Kopije Dark Souls igara nikako ne jenjavaju. Taman kada smo mislili da ćemo odmoriti od ovog žanra sa zavšetkom trilogije, počeli su da se nižu klonovi. Zanimljivo je da ni jedan od tih ”klonova” nije delo nekog renomiranog studija, već iza njih stoje mali timovi koji nemaju toliko iskustva, ali imaju želju koja nadoknađuje to, ili se makar nadaju tome. Jedna od igara u moru tih ”klonova” je Fade to Silence, naslov koji nam dolazi od publishera THQ Nordic.

Toliko je igara ovog tipa izašlo i prošle su totalno under the radar, čak i da je neka dobra, verovatno niste znali da je izašla, ili možda čuli da postoji, jer je marketing za te naslove skoro nepostojeći. Fade to Silence jeste naizgled zanimljiva igra, koja pati od manjka para koji je bio potreban u razvoju, koji dovodi do manjka ispoliranosti ovog naslova, i tako dalje. Generalno gledano Fade to Silence jeste zanimljva igra, koja nam donosi neka interesantna rešenja i da kažemo, novina, u ovom podžanru.

Fade to Silence je survival, neki bi rekli, horor avantura koja se dešava u bliskoj budućnosti, gde su demonske sile okupirale zemlju koja je obavijena snegom i hladnoćem. Vi ste u ulozi (ime) i imate samo jedan zadatak, zaštititi svoju ćerku koja se sa vama našla u tom haosu. Problem je u tome što to neće biti laki zadatak, jer hladoća jednostavno ubija ukoliko nemate kako da se zagrejete a demonska bića vrebaju sa svih strana. Kako bi rešili mnoge probleme, na vama je da istražujete ogromnu mapu i pronađete načina da napravite naselja, nađete preživele, pomognete im, stvorite mali kult koji će se boriti protiv demona kako za njihovu slobodu tako i za vašu sigurnost.

Cela premisa deluje sjajno i u momentima igra i jeste takva, ali naravno, tu su problemi koji jednostavno ne dozvoljavaju da uživate u njoj onako, kompletno kako bi svi to želeli. Koliko god da je svet pust i surov, na vama je da nađete načina da preživite. U određenim delovima mape ćete imati rasturene kuće koje možete iskoristiti kao skloništa. Zima, hladnoća su vam primarni neprijatelji i upravo zbog toga, na čistini možete izdržati samo određeni vremenski period, pre nego što vaš lik ne počne da se smrzava i da mu health polako nestaje upravo zbog toga. Ovo vas već tera da planirano ”napadate” određene delove mape, istražujete, tražite sirovine kako bi zapalili vatru i doneli ostatak u svoj početni kamp.

Hladnoća i zima su odlično realizovane, a u svemu tome postoje i oluje koje su smrtonosne samo kroz par sekundi. Na vama je da nađete pravi trenutak kako bi se sakrili ili nastavili svoju avanturu. Vaš generalni cilj je da očistite sve regije od demonskog prisustva, ”čisteći” određene tačke i pronalazivši na taj način bitne sirovine za preživljavanje i razvijanje vašeg lika. RPG elemenata ima u igri ali nisu dovoljno razvijeni. Na vama je da napravite oružje, odeću, štitove, alate za sečenje drveća ili možda kopanje ruda. Taj element ekonomije je odlično odrađen, ali u toku igre ćete se stalno osećati da vam ”fali” mesta kako bi preneli, ili odneli sve. Problem je to što morate MNOGO da trčkarate naokolo kako bi dopremili sirovine. Prvih par sati će se svesti samo na to, jer sirovine su jako bitne, kako obično drveće koje vam služi za potpalu vatre, tako i sirovine koje vam služe za pravljenje hrane, jer jedan od uslova da preživite jeste i taj da ne umrete od gladi.

Svaki deo mape je zaštićen od nekoliko vrsta demona kao i korova koji morate da očistite. Čičćenje je praktično kliktanje jednog dugmeta, tako da to ne može da bude preveliki problem. Veći problem je doći do tog dela mape, a da ne umrete od hladnoće ili gladi. Kada očistite poslednji demonski korov u nekoj regiji, dobićete tonu sirovina koje će vam služiti za sledeću regiju i kreiranju svog naselja. Vremenom ćete nailaziti na nesrećne duše koje će zahtevati vašu pomoć, zauzvrat će one postati deo vašeg naselja. Zanimljv menadžment naselja je to što morate da pazite da svi imaju dovoljno hrane, ali isto tako možete i da im dajete određene zadatke kako bi imali šta da rade i bili od neke koristi.

Vremenom trčkaranje se ne isplati toliko, mada dobra stvar je to što ćete moći da oslobađate pse/vukove na određenim delovima mape i da napravite sanke koje će vam vremenom postati glavno prevozno sretstvo za istraživanje.

Sada da se bacimo na najbitniji deo igre, a to je borbena mehanika. Posle najave i gomilu gameplay snimaka koji su došli od izdavača, očekivali smo da igra bude dinamičnija što se tiče borbe, ali na žalost, nije tako. Borba je poprilično jednostavna i može lako da se eksploatiše. Neprijatelji ne razmišljaju kako će vas napasti već samo idu ka vama, podložni raznim napadima. Neće se braniti niti će pokušati da izbegnu te napade. To važi za apsolutno sve neprijateje, tako da neka dublja i smislenija taktika prosto nije potrebna za borbu protiv neprijatelja. Ovo praktično ubija smisao ove igre i ujedno je najslabiji segment naslova. Pored jako loše borbe, sve se svodi na trčkaranje i pravljenje naselja, više postaje simulacija toga nego borbe i istraživanja.

Zanimljivo je da u igri postoji coop mod koji je u fazonu drop-in, drop-out. Ko god da vam se pridruži, imaće ulogu jednog od naseljenika vašeg naselja, gde će moći da vam pomaže u apsolutno svakom segmentu vaše avanture. Tu postoje, na žalost, dva problema, koje smo otkrili na teže načine. Prvo, sav progres koji ostvarite sa vašim prijateljem u coop igranju, se čuva samo kod hosta, tj osobe koja kreira sesiju i koja ”vodi” priču. Druga stvar je da to važi i za sadržaj celog invertara, praktično šta god da vaš prijatelj koji uđe u igru nađe, napravi, nosi sa sobom, ”ispada” iz njegovog tela čim bude napustio igru. Sledeći put kada se uključi, moraće da sve radi apsolutno ispočetka. Coop je jedan od važnih selling pointa ove igre, i malo nam je neverovatno da makar to nisu ispeglali na najbolji mogući način.

Grafika i izgled mape je odličan, verno prikazuje uništenu površinu zemlje prekrivenom ledom i snegom. Efekti izgledaju odlično kao i animacije koje su skroz korektne, makar vašeg lika. Problem kod grafike je izgled lica i facijalne animacije karaktera, koje izgledaju kao da su isplovile iz 2010 ili ranije. Jednostavno nisu uverljive niti možemo zamisliti kako je neko mogao da se ne potrudi toliko za igru čiji smisao se svodi na ljudske emocije, preživljavanje i ptanju.

Fade to Silence (Xbox One X)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Fade to Silence je sasvim solidna avantura koja će vam pružiti mnogo zabave i čudnog mira dok istražujete zaleđene predele mape, pružiće vam fantastičan osećaj preživljavanja i borbe za život, ali neće zadovoljiti vašu želju za dobrom borbenom mehanikom i pametnijim neprijateljima.