Nastavljamo sa serijom sportskih igara za ovu sezonu. Posle NBA 2K22 koji smo imali prilike da odigramo sada je na redu još jedna verzija svima poznate fudbalske simulacije. FIFA 22 predstavlja novo izdanje najbitnije sporedne stvari na svetu. Poslednjih godina je ova simulacija često bila na udaru javnosti zbog nedostatka inovativnosti u žanru i sistema dodatne monatizacije unutar same igre kroz Ultimate Team mod. Postavljalo se pitanje da li će EA malo uzdrmati ovu formulu koja je zadnjih nekoliko godina ostala nepromenjena ili ne. Vreme je da zaronimo ispod površine i da vam otkrijemo šta ovogodišnje izdanje FIFE donosi.

Ove godine smo dobili potvrdu kako je FIFA napravila veliki pomak po pitanju gameplay mehanika i motion capture-a na PS5 i Xbox Series X/S konzolama kako bi poboljšali iskustvo igrača. Novi motion capture sistem nažalost nismo bili u mogućnosti da vidimo na delu s obzirom da smo dobili verziju igre za konzole pošle generacije tako da se na ovom polju nećemo zadržavati već ćemo odmah preći na onaj najbitniji deo, a to je gameplay.

Poslednjih godina je EA Sports uporno zanemarivao sam gameplay i više vremena je utrošeno na veštačko unapređivanje različitih modova sa velikim akcentom na FIFA Ultimate Team (FUT) mod i sistem monetizacije koji ovaj ozloglašeni deo igre prati. Na svu sreću po EA i igrače to u ovom izdanju nije slučaj. FIFA 22 konačno donosi određene novine u ovom svetu virtuelne fudbalske simulacije.

Odbrambene igrače je sada mnogo lakše koristiti. Ne samo da AI drži svoju poziciju, već je u stanju da prepozna opasan napad i da se blagovremeno povuče nazad kako bi se pripremio za prodor protivnika. U FIFI 21 smo često imali situaciju u kojoj igrači nisu uspeli da oduzmu loptu protivniku nakon duela iako je kontakt postojao. Ovo je konačno popravljeno u ovom izdanju i mogu slobodno reći da igranje odbrane nikada nije bilo ovako zabavno. Takođe, u situaciji 2 na 1 odbrambeni igrači su sada u mogućnosti da odgurnu protivničke igrače po strani što im ostavlja mogućnost da u najboljem slučaju upute centaršut umesto direktnog šuta ka golu.

Kada smo kod centaršuta i ova mehanika je dobila svoj preporod i ovog puta je znatno preciznija nego što je to bio slučaj u prethodnim verzijama. Često se dešavalo da je centaršut bio vrlo nezgrapan i neprecizan što je često dovodilo do frustrirajućih situacija gde lopta preleti kazneni prostor ili jednostavno odleti u golaut. U FIFI 22 se ovakve situacije dešavaju mnogo ređe. Što se završnice tiče, igra vas tera da upotrebite sve moguće kombinacije koje umete kako bi ste postigli gol. Golmani su drastično poboljšani i ne dešavaju se ni približno često situacije u kojima postižete/primate neke vrlo čudne golove koje zakoni fizike ne mogu da objasne. Pored ovoga, tu je i novi dodatak zvani „Explosive Sprint“ koji posebno dolazi do izražaja kod igrača koji igraju po bokovima kao sto su Sancho i Sterling koji im omogućava da hitrim koracima iznesu loptu do protivničkog šesnaesterca. Međutim, ovu sposobnost takođe poseduju i protivnički igrači što celokupnu situaciju čini izazovnijom i zanimljivijom.

Sve ovo doprinosi tome da FIFA zaista deluje svežije i novije. U prvih nekoliko utakmica mi je bilo potrebno vreme da se naviknem na nove mehanike, ali ubrzo nakon toga sam uhvatio ritam i vratio se u dobru staru formu.

Nažalost, i pored svih ovih poboljšanja, određeni bagovi koji ovaj serijal prati već godinama su i dalje prisutni. U nekoliko navrata se dešava da igrači nestanu tokom proslave pogotka, sudije koje poklanjaju meč loptu pokljanjaju loptu vazduhu (?), dok vaši saigrači koji slave pobedu ili pogodak protrčavaju kroz publiku. Ovo nije ništa novo i ne utiče na gameplay, ali i te kako utiče na samu imerziju i jednostavno je iritantno kada znamo da se ovakve stvari ponavljaju iznova iz godine u godinu. Kada smo kod iritantnih stvari, treba napomenuti i prisustvo dveju najiritantnijih ličnosti u fudbalskoj javnosti kao što su Stuart Robson i Lee Dixon, čiji komentari predstavljaju izvor frustracije. Ako ništa drugo, makar imamo fantastičnu Alex Scott u igri koja povremeno prekida ovaj monotoni dvojac i unosi malo života u ovom segmentu dok vam ukratko prepričava rezultate sa drugih utakmica.

FIFA 22 nam ne donosi nikakav novi mod. Umesto toga dobijamo blago poboljšane verzije već svima poznatih modova kao što su FUT, Career i Volta. Moram priznati da sam najviše bio iznenađen Voltom još kako je prvi put predstavljena pre par godina. Iako je mod sam po sebi zabavan, nikada nije mogao da pruži onaj osećaj fuce iz parkića kao što je to bio slučaj sa FIFA Street serijalom. Srećom, Volta je ovde malo bolja. Ubačeno je više veština, finesa i ludački broj power-upova što je čini mnogo zabavnijom i pruža mnogo veći osećaj da igrate FIFA Street nego što je to ranije bio slučaj.

Manje sam bio oduševljen Career modom. Veliki broj dodataka od prošle godine koje mi se nisu dopale su i  dalje prisutne. Trening je jedna od njih iz dva razloga. 1. ekstremno je dosadan, i 2. nema nikakav uticaj na to kako vaš tim igra. Kada je u pitanju Player Career opcija, ove godine je fokus bačen na RPG elemente. Uvedeno je nekoliko objektiva koje je potrebno ispuniti kako bi ste naučili nove veštine i došli do startne postave u prvi tim. I poslednja opcija u ovom modu jeste Create A Club koja deluje poprilično nedovršeno. Možete kreirati sopstveni tim, dizajnirati dresove, grb i stadion i potom ga ubaciti u ligu koju želite umesto nekog već predefinisanog kluba. Zatim birate koliki pritisak od strane čelnika kluba želite da trpite. Tim od pet zvezdica će se uglavnom sastojati od igrača čije će se ocene kretati u rasponu izmedju 80 i 90. Takođe, sebi možete odrediti i budžet od milijardu eura/funti/dolara kako bi pokrenuli biznis. Najveće razočarenje jeste činjenica da je tim koji ste upravo kreirali prepun igrača koji gotovo da nemaju nikakvu ekspresiju.

Za kraj dolazimo do rak rane FIFA serijala već godinama unazad, a to je ujedno i mod koji EAu donosi i najviše novca. Škantno, zar ne? Tako je, pogodili ste. Ozloglašen Ultimate Team mod je ponovo tu. Verujem da će većina igrača koji su taoci štokholmskog sindroma kupiti ovo izdanje FIFE samo zbog ovog moda koji je prepun “mehanika iznenađenja” poput otvaranja kinder jajeta. Barem tako EA želi da mislimo. Van potrebe da se odradi ova recenzija, ovaj mod verovatno nikada više neću upaliti. Sama ideja u kojoj moram da doplatim za igru kako bih mogao da se nosim protiv nekog malog Britanca koji je prokockao svoju ušteđevinu za faks (za šta će njegova majka da sazna preko novina) je apsurdna.

I FUT je u ovom izdanju doživeo neke sitne promene. Ovog puta ste koliko-toliko u stanju da vidite na šta zapravo trošite novac sa novom Preview Packs opcijom koja vam omogućava da JEDNOM DNEVNO zavirite unutar paketa kako biste proverili sadržaj istog pre nego što se odlučite za kupovinu. Opet, moram da ponovim, dodatno izdvajanje novca na igru koju ste već jednom platili svojim muktorpnim radom ili ušteđevinom od džeparca za užinu je nešto što ni u kom slučaju ne opravdavam i u kojoj molim ljude da ne nasednu na jeftine trikove kojim se ove velike kompanije služe. Srećom po EA Sports, ove godine su izdali jednu sasvim solidnu fudbalsku simulaciju tako da u fudbalu možete bez ikakvih problema uživati i bez dodatnih troškova.

FIFA 22 (2021)
  • 7/10
    EmuGlx score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

FIFA 22 je konačno napravila izmene koje su ovom serijalu bile potrebne godinama unazad. Gameplay mehanike su znatno unapređenje i predstavljaju pravo zadovljstvo i uživanje. Pojedini bagovi u vizuelnoj prezentaciji koji se pojavljuju sa vremena na vreme mogu da kvare imerziju, dok je na pay-to-win mehanikama u Ultimate Team modu i dalje bačen preveliki fokus.