Od RetroFist malog indie studija baziranog u Velikoj Britaniji stiže nam Fire Fu! Ne dobijamo svaki dan na review igre za mobilne uređaje pa da vidimo o čemu se radi? U pitanju je jedan od danas pomalo retkih premium naslova, da premium, ne freemium. Stvarno je retko u poslednje vreme videti naslov za mobilne uređaje koji nije u početku besplatan a brzo krene da iznuđuje pare od igrača raznim miktrotransakcijama bez kojih je dalje uživanje u igri nemoguće. Prosto neverovatno ali toga u ovom indie izdanju iz 2016.godine ipak nema.

Fire Fu je veoma jednostavna igra rekli bi čak i igrica ali to se kosi sa našim uverenjima, mehanika je prosta… prstom ostavljate vatreni trag sa kojim treba da spalite sve šarene i blesavo nacrtane neprijatelje koji haotično trče, lete, gmižu na sve strane po ekranu. Poput pionira touch slicera Fruit Ninje i ovde treba izbegavati jedino bombe, a stvari dodatno komplikuje jedino to što se vatra posle određenog vremena troši pa je potrebno ponekada i odvojiti prst od ekrana. Nažalost samo jedan prst se može koristiti, nema podrške za mutlitouch koju većina uređaja danas ima. Svaki nivo traje po 1 minut, za koji treba da sakupite što više poena, vreme je povremeno moguće produžiti satom, a poene oduzimaju detonacije spomenute bombe koje su veoma nezgodne jer ih aktivira i trag od vatre koji ste ostavili i pre nego što je bomba ušla u vidno polje. Neke protivnike poput krda ovaca koje protrče na dnu ekrana treba duže pržiti vatrom nije dovoljan samo jedan swipe, a od nakupljenih poena nakon svakog nivoa moguće je otključavati posebne power up-ove i boss crittere koji se nakon otključavanja pojaljuju i u regularnim nivoima i donose više poena.

IMG_8178

Pravu vrednost ovog naslova pored relativne zabavnosti čini prelep ručno crtani art koji po kvalitetu izuzetno podseca na UbiSoft-ove nove 2D Rayman igre. Pozadinske slike su visoke rezolucije i na najvećim tabletima izgledaju podjednako oštro kao i na manjim telefonima, a protivnici odnosno žrtve za spaljivanje su animirani simpatično baš kao da igru pokreće UbiArt framework.

Ovaj naslov originalno je objavljen kao Windows Phone ekskluziva prošlog leta, sada početkom 2016. je našao put i do Apple uređaja, a verzija za Android bi trebalo da se pojavi ovih dana takođe. Da li Fire Fu zaslužuje vaše vreme u WC-u, autobusu, pauzi na poslu ili u školi? Pravo pitanje je da li zaslužuje vaše 3 funte? To što Fire Fu ima premium status u današnje vreme je svakako mač sa dve oštrice jer bez sumnje predstavlja nešto što bi vam sigurno bilo zabavno neko vreme, i preporučili bi svima da ga probaju, ali da je besplatno… a kada bi bilo free to play onda bi bilo i smaranja sa reklamama, i mikrotransakcijama, što i nije nešto na šta nismo navikli već. Ipak samo zato što je u pitanju mala talentovana kompanija od svega troje ljudi, i sveukupnog kvaliteta ove igre mi dajemo thumbs up ako ipak rešite da podržite njihov rad, i naravno zabavite se spaljivanjem svega na ekranu u trenutcima dosade.