Pre više od tri decenije, igrači širom sveta su doživeli dolazak potpuno novog medijuma za sladištenje podataka video igara. CD disk sa svojih neverovatnih 700 MB podataka je posle dugačke ere disketa i kertridža najzad omogućio developerima da svoje projekte ne samo prošire sa dodatnim nivoima, već i da u igre ubace kvalitetnu audio/muzičku podlogu kao i video snimke napravljenje filmskim kamerama ili CGI animacijom. U tom dobu ranih 1990-tih smo doživeli pravu renesansu video igara, što na PC-u što na Philips CD-i, SEGA CD,  Saturn i Sony PlayStation konzolama koje su prihvatile ovaj CD medijum, a developeri širom sveta su odmah prionuli da popune te velike diskove do samog vrha.

Jedan od najpopularnijih načina da se popuni jedan ili mnogobrojni CD diskovi su bili naravno pomoću video snimaka, koji su najzad dobili šansu da u maniru stare 1983 igre Dragon’s Lair postanu deo interaktivnosti video igara. To se prvo desilo sa takozvanim “laser gun” igrama gde je igrač pucao pištoljem na ekran, a kasnije i u mnogobrojnim avanturističkim ili „ineraktivnim film“ igrama među kojima se izdvajaju Under a Killing Moon, Gabriel Knight 2: The Beast Within, Star Trek: Borg, Phantasmagoria i Star Wars: Rebel Assault 1 i 2 .

Ali kako je decenija odmicala, developeri su prestali da se fokusiraju na igre koje su dolazile na velikom broju CD-ova (Black Dahlia iz 1998 je stizala na čak 8 FMV diskova!), i prebacili su se na slabašni ali veoma popularni 3D hardver koji je mogao renderovati cele svetove bez zauzimanja mnogo prostora na disku. Sa samim padom popularnosti žanra avanturističkih igara i franšiza koji su često gurali FMV sekvence (Wing Commander i Command&Conquer), i uspešnih ranih 3D avantura kao što su Grim Fandango (1998), The Longest Journey (1999), tradicija pravljenja FMV igara je pala u zaborav. Sve do danas.

Erica je nova interaktivna FMV drama i lagana avanturistička igra, snimljena veoma profesionalno i sa inovativnim sistemom kontrole koji će se sigurno dopasti i igračima i onima koji veoma retko igraju video igre. Priča igre je centrirana na mladu devojku Eriku Mejson koju proganjaju košmari davne smrti njenog oca koji je bio jedan od doktora u institutu za lečenje mentalno-obolele dece. Više od decenije posle njegove smrti, splet veoma čudnih događaja i iznenadnih smrti ponovo pokreću košmare oko Erike, i teraju da se vrati u taj institut i pronađe rešenja za misterije koje su dovele do smrti oboje njenih roditelja.

Pored naše glavne junakinje Erike koju glumi Holly Earl, sporedna postava igre je sačinjena od policijskog detekiva inspektora Duncan-a (Duncan Casey) i direktora instituta Lucien Flowers-a (Terence Maynard), koji je ujedno i jedini donekle poznatiji glumac u celom projektu. I pored toga, moramo pohvaliti celu glumačku postavu igre, kao i scenariste koji su se potrudili da igra u sebi ima što više grananja, i da gluma na ekranu bude ujednačena i uverljiva. Naravno, najveći glumački teret je imala glavna glumica Holly Earl, koja je tokom cele igre forsirala da Erica izgleda polu-ošamućeno i sa usporenim emocijama, što je donekle pomoglo da se prebacimo u ovaj svet i lakše povežemo detalje misterije koja se lagano odmotava.

Nažalost, prisustvo granjanja i ne baš najsjajnijg scenarija znači da možda i nećete iskusiti verziju igre koja će vam ostati dugo u sećanju. Početak igre je spor, pacing tokom sredine igre nije baš najsjajniji, a radnja postaje zanimljiva i puna obrta tek pred sam kraj, a naravno, vaši izbori mogu dodatno da otežaju da iskusite najbolje momente koja igra nudi. Kada se poredi sa sličnim igrama ovog žanra koje smo imali prilike da odigramo u prethodnom periodu (Detroit: Become Human, Life is Strange, kao i Indie igra „Her Story“), Erica je definitivno igra koja ima najslabiji scenario od svih njih.

Erica nije dugačka FMV avantura, i možete je preći čak i u jednom sedenju za manje od 2 sata. To naravno ne znači da ćete iskusiti sve što ova igra ima da ponudi, jer naravno u igri je prisutan značajan broj grananja preko kojeg možete totalno propustiti određene lokacije i događaje, a na samom kraju igre granjanje može presuditi i značenje same misterije kao i broj likova koji će preživeti finalni okršaj. Iako je igra kratka, na svu sreći u i njena cena od svega 10€ je prikladna i sigurno će privući više igrača koji nisu raspoloženi da daju mnogo veće svote novca za modernije interaktivne avanture.

Ono što razdvaja ovu igru od sličnih projekata je prisustvo novog sistema za upravljenje interaktivnim sekvencama. Sve interakcije se rade na principu dodira prstiju, što možete uraditi ili preko touchpada na samom DS4 gamepadu, ili sinhronizovanjem Erica iOS/Android aplikacije sa vašom PS4 konzolom. Za uspešno povezivanje je jedino potrebno da se vaš telefon i konzola nalaze u istoj WiFi mreži, bilo preko routera ili preko interne WiFi konekcije koju sam PS4 može da napravi. Kada god Erica treba nešto da uradi u igri (otvori vrata, razmaše prašinu sa nekog objekta, odabere dijalog, krene ka nekoj lokaciji, i sl.) igrač će morati da prstom uradi tu radnju. Da bi im pomogli, i na TV ekranu i na ekranu mobilnog telefona će se pojaviti svetli trag koji jasno opisuje kojom radnjom ćete pokrenuti akciju na ekranu. Ovo čini igranje brzim i lako svatljivim, pogotovo kod casual igrača koji još nisu savladali upravljenje igara gamepadom.

 

Moramo i spomenuti da Erica nažalost nije jedna od igara koja ima lokalizaciju za jezike sa našeg podneblja, što znači da ako hoćete da odigrate ovu igru zajedno sa članovima vaše porodice, oni će ipak morati da znaju Engleski jezik. Takođe, igra u sebi ima mnogobrojne scene nasilja (ne nad Ericom, već prikaze krvavih mrtvih tela i sl. blage horor tematike), tako da igra definitivno nije prikladna mlađim igračima. Igra je u Evropi dobila rejting Pegi16, a u Americi rejting „M“.

Erica je FMV drama koja ne obara sa nogu, ali vam definitivno može dati dva sata zabave ako ste raspoloženi da zajedno sa nekim iskusite mračnu misteriju koja se nadvila nad ovim glavnim likom. Iako scenario igre neće osvojiti nagrade, gluma pojedinih članova postave uzdižu ovu igru iznad proseka, a inovativni sistem upravljanja čini igru dostupnom širokom spektru igrača.

Erica (PS4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

FMV avanture se lagano vraćaju u opticaj, ali Erica nije hit kojeg ćemo se sećati za nekoliko godina. Solidna avantura sa dobrom filmskom produkcijom, glumom i sistemom upravljanja, otežana osrednjim scenarijom i sporim pacingom.