Da, samo jedan Final Fantasy deo se (još uvek) ne može igrati na PCju. Ne, ne mislimo na štap i kanap varijante pomoću emulatora, već čist plug’n’play u okviru Steam platforme. Samo nedelju dana pred datum izlaska, Square Enix je objavio da izdaje Final Fantasy X/X-2 HD Remaster na Steamu, i sada ostaje samo pitanje dana kada će se i “dvanaestica” pojaviti u Steam biblioteci. Nego, da ne idemo u predviđanja, ovo su naši utisci o poslednjem portu ovog gigantskog serijala na PC platformi (poslednji port, get it? #hehe).

Final Fantasy X/X-2 Remaster HD (EmuGlx Review) zasnovan je na remaster verziji sa PS4 platforme. Isti set fičera dobija i PC publikum, a to su poboljšana grafika, “rearranged” soundtrack i achievementi. Da li moramo da pominjemo i whole-in-one paket sa oba dela i dodatnim sadržajem? Grafička poboljšanja najbolje se vide na teksturama i svetlosnim efektima, ambient occlusion je učinio da se senke prirodnije projektuju na objekte i najviše osvežava ovaj vremešni naslov. Sve muzičke teme su ponovo odsvirane i zvuk je dosta puniji i prirodniji (puristi i dalje imaju mogućnost da se “vrate” na originalni soundtrack). I dalje se pitamo, kao i onomad kada je remaster izronio na PS4 platformu, zašto o zašto nemamo mogućnost izbora jezika za glasovnu sinhronizaciju, iako su svi zvučni fajlovi locirani u instalaciji igre? Xinput je nativno podržan, ali na samom gamepadu ne postoji mogućnost mapiranja dodatnog seta komandi za manipulaciju igrom, poput ubrzanja gameplaya i kontrole učestalosti random encountera, već se moramo do’vatati tastature i funkcijskih tastera. Ipak, razlog zbog koga će većina najviše zamerati igri je nemogućnost da se animacione sekvence prekinu pritiskom tastera! Što se performansi tiče, na prosečnoj gaming AMD mašini zaista nismo imali nikakvih problema da izguramo višesatne sesije igre u punom sjaju, bez bagova i crashovanja na desktop.

FFX/X-2 Remaster HD cover

Kako je PC platforma dosta otvorenija od konzolne, već su počeli da se pojavljuju korisni modovi koji rešavaju najveće zamerke portu. Najviše se ističe Untitled Project X, koji već u ovom trenutku omogućava izbor govornog jezika (TOPLO preporučujemo da prebacite na japanski), mapiranje funkcijskih tastera na gamepadu, promenu skina tastera u odnosu na gamepad koji koristite (od ps2 do XBONE), inteligentno sakrivanje kursora miša i još neke sitne izmene, a u planu je i omogućavanje prekida animacionih sekvenci. Tu je i mod koji se bavi podizanjem frameratea na 60, kao i save editori… Sumnjamo da je tu kraj, a nadamo se da će biti još poboljšanja.

Ne bismo se mnogo osvrtali na sadržaj igre, možete se bolje informisati u Nickovom detaljnom opisu PS4 verzije. Bez obzira na pojedine mane koje vuku korene još od originala, smatramo da je ovaj port ipak kvalitetan i itekako igriv, pogotovo uz dodatnu pomoć mod scene. Priča, okruženje i gameplay mehanika su itekako zabavni i mogu vam pružiti preko stotinu sati zlatnog doba JRPG zabave. X-2 će ipak biti malo teže svarljiv jer donosi potpuno girly atmosferu, koja se i može donekle zanemariti ako vam je stalo do priče i finalizacije sage (finalizacije… hehe, opet ja). Final Fantasy X je svakako kultna igra i ne treba je propustiti, a ako vam je to ikako uspelo do sada, mi vam je svakako toplo preporučujemo!