenu bata ili seka. Zato je update endžina jedina stvar za kojom Footbal Manager 2023 franšiza odistinski vapi!

Football Manager (PC)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

Ukoliko ste propustili prošlogodišnje izdanje, ovo je odlična prilika da poboljšate svoj užitak u jedinoj fudbalsko – menadžerskoj simulaciji na tržištu vrednoj pažnje.