“Beautiful Game” – ovim kratkim rečima jedan od najvećih igrača svih vremena, Pele, opisao je najbitniju sporednu stvar na svetu. Upravo ovaj slogan EA koristi i za promociju ovogodišnjeg izdanja najpopularnije simulacije fudbala, FIFA 16. Da li je “Beautiful Game” ovog puta zaista takav?

Veoma je teško uneti dašak originalnosti u franšize čiji nastavci izlaze svake godine. Ipak, već na prvi pogled jasno je da FIFA 16 priređuje veliki broj novosti i pozitivnih promena. Posle dužeg vremena, jedna FIFA igra pruža osećaj novog iskustva, a ne ispoliranu verziju proverene formule. Posebna pažnja posvećena je odbrani, te će se drastično smanjiti broj polomljenih kontrolera kao posledica odluke vašeg defanzivca da nemo posmatra pas u prazno, po deseti put, ili drugih vidova ludačkog ponašanja u odbrani. Prvi put u istoriji serijala, možda i fudbalskih simulacija uopšte, odbrana se ponaša kao čestit deo tima, i fukcioniše kako treba. Čini se da je ovo postignuto pre svega velikim napretkom u veštačkoj inteligenciji igrača koji nisu pod vašom direktnom kontrolom. Čvrsta i pouzdana odbrana, inače velika boljka prethodnih igara, menja fokus igre, te sredina terena postaje poprište borbe i prostor gde se rešavaju mečevi. Unapređene su i mehanike napadačke strane igre, tako da se od sada možete koristiti i “no touch” driblinzima, posebno efikasnim u situacijama 1 na 1. Sa druge strane, unapređeni AI i bolja kretnja u odnosu na protok lopte, znače da su pasovi upućeni napamet stvar prošlosti, i da se građenju akcija mora pristupiti sa daleko više strpljenja i kreativnosti. Sve ovo rezultira time da je igra prirodnija i više organska – složićete se, upravo ono čemu jedna simulacija treba da teži.

Gameplay mehanike svakako su srž jedne simulacije fudbala, ali pažnja je posvećena i unapređenju ponuđenih modova igre. Nova doza realističnosti unešena je u Career Mode, gde ćete sada učestvovati i u pripremnim turnirima, i trgovati igračima po cenama prenešenim iz stvarnosti. Ionako impozantan broj opcija za treninge i vođenje tima je uvećan, te ovaj mod počinje da liči na spoj FIFA i Football Manager igara. Skill games su, naravno, i dalje tu. Ovaj mod započeo je, zatim i ukinuo, Pro Evolution Soccer, ali ga je EA doveo do savršenstva. Bez problema se možete izgubiti u višečasovnim pokušajima da poboljšate svoj rezultat u jednoj od mnogobrojnih kreativnih i zabavnih mini igara, a tu je i neizbežna online podrška za iste. Što se tiče najpopularnijeg moda, FIFA Ultimate Team, očigledno vođeni parolom “If it ain’t broke, don’t fix it”, developeri nisu menjali dokazani recept, i tu im se ne može ništa zameriti. Ipak, i ovde postoji novina, u vidu FUT Drafta. Igrači popularnog Heartstone prepoznace sličnosti sa Arena modom iz kartaške igre – nakon plaćene kotizacije od 15 hiljada novčića ili 300 FIFA poena, dobićete po jedno pakovanje kartica za svako mesto u timu. Na vama je da sastavite tim najboljeg kvaliteta, obraćajući pažnju i na hemiju između igrača, a zatim pokušate da zaređate što više pobeda sa izabranom ekipom. Iako učešće u modu nije jeftino, niz od četiri pobede doneće vam 60 hiljada novčića – nimalo loše za početak nove sezone.

FIFA 16 održava trend dominacije na poljima prezentacije i atmosfere. 50 svetskih stadiona replicirano je do najsitnijih detalja. Licencirano je 650 timova iz 30 liga, uključujući i brazilsku koja se vraća posle jednogodišnje pauze. Interesantan dodatak je i 12 ŽENSKIH nacionalnih timova, u skladu sa rastom popularnosti ženskog fudbala. Nastavlja se i rast broja igrača čija se lica skeniraju radi što verodostojnijeg predstavljanja u igri. Na travnatoj površini se, kao i prošle godine, primećuju posledice kretnje igrača i klimatskih uslova tokom meča, a novinu predstavljajaju tragovi sudijskog spreja – svakako ne revolucionaran dodatak, ali lep detalj koji upotpunjuje osećaj autentičnosti.

Peleova konstatacija nije se odnosila na simulacije, ali nakon igranja FIFA 16, rekao bih da je i u virtuelnom svetu, fudbal zaista “Beautiful Game”. Sve preporuke.