Nije bilo potrebno puno vremena da prođe a da se ekipa veselih developera iz Norveškog tima Red Thread Games ne pojavi na tržištu sa novim naslovom koji bi u potpunosti trebao da demonstrira njihov potencijalni kvalitet. Posle veoma uspešnog Dreamfall Chapters The Final Cut, “Crveni Koncici” su svojevremeno najavili njihovo potpuno novo autorsko delo koje će od početka do kraja biti razvijano u njihovom studiju. Tako smo posle kraćeg vremena (relativan pojam ali u svetu igara ovaj naslov je dosta brzo završen) dobili Draugen. Najavljivan kao epohalna avantura u svetu norveških fjordova, ovaj naslov je u suštini jop jedan walking simulator koji bi trebao da tržištu donese nešto novo i nešto divlje. Ne nema ovde Bobe i drugara ali zato imate prelepe boje, jednog pretežno dosadnog glavnog protagonistu koga vodite i njegovu štićenicu,  tinejdžerku britkog jezika.

Veliki broj igara danas se trudi da nam približi na pravi način mnoštvo karaktera i stvorenja koje bismo možda u nekim drugim ostvarenjima smatrali izlišnima. Ali danas u doba modernog storrytellinga, mnogi igrači žele da isprobaju utegnutije igre, naslove koji imaju usmerenu priču koja se odvija poput filma ili nekog ozbiljnijeg umetničkog ostvarenja. Ako nemate puno vremena kao igrač onda su ovakvi naslovi pun pogodak ali nažalost nije svaki od njih hidden gem kako većina alternativne igračke populacije misli. Nažalost Draugen je naslov koji spada u tu grupu jer je u pitanju linearna i strogo ustrojena istraživačka igra sa opuštajućim soundtrackom i usmerenom pričom. Dužina gejmpleja je kao kod nego ozbiljnijeg filma i ako se očekivali neki nivo istraživačke slobode, možete slobodno pokucati na druga vrata.

Ovaj naslov se dugo vremena u marketinškoj centrifugi vrteo kao prvi predstavnik novog podžanra walking simulatora, tzv “Fjord noir” što u suštini znači da u rukama imamo igru koja se odigrama na jedinstvenim lokacijama u Norveškoj. Sada da li je u pitanju omaž na film noir filmove jer su glavni protagonisti amerikanci to ne znamo ali donekle opis ima smisla i lepo oslikava atmosferu koja je prisutna u igri.

Glavni lik koga vodimo se zove Edvard Čarls Harden, beskonačno dvodimenzionalan 2D protagonista u srednjim godinama dok mu drustvo pravi simpatična devojčica Lizi koja je njegova štićenica i kojoj se trudi da ulije svo znanje koje ima dok zajedno pokušavaju da reše misteriju nestanka njegove sestre Elizabet. Istražujući prazno selo Gravik u sred norveškog fjorda, ovaj neobični par će morati da prevrne stotine fotografija, novinskih isečaka i svakavih drugih memorabilija otkrivajući tragove koji će možda odvesti do Elizabet i baciti svetlo na događaje koji su doveli do nestanka svih stanovnika iz sela. Za razliku od ostalih “šetalica”, Draugen nije festival samoće. Elizabet će skakati okolo, kreveljiti se i ismevati vas onako kako samo hiperaktivni tinejdžeri umeju. Ako ništa drugo nju su savršeno dizajnirali i možda je jedan od simpatičnijih sporednih karaktera koje smo imali priliku da vidimo u sličnim igrama.

Vremenom kako odmiče igra imaćete priliku da sa Lizi razmenite dosta dijaloga koji su u suštini placeholder iliti štaka koja bi trebala da vas uperi u pravom smeru zbog nastavka istraživanja. Lizi će tražiti da joj objasnite određena značenja pisama i fotografija, opisati mesta koja se spominju i slično i tako će u jednom momentu postati waypoint manager koji u suštini ne odskače iz okruženja i koga nije neprijateno slušati iako je simpatično iritantna. Animacije koje imamo priliku da vidimo na Lizi su dosta dobre iako u nekim momentima facijalna animacija nije najsrećnija. Dobro u pitanju je ipak indi naslov koji je radio mali studio tako da im se za tako nešto može progledati kroz prste.

Pošto Draugen u suštini ima samo istraživačku i dijalošku komponentu lepo upakovanu u prelepo grafičko okruženje, nećete imati prilike za preterano eksploracije kao što smo naveli gore u tekstu. Iako ste slobodni da šetate po mapi koliko želite, nevidljivih zidova ima puno i to će donekle upropastiti imerziju i morate se držati zacrtanog puta. Ako se nekim čudom zaglavite, Lizi će vam ukazati na pravi put tako da nećete imati problema što se tiče progresije. Zagonetki nema puno a i one na koje naiđete su dosta jednostavne tako da neće biti izazova po tom pitanju.

Ono što je nas teralo da nastavimo dalje i da ne ugasimo igru posle pola sata je prelep setting tj okruženje u kome se sve odvija. Fjordovi izgledaju prelepo i šetnja po selu je jedno od lepših iskustava koje smo imali prilike da osetimo. Art je fenomenalan i svaka tekstura je dobro izabrana, obrađena i implementirana odlično i sve je to upakovano u Unreal engine 4 koji se odlično ponaša dok je sve nasvirano na high. Ni u jednom momentu nismo videli padove fps-a niti štucanje koje ume nekada da se javi u ovakvim naslovima ako se nije obratila pažnja na striming tekstura. Često ćete stati samo na ivicu litice, posmatrati pejsaž i potruditi se da uhvatite što bolji screenshot.

Muzika u igri je odlična i zaista dobro dočarava atmosferu severne Evrope. Odgovara settingu neizmerno i na pravi način menja dinamiku kada dođe do ozbiljnih scena koje možemo videti tek pri kraju igre. Na kraju kombinacija dobre muzike i kvalitetne grafike su ovaj naslov malo izdigli iz mora sličnih šetalica ali fali sastojak koji bi ovako nešto mogao staviti u sam vrh walking simulatora.

Kampanja se može završiti za 2 do 3 sata iako se trudite da istražite svaki kvadratni metar sela. Priča koja dobro počinje se pri kraju zna raspasti u nekim momentima ali nećemo zameriti jer je u pitanju mlad studio sa dobrim piscima kojima treba malo iskustva.

Draugen je sasvim ok igra ako želite neko instant iskustvo od par sati da vam donekle zaokupi moždane vijuge, ako ste ljubitelj fotorealističnih pejsaža i ako volite da gledate poluintelektualne prepirke sa tinejdžerima. Ako vam ništa od ovoga ne zvuči dobro slobodno zaobiđite ovo ostvarenje i čekajte nešto ozbiljnije.

Draugen (2019)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Draugen je naslov koji je imao puno potencijala ali kao što ljudi kažu u domaćem fudbalu: “Stativa”. Odlična produkcija sa vizuelno-muzičkog aspekta nije bila dovoljna da od ovog naslova napravi malo remek delo. Ništa, ostaje developerima da naprave nešto još bolje i mi im želimo puno sreće jer definitivno za taj poduhvat imaju dovoljno snage i kreativnosti