Od kako se dočepao UFC licence, EA je ipak rešio da sa malo više pažnje priđe štancu nastavaka ove sportske simulacije. Za razliku od fudbala, košarke i drugih sportova koje EA Sports pokriva uredno svake godine uz minimalne promene, mešane borilačke veštine (MMA) su malo specifičniji sport, baš kao i njegovi pronicljivi fanovi. Zbog toga smo nastavak čekali ponovo dve godine, a autori iz EA Sportsa su opet ispitivali fanove i pratili dešavanja u UFC-u kako bi nam doneli najrealniju simulaciju MMA do sada.

U svetu UFC-a i nije bilo toliko drastičnih promena od 2016. godine ako izumemo prodaju novim vlasnicima za 4 milijarde dolara, kao i odlazak najvećih money maker zvezda iz sporta. Conor McGregor iako je na kutiji i ovog nastavka kao definitivno najveća zvezda koju je UFC promocija ikada videla, svoj poslednji meč imao je krajem 2016, a nakon toga rešio da se oproba u nekakvoj bastardizovanoj verziji boksa sa Floyd Mayweather-om (MMA rematch je u planu?), a Ronda Rousey nakon par poraza rešava da svoju karijeru nastavi u kečerima (WWE). Sa veoma oslabljenom listom popularnih imena, katastrofalno lošom prodajom ppv eventova i poražavajuće lošom gledanošću na FOX-u, UFC kao firma je svakako imao nezgodnu 2017. godinu. Da se to prenelo na novu EA Sport-ovu UFC igru? Definitivno ne!

UFC 3 je bez sumnje najkompletniji i najbolji MMA naslov koji je EA do sada napravio. Gradeći dalje na solidnoj osnovi koju je ostavio UFC 2 (2016), sve je upeglanije i utegnutije ovoga puta. Najviše promena doživele su kontrole u stand up delu borbe, sada se izbegavanja lako izvode desnom analognom palicom, a udarci koje zadajete stojeći se izvode brže i imaju osećaj težine napokon. Borba u parteru je manje više ostala ista, dok se konfuzni sistem mini igara za poteze za predaju može zameniti klasičnim button mash-om. U knockdown se sada mnogo lakše pada, ali se iz istog i brže ustaje, kada protivnik padne na zemlju pri početku meča nećete odmah dobiti priliku da ga završite brzo, što dodaje realizmu. Animacije su takođe mnogo fluidnije čemu pomaže nova Real Player Motion tehnologija, koja u teoriji treba da spreči ponekada i veoma komične bagove koji su se dešavali ranije.

U modu karijere ove godine cilj je poslati goat, ne koza iz Goat Simulatora već greatest of all time! U ovom modu možete kreirati svog lika u solidnom editoru koju nudi malo više opcija ali je i dalje veoma daleko u odnosu na editore iz 2k igara. Sa vašim kreiranim likom, izabraćete kamp u kome ćete započeti trening i po nižim MMA ligama graditi sebi put od UFC-a. Karijera ove godine definitvno ima bolji tok i ne deluje cheesy ni usiljeno kao sto je to bio slučaj u prethodnim izdanjima. Moguće je i definisati ličnost vašeg borca, kroz razne odluke vezane za interview-e, odnose sa medijima i objave na Twitteru (ne šalim se). U zavisnosti od tih odluka vaš lik može biti trash-talker koga će publika zbog toga mrzeti ili voleti, dok sa druge strane možete biti i uzdržani povučeni mutavi sportista koji bez obzira na svoju veštinu neće biti popularan usled nedostatka karaktera. Ovo zaista dobro ilustruje realan problem koji UFC ima ovih dana.

Najpopularniji mod je svakako FIGHT NOW, gde ćete odmerivati snage kako sa AI-om tako i sa drugim igračima u lokalu. Na raspolaganju su vam sve postojeće težinske kategorije, kao i žene, a spisak boraca je obogaćen novim licima, dok su stare legende pa i zvezde koje su nedavno napustile UFC tu i dalje. Ove godine nema posebnih gostiju ali tu je ponovo Bruce Lee, Mike Tysona nema, dok je komentaror Joe Rogan skriveni lik koga možete otključati na veoma old school način! (Skriveni lik u EA igri koji nije DLC?! Sada smo sve videli!). Svi postojeći borci sada imaju aktuelne statistike podeljene u četiri različita kvaliteta po kojima su rankirani, striking, grapling, stamina i health. Čak iako birate najbolje rankirane borce ako niste dobro usavršili vašu veštinu u lokalnim borbama ili sa kompjuterom, u brojne online modove bolje da ni ne ulazite jer ćete dobijati batine, ponovo i ponovo bez ikakve nade da postignete bilo šta.

Ako vam je standardni sistem igranja previše složen, a bez obzira na tutoriale može biti posebno ako se prvi put susrećete sa igrom ovoga tipa, tu je Knockout mod za brzu zabavu. U knockout modu nema borbe u parteru, nema poteza za predaju, niti mnogo brige oko stamine, poenta je samo isprebijati protivnika brzim pritiskanjem dugmića dok mu se skala za energiju ne isprazni, i tako u tri runde kao u nekoj VS Fighterskoj igri. Ovaj mod za iživljavanje bio je prisutan i ranije ali ovoga puta da stvari budu dodatno blesave pobrinuo se Snoop Dog koji je zvanični komentator borbi u ovom modu. Za razliku od profesionalnog i veoma dobro u igru pretočenog play by play komentara tokom regularnih borbi, ovde čete slušati Snoopa kako provaljuje gluposti u svom fazonu i ne retko i psuje! Definitivno nije bio u sportskom straight fazonu kada je snimao ovo.

Sa tehničke strane UFC 3 donosi najviše unapređenja do sada i to pre svega zahvaljujući novom hardware-u. Ako igrate na klasičnim PS4 i Xbox One konzolama i nećete primetiti preveliku razliku jer i UFC 3 radi u 30fps-a, ali ako ste u međuvremenu prešli na PS4 Pro ili Xbox One X moći ćete da ovaj fenomenalni endžin vidite po prvi put u 60fps-a bez zastajkivanja ili u oštrom 4k-u ali opet u 30fps-a. U igri ovog tipa jasno je šta predstavlja najbolji izbor, a za ovakvu grafiku u 4k i 60fps definitivno ćemo morati da sačekamo sledeću generaciju konzola jer UFC ni ovog puta neće biti objavljen na PC-u.

UFC 3 predstavlja najkompletniji paket za MMA fanove koji smo do sada dobili od EA. Na trenutke možemo i da zaboravimo da ova igra dolazi od ovako nepopularne korporacije kada vidimo sa koliko je posvećenosti i bez sumnje iskrenog entuzijazma prema MMA sportu pristupljeno. Potrebno je samo zažmuriti na Ultimate Team mod i njegove mikro transakcije ali srećom ako zanemarimo taj praktično standalone pay to win menadžerski mod sve izvan je zaista lepo zaokruženo i pružiće svakom UFC fanu mnogo sati zabave ponovo čak iako ste dosta vremena ostavili u prethodnim izdanjima. Možemo slobodno reći da je EA napokon sa ovim nastavkom uspeo da napravi dostojnu UFC igru koja tek sad može da parira THQ-ovim verzijama sa prošle generacije. Samo da u UFC 4 dodaju i Pride i zaboravićemo nesrećne početke koje su imali sa svojim prvim MMA igrama.

EA Sports UFC 3 (PS4 Pro)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

UFC 3 predstavlja najkompletniji paket za MMA fanove koji smo do sada dobili od EA. Na trenutke možemo i da zaboravimo da ova igra dolazi od ovako nepopularne korporacije kada vidimo sa koliko je posvećenosti i bez sumnje iskrenog entuzijazma prema MMA sportu pristupljeno. Obavezan naslov za sve MMA/UFC fanove!