Kada govorimo o fanovima Final Fantasy serijala onda govorimo i o međusobnim nesuglasicama i temama koje su i dan danas aktuelne. Koji naslov je imao najbolji uvod, naboljeg muškog lika, najboljeg ženskog lika, najbolji OST itd. Ovo su samo neka od mngobrojnih pitanja. Naravno, koji deo ovog, sada već čuvenog serijala, je najbolji i dalje predstavlja glavno pitanje. Činjenica jeste da je FFVII najpopularniji među fanovima dok je FFX odmah iza njega. Nažalost stariji delovi iz NES i SNES ere bivaju često zaboravljeni i nedovoljno cenjeni. Da Square povremeno ne otvori vrata svoje ostave i oduva prašinu sa ovih naslova u pokušaju da im udahne novi život, bojim se da bi šira javnost izgubila uvid u jedan deo istorije video igara. Ipak govorimo o prvom JRPG serijalu koji je stekao ogromnu popularnost na zapadnom tržištu.

Prvi FF naslov koji je ugledao svetlost dana na zapadu jeste Final Fantasy iz 1987. na NES sistemima. Posle višegodišnje pauze zapad dobija FFIV. Već tada se videla opšta pomama za ovim naslovom. Sjajna priča, dobro napisani likovi i odličan OST su samo neki od elemenata koji su učinili da ovaj deo postane jedan od favorita među fanovima. Posle ovakvog uspeha, tadašnji SquareSoft je rešio da ode korak dalje, iscedi suvu drenovinu iz SNES sistema i ponudi ultimativno JRPG iskustvo, Final Fantasy VI.

Danas se nameće pitanje zašto je to toliko bitno. Pre nekoliko dana na našem Discord serveru se pokrenula tema oko toga, šta je to što je Final Fantasy VI učinilo toliko dobrim? Prvo, priča. Naravno, kada to posmatramo iz ugla današnjice onda to i ne izgleda kao nešto što zaslušuje sve moguće superlative. Međutim, ako zastanemo na trenutak i setimo se da ipak govorimo o ostvarenju iz 1994. godine, onda stvari polako poprimaju neki drugi kontekst. Način pripovedanja je predstavljao svojevrsnu revoluciju u industriji video igara. Priča koja se na sebi svojstven način bavila ozbiljnim političkim i filozofskim temama je bilo nešto totalno netipično za tu generaciju konzola. Drugo, likovi. Kada govorimo o modernim FF naslovima onda prva asocijacija na pamet koja pada jesu edgy, emo likovi. Trend koji je nažalost uspostavio mezimac ovog serijala i koji traje i dan danas.

“Šestica” srećom poseduje vrlo raznoliki spektar likova. Pored različitih veština koje i ih krase, svaki lik (a ima ih mnogo) poseduje određenu karakternu crtu koja je ključna za njegov razvoj i doprinosi daljem toku radnje. Isto tako, mogu slobodno da kažem da je ovo možda jedini FF naslov koji je uspeo da učini da svi ovi likovi podjednako budu bitni i da nemamo tipičnog protagonistu. Svako od njih ima svoju priču kao i razlog zbog čega rade ono što rade. Treće, OST. Jedno od najboljih muzičkih ostvarenja koje je Nobuo Uematsu kreirao jeste upravo za ovaj naslov, i četvro unapređeni grafički prikaz sa kristalno jasnim sprajtovima i animacijama.

Sada, pošto smo pokrili ovaj mini istorijat, vreme je da zaronimo u poslednji pixel remaster koji smo dobili. Final Fantasy VI: Pixel Remaster, zaslužuje svaku moguću pohvalu. Na prvi pogled kada sam uključio igru, delovalo je kao da je sve ostalo isto. Međutim, ubrzo sam primetio da su određeni sprajtovi redizajnirani. Cela družina koju vodite sada poseduje mnogo šarenolikiji dizajn. Promena jeste suptilna, ali je svakako prisutna. Sa druge strane, neprijatelji su ostali gotovo identični kao i ranije, što mi ni u jednom trenutku nije zasmetalo. Od krvožednog zeca koji jaše glavicu kupusa, preko divovskog pijanca kome viri donji veš pa sve do čuvenog Behemotha, dizajn ovih neprijatelja predstavlja savršenstvo koje se ne dira.

Ukoliko ste odigrali bilo koju prethodnu verziju ovog naslova, primetićete da su i efekti tokom borbi takođe redizajniarni i unapređeni. Elementalni napadi sada izgledaju mnogo ispoliranije i daju modernu notu kakvu ni jedan port pre ovog nije uspeo.  U nekim momentima sam uhvatio sebe u grindfestu kako bi otključao nove magije i skilove, čisto iz radoznalosti, kako bi se uverio u nove animacije kastovanja Firaga, Blizzaga i ostalih magija. Nisam ni slutio da ovo nije bio kraj vizuelonog redizajna kada je ovaj pixel remaster u pitanju.

Hrabra odluka developera da jednu od najlepših scena ovoga puta predstavi u 3D okruženju me naterala da iskočim iz svoje stolice i otvorenih usta posmatram spektakl koji se na monitoru odvijao. Naravno, govorimo Operi. Sprajtovi su vrlo detaljni i čisti, dok Celes izvodi svoju sada već poznatu numeru koja po prvi put biva propraćena adekvatnim vokalom. Da, da, lepo ste pročitali. Adekvatni vokal. Nema više onog 16-bitnog muljanja koji prati ispisani tekst na ekranu. Na svu sreću po Square, ovaj hrabar potez je doveo do toga da ovaj Pixel Remaster bude prikazan u punom sjaju.

Naravno, pored opere kompletna muzička biblioteka je pretrpela izmene na bolje. Od jednostavnijih melodija pa sve do potpuno kompleksnih tema, primetićete prisustvo instrumentalne orkestarske snage dok svima poznata boss tema „The Decisive Battle“ zvuči kao da je Nobuo Uematsu sa svojim The Black Mages bendom nastupio zajedno sa simfonijiskim orkestrom.

Pored esteskih promena, igračima su dostupne i neke druge izmene koji će poboljšati iskutvo starim i olakšati život pridošlicama. Na primer, Sabinov Blitz napad sada poseduje input prompt koji obaveštava igrača da li je uneo pravilnu kombinaciju tastera ili ne. Samo ova činjenica dosta toga olakšava. Ranije ste ove komande unosili na slepo i niste bili sigurni da li ste ih uneli dobro sve dok ne bude prekasno. Pored ovoga, tu je i novi auto-battle sistem koji je dostupan igračima u svakom trenutku i omogućava vašim likovima da automatski upotrebe poslednje komande koje ste im ručno zadali. Ovo je sjajan dodatak ukoliko želite da krenete u grind kako bi povećali level vaših likova s obzirom da pored toga, auto-battle ubrzava i vreme što čini da  borbe traju kraće od uobičajenog vremena.

Ako do sada niste primetili onda da zvanično i potvrdim. Da, Final Fantasy VI jeste moj favorit i moja beba. JRPG od koga je sve počelo. Nikada mi nije bio neophodan izgovor da krenem iznova u novu avanturu koja prati Terru, Celes, Lockea i ostalu družinu. Međutim, ukoliko vam je neophodan razlog da ponovo posetite ovo nezaboravno iskustvo koje je osvojilo srca igrača širom sveta, Pixel Remaster, kao ultimativna verzija, predstavlja upravo taj razlog. Stoga sledi, drumroll please……

Final Fantasy VI: Pixel Remaster (PC)
  • 10/10
    EmuGlx Score - 10/10
10/10

Finalni utisci:

Final Fantasy VI je sam po sebi uvek bio i ostao prvoklasni JRPG. Pixel Remaster ne menja formulu iz korena već donosi poboljšanja tamo gde su zaista neophodna i čini da ovo ostvarenje deluje mlađe nego što zapravo jeste. Ukoliko nikada niste imali prilike da odigrate FFVI, onda ste propustili bitan deo JRPG istorije. Veterani sa druge strane, verujem da će apsolutno ceniti ovu verziju dok će usput pustiti po koju suzu.