ELEX je najnoviji open world RPG developera Pyrhanna Bytes, odgovornog za Gothic i Risen franšize. Radi se o akcionom naslovu smeštenom na planetu Magalan koju je pre nekih 150 godina pogodila kometa koja je uništila civilizaciju i na svet donela misterioznu materiju elex. Preživeli ljudi su podeljeni u četiri fakcije: Outlaws (Mad Max-oliki bajkeri), Berserkers (vikinzi-hipici), Clerics (sektaši koji se mole mašinama), i Alps (nacisti koji se drogiraju elexom). Igrač je pušten u ovaj svet da radi kako mu je volja.

Vodim se filozofijom da igre moraju da me ,,kupe” u prvih sat i po, iz prostog razloga što Steam ne dozvoljava refundiranje igara koje ste pikali duže od dva sata. To je pogotovo važno ukoliko je cena u rangu najnovijih AAA igara. Ako nešto što košta 50-60 eura nije u stanju da me zainteresuje u prvih sat-dva, onda imamo problem Hjustone. No i pored toga, vođen Steam recenzijama koje tvrde da ELEX kasnije postaje drastično bolji, naterao sam se da ignorišem katastrofalni početak i nastavio da igram.

elex8

Nije vredelo. Prvobitni utisak – da imam posla sa niskobudžetnim hibridom Fallouta 3 i Dark Soulsa – nije se promenio ni posle više sati igranja. Odakle početi? Grafički, ELEX izgleda kao neki remaster sa Xbox-a 360. Soundtrack je nešto što ste čuli u milion sci-fi naslova. Glasovna gluma je bolna i konstantno će vam izazivati transfer blama. Glavni lik, Džeks, zvuči kao da mu je glas dao trećerazredni voice actor kome niko nije objasnio kontekst u kom su rečenice izgovorene, te je sve čitao istim promuklim akcioni-heroj tonom. Većinu konverzacija je mučno slušati.

Kad smo kod glavnog lika, ELEX vam ne dozvoljava da ga sami dizajnirate. Ne možete čak ni da izaberete pol. Ovo bi možda imalo smisla da vas igra stavlja u cipele nekog razrađenog baje tipa Mad Maxa, Geralta od Rivije, ili čak Taliona/Cerebrimora. Ali ne. ELEX-ov Džeks je najgeneričniji čovek kog možete da zamislite. Čak i izgleda kao nekakav standardni ljudski model koji bi vam character generatori u drugim RPG-ovima ponudili kao neobrađen kamen iz koga ćete “isklesati” svog lika.

elex11

Džeks je jedan od Alpovskih komandanata. U toku misije protiv Berzerkera, njegova letelica biva oborena. Pošto Alpovski zakon ne dozvoljava neuspeh, Džeksov brat, Kallax, ga upucava u stomak i ostavlja da umre. Džeks se budi danima kasnije i kreće u potragu za oklopom koji mu je neko u međuvremenu ukrao. Kako je preživeo prosutu utrobu? Preležao ju je. Zezam vas, naravno da igra nije objasnila jedan tako nebitan detalj. Džeksova motivacija takođe nije objašnjena. Valjda mu je cilj osveta protiv Alpa. Ili završetak misije bez obzira na sve. Ko zna.

Borba u ELEX-u je inspirisana Dark Soulsom. Sporiji tempo, brz i spor udarac, pariranje, stamina, izbegavanje udaraca, telegrafisani napadi protivnika, itd., na papiru sve to deluje kao preslikano, ali je u praksi užasno. Komande su neresponsivne, animacije su bolno kabaste, a highlight na karakondžuli koju trenutno targetujete otežava da vidite šta ta karakondžula zapravo radi. Vaši udarci nanose mizernu štetu ako nisu povezani u komboe, ali pošto i napadanje i kotrljanje troše ogromnu količinu stamine, redovno ćete morati da birate između izbegavanja kontranapada i nanošenja osetne štete. Kao truli šlag na još truliju tortu, borba u ELEX-u je dosadna. Džeks zamahuje kao penzioner. Na težinama iole višim od najlakše, čak i susreti sa mutantskim pacovima i gušterima će se razvući, pogotovo ako promašite komboe.

elex19

Sve to naravno podrazumeva da ste imali sreće da se uhvatite u koštac sa nečim što zapravo možete da ubijete. Vidite, svet ELEX-a je načičkan protivnicima čija snaga drastično varira. Sasvim je uobičajeno da iskasapite raptora, pa da pola minuta kasnije naiđete na vizuelno istog takvog raptora kome ne možete ništa i koji će vas upokojiti iz par udaraca. Bića čiji je level drastično veći od vašeg obeležena su ikonicom lobanje koja se nalazi pored njihovog health bara. Da bi ste videli dotični health bar, morate da im priđete dovoljno blizu da možete da ih targetujete. Na tako maloj razdaljini oni će vas najverovatnije napasti, a zavisno od vrste protivnika možda i upucati. Srećno.

RPG elementi u ELEX-u konstantno sabotiraju sami sebe. Svaki level-up vam daje poene sa kojima budžite uobičajene statsove tipa snage, agilnosti, izdržljivosti, itd., ali su requirementi na svemu – od oružja, preko skill-checkova, do samih skillsova – toliko visoki da većinu opreme i trenera koje nađete nećete moći da koristite. Dotični treneri (od kojih učite skillove) su raštrkani po svetu i nisu ničim obeleženi, tako da ne samo da nećete znati gde da su, već i kada nabasate na nekog trenera, sva je šansa da neće imati skill koji želite. Jedini način da provalite ko je uopšte trener jeste da kopate po napornim dijalog opcijama dok ne ugledate Teach Me.

elex1

Da li mi se išta dopalo u ELEX-u? Jeste. Jet Pack koji Džeks dobija rano u igri je odlična stvar i omogućava vertikalno istraživanje kakvo u naslovima poput Skyrima i Fallouta nije moguće. Dopao mi se dizajn sveta, kao i kontrast SF-a i fantazije. Dopalo mi se i što je igra odlično radila. Pogotovo mi se dopalo kada sam je deinstalirao. Učinite sebi uslugu i zaobiđite ELEX u širokom luku.