Na zalasku sedamdesetih godina prošlog veka, u ekspanziji science fiction filmova, George Lucas je plasirao svoj prvi Star Wars film. Bez ikakve nade ili očekivanja, film se ubrzo pretvorio u kult među, kako mladima, tako i starim science fiction obožavaocima. Odmah nakon prvog dela, nastavci i sve što je išlo uz njih, počelo je da niče kao pečurke posle kiše. Univerzum je kasnije obogaćen svim mogućim vrstama “propagande” kako bi se što pre našao u rukama mnogobrojnih fanova ove franšize. Sa pomakom tehnologije, autori igara za kompjutere i konzole su jedva čekali da budu u mogućnosti da prikažu igre o kojima su fanovi do tada maštali. Sa drugom trilogijom filmova, koja je krenula na početku 2000ih, Star Wars igre su se već zahuktavale, i već tada ste mogli izdvojiti desetine naslova koji su bile obavezno štivo za svakog fana serijala. Sa svakom pauzom između trilogija broj igara se nije smanjivao, pojavljivale su se igre koje su isključivo pratile dešavanja proširenog univerzuma koji se pominjao u animiranim serijama ili knjigama. Sa najavom Episode 7, nastala je nova najezda kvalitetnih Star Wars igara. Ubrzo očekujemo Star Wars Battlefront od EA Games-a a Disney nam je pripremio pravu Star Wars poslasticu koja će nas držati od izlaska igre do dolaska filma a sigurno i dalje dokle god budu izbacivali nove sadržaje i dodatke.

Disney Infinity 3.0 je treća reinkarnacija igara u kojima figure oživljavaju, nalik Skylandersima. Igra na kojoj je radio skup iskusnih timova sa pozamašnom istorijom i ugledom, što se da odmah primetiti. Kako je Disney pokupio Star Wars prava za celu filmsku franšizu i univerzum, odlučio je da sa trećim delom njihovog popularnog Infinity-a, fanovima serijala podari igru koja je kovana kako za mlade, tako i za starije igrače. Prva Disney Infinity igra se koncentrisala isključivo na Disney junake, druga je oživela Marvel figure i svet. Filozofija je prosto jednostavna, u svakom starter pack-u dobijate dve figure sa kojima možete igrati, takozvanu portal bazu (launch pad base) na koju stavljate figure i Play Set-ove, koji ustvari predstavljaju određenu kampanju. U osnovnoj ediciji, dobijate Anakin Skywalkera i Ahsoka Tano karaktere sa kojima možete odmah igrati. Isto tako dobijate i Twilight of the Republic kampanju. Način igre je poprilično jednostavan, na portal morate staviti figuru koja predstavlja kampanju i još jednu figuru karaktera sa kojim želite da igrate, nakon toga vaša avantura može da počne.

Twilight of the Republic je osnovna kampanja za Disney Infinity 3.0 i dobija se u svakom pakovanju. Pošto je Star Wars univerzum malo zamršen od poslednje trilogije, jednostavno ćemo reći da se radnja dešava između Epizode II i Epizode III koje su izašle među poslednjima. Šire objašnjenje priče je da započinjete avanturu dok traju Ratovi Klonova. Darth Maul, glavni negativac u ovoj igri, je pokrenuo Droid fabriku na planeti Geonosis za štancovanje novih jedinica. Vaša prva i glavna misija je da onesposobite fabriku i nastavite svoju galaktičku avanturu. U ovom Play Set-u moći ćete da posetite četiri planete, Geonosis na samom početku, kasnije Tatooine, poznata peščana planeta koja se pojavljuje u prvom SW filmu, kao i Coruscant i Naboo. Nakon očišćene svake planete od separatista koji pokušavaju da naruše mir u galaksiji, bavićete se istraživanjem svemira oko planeta kao i meseca tih planeta. U tim trenucima upravljaćete svojim brodom i često ćete učestvovati i u bitkama u svemiru. Jako je bitno napomenuti da za taj deo igranja nije potrebna ni jedna dodatna figura vozila ili svemirskog broda. Posle malog učestvovanja u svemirskim ratovima, možete istraživati i tražiti predmete koji će vam dobro doći u Toy Box modu.

Na početku igre možete igrati samo sa prva dva karaktera, da biste mogli koristiti ostale karaktere ukoliko odlučite da ih kupite, moraćete prvo da nađete novčić sa njihovim likovima na raznim nivoima. Odmah nakon pronalaska jednog od tih novčića, biće vam omogućeno da igrate sa tim karakterom. Svako sporedno stvorenje sa kojim dođete u dodir će isto biti ubačeno u Toy Box kako biste mogli kasnije da iskoristite u vašim kreacijama pomešanim sa vašom maštom. U Twilight of the Republic Play Setu, moći ćete da igrate sa: Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Yoda, Darth Maul, Luke Skywalker (iz drugog Play Seta), Princess Leia (iz drugog Play Seta), Han Solo (iz drugog Play Seta), Chewbacca (iz drugog Play Seta), Darth Vader (iz drugog Play Seta), Boba Fett (iz drugog Play Seta), Rey (iz drugog Play Seta), Finn (iz drugog Play Seta). Naravno za sve osim osnovne karaktere je potrebno da izdvojite malu svotu novca i trknete u ComputerLand radnje ili na njihovom sajtu.

Što se tiče izvođenja, nije tako jednostavno i suvoparno kao kod konkurencije, igra ima posebne elemente koji zahtevaju malo veće ulaganje. Svaki karakter poseduje mini skill tree gde ćete napredovanjem tog karaktera moći da ga razvijate onako kako odgovara vašem stilu igranja. Isto tako, postoje razni kombo udarci za koje je potrebno malo vremena navikavanja. Platformerske zagonetke su naravno tu i sa malo razmišljanja vas mogu dovesti do tajni Star Wars univerzuma koje kasnije možete pogledati iz glavnog menija. Posle nekoliko smrti više nećete moći da nastavite direktno sa te pozicije, nego će vas igra vratiti na poslednju sačuvanu poziciju. Borba sa neprijateljima nekada i nije tako naivna i zbog toga će vam često biti potrebno malo više koncentracije da savladate veći broj naprednih protivnika. Sve ovo upućuje na to da igra i nije baš pravljenja samo za najmlađu publiku već, ako smemo da kažemo, starije osnovce i na gore. Tu uvek imaju prednost osobe koje su već upoznate sa Star Wars filmovima i celim univerzumom jer će igranjem posebnim karakterima imati još veći užitak. To ne znači da novi igrači nikako neće moći da uđu u štos i uživaju u igri, šta više, igra ima prelep i zanimljv dizajn i pored fantastične priče i univerzuma u kojem je upakovana može svakom da donese sate i sate zabave. Star Wars univerzum ne diskriminiše ni po godinama ni po polu i nikada nije kasno da uđete u taj fantastični svet. Mehanika je dosta jednostavna, većina karaktera ima osnovni napad, Force moć, blok i skok. Ponovo, mala koordinacija prstiju i snalaženje u 3D okruženju je neophodna jer u nekim trenucima može postati poprilično gusto. Neki karakteri imaju mogućnost i da pucaju blasterom tako da je moguće i skidanje neprijatelja sa daljine, a te likove, naravno, morate prvo otključati tako što ćete potražiti novčiće na planetama ili u svemiru.

Ono šta će vas terati da se iznova i iznova vraćate i igrate već odigrane misije su upravo drugi karakteri, koji imaju druge moći, poteze, kombo udarce pa i razvoj po nivoima. Kada pogledate listu misija na svakoj planeti, prikazaće vam se sa kojim sve karakterima možete odigrati te misije, a za svaku odigranu misiju sa drugim karakterom dobijate zvezdicu koju kasnije koristite u Toy Boxu.

Posle toliko pominjanja, šta je u stvari Toy Box? U pitanju je poseban mod igre u kojem možete kreirati vaš svet tako što sakupljate delove, karaktere i ostale stvari po planetama koje posećujete. Praktično možete napraviti vaše misije, uploadovati ih na Disney servere i imati privilegiju da igrači iz celog sveta vide vašu kreaciju. Isto tako, vi možete skidati kreacije, misije ostalih igrača i uživati u njima. Naravno kao i svuda, i ovde postoji velika doza promašaja i odličnih sadržaja, tako da vi morate sami izabrati šta vama odgovara. Kreiranje sadržaja igrača je samo još jedan način da se produži uživanje provedeno uz ovu igru. U Toy Box-u imate i svoju kuću koju možete urediti baš onako kako vama odgovara, proširiti je i staviti vaše trofeje koje skupljate u Star Wars igrama ili možda iz nekih ranijih Play Set-ova ukoliko ih posedujete. Disney Infinity 3.0 je kompatibilan sa svim Play Set-ovima (svaki Play Set sadrži dva karaktera plus kampanju) koji su izašli za prethodne delove, Disney Infinity 2.0 i 1.0.

Disney Infinity 3.0 je fantastična igra za celu porodicu, a pogotovo će oduševiti i starije članove zbog Star Wars univerzuma i jako simpatičnog pakovanja u kojem sve dolazi. Posle prve kupovine, jednostavno je teško zaustaviti se i ne kupiti sve figure koje su perfektno dizajnirane i izgledaju odlično. Ukoliko želite da ih skupite sve, biće vam potrebno manje bogatstvo ali zauzvrat, sobu će vam čuvati svetle i tamne sile Star Wars univerzuma. Ukoliko ste ljubitelj Star Wars-a i 3D platformskih igara, ovo je nešto šo morate imati, a Starter Pack možete naći u bilo kojoj maloprodaji ComputerLand Games-a kao i novi Play Set koji je tek izašao u kome su misije pod nazivom Rise Against the Empire i gde dobijate Leia-u i Luke Skywalkera. Za sada ćemo vam samo napomenuti da ovaj Play Set sadrži kompilaciju najupečatljivijih momenata iz prve Star Wars trilogije! Detaljniji opis će ubrzo biti na sajtu, a do tada, počnite sa prvom kampanjom i skupljanjem novčića!