Nekada davno, većina potpuno novih timova je birala da za svoj prvi projekat naprave igru iz FPS zanra, gde bi lako svima mogli da pokažu svoje znanje sa level dizajnom, ponašanjem kamere, sistema kretanja, gunplay-a, AI-a protivnika, audio/vizuelne prezentacije, i još mnogo toga. Ali to doba je davno prošlo, i sad smo došli do vremena gde novi timovi često biraju da se predstave javnosti sa Souls-like klonom. Ove igre im omogućavaju da umesto linearne kampnje kroz koju će igrači proleteti uglavnom samo jednom naprave relativno mali broj nivoa kroz koji će biti posećivan beskrajan broj puta dok se igrač muči sa respawn-ovanjem, grindovanjem i traženjem prolaza do sledeće zone. Nažalost, obožavaoci ovog žanra danas imaju pristup nekim od najboljih igara ikada napravljenih, tako da svaki novi klon mora imati nešto zaista specijalno da bi se odvojio od konkurencije i igračima ponudio nešto u čemu mogu da uživaju.

Napravljen od strane potpuno novog malog Brazilskog tima Massive Work Studio, i distribuiran na PC i konzole uz pomoć izdavača Koch Media i njihove nove divizije Prime Matter, Dolmen predstavlja nezgrapni prvi pokušaj da se igračima ponudi primamljiv Souls-like klon. Vizuelno nezanimlijv, početnički animiran, i sa svega par svetlih tačaka, ovaj naslov predstavlja solidan pokušaj Brazilske gaming scene da započne rad na mnogo ambicioznijim projektima. Igra u sebi ima gameplay koji je privlačan i pun dubine, ali je istovremeno tako grubo finalizovan da će skoro sigurno većina igrača odlučiti da ga zaobiđe i zaigra neke druge naslove iz ovog popularnog žanra.

 

Dolmen je smešten u dalekoj budućnosti gde je korporacija Zoan uspela da oformi veliku rudarsku koloniju na izolovanoj planeti Revion Prime. Ova negostoljubiva planeta prepuna agresivnih bića koje kao da je Lovecraft dizajnirao je jedino mesto u univerzumu gde se mogu pronaći Dolmen kristali – misteriozna supstanca kojom se može putovati kroz dimenzije i alternativne timeline-ove. Posle gubitka kontakta sa planetom, Zoan korporacija šalje usamljenog ratnika da reši misterije koje se kriju na površini i sakupi što više Dolmen kristala.

Gameplay igre ne odstupa od tradicionalnog pristupa u Souls-like igrama. Igrač mora dobro da pazi na okruženje oko sebe, pametno koristi svoje melee, shield i ranged oružje, sakuplja XP i troši ga na pojačavanje centralnih stat-ova, dobro planira kako će da potroši svoju stamina skalu na melee udarce, dodge poteze i trčanje, a novina u igri je prisustvo Energy skale sa kojom se napajaju ranged oružja (pištolji, puške, sačmare…). Energy skala se pri redovnom pucanju sama dopunjuje, ali se i zauvek troši ako koristite specijalne ranged napade ili prebacujete Energy poene u HP poene. Ovaj dodatak energy skale je jedna od zanimljivih inovacija igre, koja omogućava igračima da se lakše upuštaju u ranged bitke u svakom trenutku.

Kampanja igre nije preterano dugačka i traje malo više od 10 sati ako igrač ima sreće da se ne zadržava predugo kod boss-ova koji čuvaju svaki nivo. Igra u sebi nudi tri zasebne zone (rudnici, wasteland, i endgame laboratorije) koje su sve rasparčane na mali broj zasebnih nivoa koji se mogu pristupiti teleporterima. Centralna hub zona je mali svemirski brod u orbiti planete gde igrač može da pristupi servisima za dizanje nivoa, craftovanju oružja, i terminalu za respawn-ovanje boss-ova.

Od sistema za ojačavanje i unapređenje sposobnosti igrača, Dolmen nudi lako dostupan sistem za craftovanje opreme. Ubijanje protivnika po mapama dropuje širok spektar crafting elemenata koji se mogu iskoristiti za pravljenje melee i ranged oružja, štitova kao i četiri odvojene vrste armora (noge, ruke, grudi i glava). Svaki craftovani item se prilikom izgradnje može ojačati specijalnim dodacima (koji su dostupni u nekoliko nivoa jačine), a igra takođe nudi i specijalna boss oružja koja se mogu craftovati samo ako igrač respawn-uje bossove makar tri puta da sakupi sve potrebne crafting elemente. Olakšavajuća okolnost kod grindovanja bossova je da kada se on prvi put porazi, igra tada otključava specijalni co-op mod u kojem igrač može pozvati ispomoć za boss fight. Dolmen u sebi ima co-op koji je fokusiran samo za bitke protiv bossova, prijatelji nemaju opciju da vam pomognu tokom čišćenja redovnih nivoa igre.

Još jedan zanimljiv upgrade path se dobija preko Technologies bonus poena, koji su vezani za specifični armor set koji se craftuje. Sva dostupna crafting oprema je raspoređena u tri različite vrste – Human, Revian i Driller, dajući šansu igračima ne samo da prave tematski prikladne armor setove, već i da iskoristi pun potencijal Technologies poena koji su vezani za te iteme. Ti poeni otključavaju veoma korisne dodatne bonus (health, stamina, defense, melee damage, itd), time terajući igrača da se tokom kampanje fokusira na pronalaženje svih potrebnih crafting elemenata za pravljenje jačih oklopa i potencijalno punih armor setova.

Bitke u igri jesu „poštene“ ali često od igrača traže da se žrtvuje da bi naučio kako se neki sveže otkriven protivnik ponaša. Kako igra odmiče protivnici postaju sve jači i agresivniji, što čini igru veoma izazovnom i zabavnom. Sam početak je definitivno najlošiji deo igre, pa se igračima poreporučuje da probaju da izdrže makar do posle prvog boss-a i da isprobaju crafting opcije. Upgrade-ovanje bazičnih statova nažalost daje slabo primetne bonuse za borbu ili odbranu, pa je crafting totalno obavezan za svakog igrača.

Najlošiji deo igre je audio/vizuelna prezentacija. Skoro svaki element prezentacije se može opisati kao skroman i jedva dovoljan za minimalnu atmosferu. Jedini deo igre koji odstupa od ovog trenda je audio dizajn, koji uspeva da dočara adekvatnu spooky atmosferu sa brojnim nelagodnim audio sekvencama koje su razbacane po nivoima. Ovo dobro audio rešenje često tera igrača da obraća detaljnu pažnju na svoje okruženje, tražeći da li su razni iznenadni zvukovi deo pozadine igre ili znakovi dolaska novih protivnika. UI je ispodrosečan i u nekim slučajevima aktivno sprečava igrača da vidi šta je trenutno selektovano u inventaru ili crafting ekranu.

Priča igre kao da je sklepana za jedno popodne. Unutar samih nivoa se mogu pronaći paneli sa suvim nebitnim tekstom koji gradi lore ove planete, a sa vremena na vreme igrači će biti nagrađeni sa skarabudženim video sekvencama koje kao da su dizajnirali studenti ili srednjoškolci  (što i nije isključeno da se i zaista desilo, Massive Work Studio je potpuno novi tim kojem je ova igra bila prvi projekat).

Vizuelno, svaka zona igre je skromna što se tiče dizajna, grafičkih elemenata i arhitekture. Često se može sresti hodnik koji je napravljen isključivo od flat poligona za podove, plafone i zidove. Nula ukrašavanja, samo surovi minimalizam. Prvi Half-Life ima detaljnije hodnike od ove igre.

Jedna od dodatnih iritacija dolazi i od sistema kretanja glavnog lika. Igrač nema opciju da skače, a pošto dizajn mnogih nivoa ima elemente koji kao da su stvoreni za skakanje (veoma niske prepreke ili očigledno lagodan platforming), sve to čini da da igra izgleda kao da aktivno sputava igrača u istraživanju i kretanju.

Dolmen je ispodprosečna igra u Souls-like žanru, ali ipak u sebi nudi pojedine elemente koji je čine vrednom igranja. Developeri su uspeli da dobro integrišu ranged pucanje u standardnu Souls formulu, a crafting sistem omogućava igraču da značajno unapredi svog lika u pravcu kojem želi da ide. U svom endgame delu kampanje, Dolmen se transformiše iz spore Souls igre u malo aktraktivni naslov gde igrač može da koristi zanimljiva oružja (chain swords, vatrene čekiće i još mnogo toga), ojača sebe jakim elementalnim efektima, i postane prava mašina za ubijanje. Nažalost, mnogi elementi igre je sputavaju da bude lako primamnjiva širokom broju igrača, tako da pretpostavljamo da će samo pravi fanovi Souls žanra ozbiljno zaigrati ovaj naslov.

Ako tim odluči da napravi nastavak ove igre, nadamo se da će uspeti da daleko nadmaše ovaj svoj prvi pokušaj.

Dolmen (PS5)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score: - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci:

Souls klon očigledno napravljen od strane tima koji ranije nije izbacio ni jednu igru u prodaju. Novine u opcijama craftovanja i opremanja lika ne mogu da prevagnu veliki broj problema koji stavljaju igru dosta iza druge konkurencije koja mnogo bolje uspeva da se približi nivou koji i dan danas održava legendarni FROM Software.