Efikasno upravljanje stokom 2022

Apsurde simulatora i menadžerskih igara sam već nekoliko puta objašnjavao kao i manjak kreativnosti u gaming industriji koja samo treba da izbacuje igre pa makar bila i neka niše kategorija koju će primetiti 0.001% populacije (nešto kao normalan lik na Tinderu bez psihičkih problema, tetovaža i dosijea u policiji). Simulacije i slićne igra nam omogućuju da bez rokova datuma i pritiska uživamo u poslovima kojima nismo mogli da se bavimo.

Neki od nas žele da putuju u svemir, da istražuju univerzum, neki žele da krstare morima ili putevima prevozeći “opasan” teret, neki žele samo da sede na motorizovanoj kosilici i savladavaju opasnu travu grmlje i žbunje, neki da maltretiraju nedužne putnike agresivno vozeći gradski prevoz jer je to jedina šansa da imaju kontrolu nad vozilom koje košta 100000+€, a ima nekih koji samo žele da budu koza na livadi koja izaziva haos.

 

Nisam samo siguran da u zemlji koja je primarno agrarna i koja je poznata po poljoprivrednim gazdinstvima, neko želi  da se bavi menadžerisanjem i upravljanjem gazdinstvom iliti popularno nazvanim farmama. Isto bi bilo kao da kuvaru nakon naporne smene na poslu dodje prijatelj i zamoli ga da mu skuva mu nešto kul. Ali ajde, desi se da neko ko nije videlo ni jedan deo ruralne zemlje se zapita i kaže kako bi bilo da se upravlja jednom farmom? Za tih par ljudi stvorena je igra Farm Manager 2022. Nismo se preterano upuštali u prethodne delove ali sama godina implicira da je bilo i prethodnih iteracija ove igre koju bih ukratko objasnio kao Sims sa stokom.

Kako upalite igru, ogromna količina menija će vam skloniti osmeh sa lica i gledati na sve to kao amiš ispred pokretnih stepenica. Naravno tu je obavezni tutorial koji će vas provesti kroz osnove igre i posle toga kao u školi gde nakon što vas profesor nauči da je 2+2=4 dati zadatak na kontrolnom gde morate da rešite matematičke probleme David Hilberta.

Tutorial je čak toliko loš da ćete ostati zaglavljeni u nekim sekcijama jer u moru teksta se gubite brže od prodvaca biblija na gothic žurci. Podsekcije menija očekuju od vas da razvijete ozbiljnu mišićnu memoriju gde je šta obzirom da ponekad morate i kroz tri ili četiri sekcije da kopate da bi našli baš ono što vam treba. I nakon što se pronadje sekcija sama implementacija je kilava kao da je u pitanju neki loš port sa pc gde bi i sa mišem neke od sekcija izazivale glavobolje veće od poruka bipolarne ljubomorne devojke.

It ain’t much but it’s honest work

Navabka stoke i živine za farmu mi je izazvalo poseban bol pošto imate neko neodredjeno vreme čekanja kada će isto stići usled čega sam pomislio da dovoze iste u prikolicama sa kockastim kamenim točkovima. Kada se preguraju sve ove komplikacije o kojima očigledno developeri nisu razmišljali, čeka vas poprilično pohvalna količina opcija da napravite svoju farmu snova.

Imate jednu sekciju koja će vam pružiti opcije da gajite useve i da zapravo iste koristite za zaradu zarad unapredjenja farme, kako da pravite staklene bašte pa čak i da od voća pravite sokove koji će doneti još veću zaradu nego da prodajete kao sirovinu itd. Pored toga je i povezanost sistema kojima se bavite u igri. Da ne bi kupovali skupu hranu za stoku, istu možete uzgajati i time uložiti navedeni novac u druge sekcije farme.

Tu je sekcija unajmljivanja radnika koji svi izgledaju kao prosečni hipsteri koji bi se sapleli o grabulje i naneli sebi skoro pa smrtonosne povrede nakon čega bi morali da prodate sve za odštetu, ali srećom barem je taj deo izostavljen. Koliko para toliko muzike takodje odredjuje motivaciju radnika njihovu energiju želju i sve što bi vašu farmu učinilo boljom od konkurencije. Godišnja doba su naravno tu i prebacuju vam fokus sa monotonih poslova na održavanje farme.

Tehnički igra ne izgleda uopšte napredno ili da ima neki wow faktor, ali su primećeni padovi framerate-a koji implicira da je igra ili užasno optimizovana ili da su pare na optimizaciju otišle na neke nečasne radnje developera. Poligoni koji će vam iskakati kada gledate neke životinje će vam probuditi želju da igrate retro igre i ovu igru stavite u onu sekciju “zašto sam dao pare na ovo” igara.

Farm Manager 2022 (PlayStation 5)
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci:

Da se sumira, farm manager 2022 je igra koja pruža pregršt opcija ali na pogrešnom mestu sa pomalo tužnom grafikom. Ako možete da pregurate sve probleme i menije ove igre, čekaju vas desetine sati zabave. Sa našeg aspekta, ovo je igra koja se kupuje kao poklon za osobu sa kojom želite da se našalite i gledate njene reakcije nakon što prvi put upali ovu igru.

Pros:
– Pregršt opcija
– Nekima može biti zabavno
– Igra ne zauzima mnogo mesta na hdd

Cons:
– Grafika
– Previše menija
– Framedrop