U proteklih 11 godina, Codemasters je svakog leta u prodaju pustao najnoviju verziju njihove godisnje oficijelne Formula 1 igre, svaki put pokusavajući da nadmaši prethodna izdanja sa novim gameplay sistemima, poboljšanom fizikom vožnje, uglancanom grafikom i povećanjem osećaja gledanja pravog „TV prenosa“ koje napajaju naše konzole ili gaming PC mašine. Ali, ove godine taj osecaj gledanja TV prenosa definitivno neće biti ostvaren jer je uticak svetske pandemije koronavirusa totalno destabilizovao sport Formule 1, totalno menjajući njegov kalendar trka, spisak staza, i zbog opšeprisutne borbe protiv virusa, čak i sprečio neke od poznatih F1 vozača da sednu u kokpite najbržih bolida u istroriji ovog sporta.

Suočeni sa velikom nepoznanicom oko tačnog formata Formula 1 sporta i tačnih detalja oko samih trka koji su bili odloženi maltene pola godine od svoje tradicionalne prolećne premijere u Australiji, Codemasters je ove godine učinio jedino što je mogao. Pustio je u prodaju veoma fino doteranu i unapređenu verziju F1 2019 igre, sa svim stazama, vozačima i trackside prezentacijom koju smo trebali da dobijemo da je sezona bila održana u normalnom toku. Zbog ovakve situacije, F1 2020 nam ove godine nudi fantastično optimizovan naslov koji ne uspeva da verno prenese pravi F1 šampionat koji gledamo na TV-u, ali sa druge strane, daje nam odličan pogled na jednu „normalnu“ F1 sezonu za koju verujemo da bi mnogi fanovi itekako želeli da odigraju i makar na trenutak zaborave na veliki pritsak svetske pandemije koronavirusa koji je promenio toliko sportova širom sveta.

 

F1 2020 je po prvi put u istoriji Codemastersa uspeo da bude lansiran samo jednu nedelju posle premijere prve F1 trka na našim televizorima.  Igra rekreira normalnu sezonu F1 šampionata sa svim stazama koje su trebale biti vožene ove godine (zajedno sa premijerama staza u Vijetnamu i Holandiji!), sa sa svim modovima igranja na koje smo navikli u prethonnih par odlično ocenjenih nastavaka. Pored centralnog single-player Career moda u kojem igrač ima zadatak da se totalno udubi u svet  F1 trka sa kalendarom koji pokriva period od čak 10 godina,  Codemasters je ubacio i totalno novi My Team mod koji igračima nazad daje šansu da se udube u dublje menadžment vode ovog sporta. U najkraćim crtama, ovaj mod omogućava da se igrač pored redovne vožnje dobije i moć upravljanja celim timom preko uloge Team Boss-a, sa mogućnošću da kupuje i prodaje vozače, razvija bolid, održava kontakte sa sponzorima, i sve to opet naravno sa kalendarom koji pokriuva ne jednu već punih 10 sezona.

Svi raniji redovni modi su potpuno prisutni, uključujući Championship, Time Trial, Split Screen (i protiv AI-a i u multiplayer-u) i Grand Prix mod u kojem igrači mogu sami da popune kalendar trka koje žele da voze (sa sve pokušajom emulacije trenutnog ludog rasporeda iz 2020. šampionata), a tu je i pun Formula 2 2019 šampionat sa oficijelnom Dalara šasijom, oficijelnim livery bojama i vozačima (među kojima se nalazi i Anthoine Hubert koji je nažalost poginuo prošle godine). Redovno update-ovane Multiplayer i eSports sekcije unutar igre redovno prikazuju novi sadržaj sa kojima igrači mogu da ostanu informisani o novim dešavanjima kao I da se dublje užive u razne turnire koji se održavaju na stazama gde su i pravi F1 vozači.

Kao i svake godine, F1 2020 dolazi sa širokim spektorm klasičnih bolida koji su obeležili mnoge popularne ere ovog sporta. Spisak klasičnih bolida uključuje dva benettona, pobednički Brawn GP bolid iz 2009. godine, pet Ferarija, šest McLaren-a, tri Williamsa, i po jedan Jordan, Red Bull i Renault. Važno je napomenuti da većina Ferrari modela je vezana za specijalnu Michael Schumacher Deluxe Edition verziju igre.

Sve dvadeset dve F1 staze koje su trebale da se voze u 2020. sezoni su prisutne, sa specijalnim dodatkom četiri skraćene staze u Bahrain-u, Americi, Silversonu i Suziki. Iako ove godine nećemo moći da gledamo F1 vozače na mnogim ovim stazama, ova igra nam po prvi put dočarava kako bi izgledao vikend vožnje na totalno novim stazama u Vijetnamu i Holandiji. Staza u Hanoju je poprilično sterilna i potpuno okružena veštačkim zidovima, ali uspeva da ponudi zanimljiv miks veoma brzih deonica i par sporijih sekcija. Ali sa druge strane, staza Zandvoort predstavlja možda jednu od najboljih staza koju je F1 šampionat mogao da doda, sa veoma upečatljivim nagnutim asfaltom u nekoliko krivina i konstantim prisustvom kretanje gore dole po neravnoj Holandiji. Odlična staza za vožnju, mada veoma nezgodna za obilaženje protivničkih bolida.

Ne možemo završiti ovaj opis a da ne spomenemo jedan veliki uspeh koji je Codmeasters najzad uspeo da ostvari u ovoj verziji igre. Posle mnogo godina muke sa framerate-om (problem koji je bio prisutan u maltene svakom ranijem izdanju njihovim F1 igara), Formula 1 2020 je najzad uspela da ugrabi 60fps rendering i ne ispušta ga iz ruku. Igra radi odlično i tečno ma šta se dešavalo na ekranu i ma koju konzolnu verziju igre ugrabili. Dok se običan PS4 drži 1080p rezolucije u 60 frejmova u sekundi, jača PS4 Pro konzola na kojoj smo mi testirali igru se drži skoro 4K rezolucije. U trenutcima kada se na ekranu nađe više akcije nego što to konzolni GPU može da izdrži, igra će automatski malo oboriti rezoluciju (što je skoro neprimetno tokom brze vožnje) I držati brz framerate. Na Xbox platformi, slabašni Xbox One je često dosta ispod 1080p rezolucije, ali mnogo sposobniji Xbox Series X se drži pune 4K rezolucije. Ovaj tehnički uspeh Codemasters-a je dugo bio čekan, i šteta je jedino što nismo mogli uživati u ovako dobroj vizuelnoj prezentaciji i u ranijim izdanjima. Jedini (mali) negativni apsket prezentacije je što modeli vozača i članova njihovih timova nisu nimalo prerađeni, dajući nam mali efekat „deja vu“-a. Posle nekoliko ogodina ovako slične stagnacije pojedinih elemenata prezentacije, nadamo se da će sledeće godine prva nextgen verzija igre ponuditi mnogo impresivniju grafiku.

Codemasters je obećao da će tokom ove ne-standardne F1 sezone pokušati da nadogradi igru sa mnogim besplatnim poboljšanjima, uključujući i pun roster Formula 2 2020 šampionata. Naravno, ipak ne treba očekivati da će Codemasters učiniti nemoguće i u kratkom roku uspeti da nam dostavi tri nove staze koje će ovogodišnji F1 šampionat posetiti tokom leta i jeseni – Ferrarijeva staza Mugello koja će se voziti 13.  septembra, Portugalski Portimão 25. oktobra, i fenomenalna Imola 1. novembra.

Kao i svake godine, Codemastes je uspeo da nas oduševi sa još jednom odličnom F1 igrom. Vožnja je bolja nego ikada, prezentacija veoma bliska TV prenosima, novi modovi igranja (pogotovo „My Team“ mod) su tu da drže pažnju mesecima, a nove staze i širok spektar istorijskih bolida su tu da nam daju nove izazove. Sve u svemu, Codemasters je teško mogao napraviti bolju igru, a zajedno sa savršenom tehničkom prezentaciom i obećanom budućom DLC podrškom, je već sada možemo nazvati najboljom F1 igrom koju je Codmeasters ikada napravio i obavezno štivo za svakog fana i arkadnih i simulacionih vožnji.

F1 2020 (2020)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Vrhunska F1 igra iz prošle godine je upravo nadmašena. Novi singleplayer mod igranja nam daje još dublji prikaz u sve teškoće i uzbuđenja vođenja F1 tima, širok spektar staza i modova igranja, i mogućnost totalnog podešavanja realističnosti vožnje čine ovaj naslov savršenim za apsolutno svakog igrača koji je zainteresovan da se zabavi za volanom.