Poslednjih nekoliko godina, retro igre su ponovo našle put ka srcima kako novih tako i starih igrača. Retro pixelated fazon je ponovo postao in i tržište je preplavljeno igrama baš takvog izgleda. Za one prave nostalgičare izgled je tu, ali ne i ono šta je igrače držalo pored televizora dok ne polome gamepad, šutnu konzolu ili jednostavno nabiju pesnicu u TV. To je bilo bitno – težina igara, izazov i neizvesnost da li proživljavate trenutak kada ćete preći igru. Sve te novije igre su pored svog slatkastog izgleda samo obični, najčešće platformeri koji su upakovani u retro-like ambalažu kako bi namamili nostalgičare da upecaju. Rogue like igre i pojedine izuzetke ne stavljamo u ovu kategoriju.

U naletu nostalgije, krajem januara Atomic Torch razvojni tim je izbačio igru pod nazivom Dinocide. Verovatno se svi sećate Hudson’s Adventure Island serije igara, je l’ tako? U redu, ne svi, makar oni koji su imali tu sreću da odrastu uz NES ili možda Famiclone konzolu na našim prostorima. Ukratko, Dinocide je upravo sve što je Adventure Island bio, plus nekoliko dodatnih forica čisto da se pokaže da igra dolazi iz 2016.

Dinocide (4)

Ukratko, Dinocide je 2D platformer, sa samo nekoliko bitnih komandi – napred, nazad, skok, i bacanje kamena, kamenih sekira, strela, šta god nađete usput. Bez dodatnog komplikovanja, igra je po pitanju kontrola poznata apsolutno svima koji su odigrali makar jednu platformu u životu. Glavna caka Dinocide igre, kao što je bila i u Adventure Island je, vreme. Neprijatelji koje budete sretali na svakom nivou nisu ništa drugo nego ometanje između početka i kraja nivoa. Vreme brže ističe ukoliko vas neko udari/zakači, dok isto to vreme možete nadoknaditi tako što skupljate hranu.  Bolje rečeno, vreme predsavlja vašu glad, kada istekne, vi umirete od gladi, naravno ukoliko ne upadnete u neku rupu pre toga.

Jednostavna, ne previše komplikovana i robusna old school mehanika je i dalje tu. Kratki nivoi ali ipak zeznuti na trenutke jer, kako je to bilo kul u osmobitnoj eri, nikada nemate totalnu kontrolu nad svojim karakterom, ili ako je imate, ona je kruta. Čak i “priča” je slična, koliko god ona postojala. Kameno doba, u surovom svetu gde samo najjači opstaju, neko je oteo vašu dragu, i vi odlučujete da prođete brda, mora, planine i pustinje kako biste došli do svoje srodne duše. Usput ćete se susretati sa užasnim kreaturama kamenog doba koje će sve uraditi da vas onesposobe i spreče u postizanju vašeg cilja. Jedna od mana je raspoređivanje nivoa, tj njihova razbacanost. Stalno ćete skakati sa šume na plažu pa u vodu pa ponovo šumu. Nivoi nemaju kontinuitet i nemate osećaj da prelazite  po jednu sadržajnu oblast nego da vas igra baca tamo gde ona misli da je kul u tom trenutku.

Pored te old-school mehanike, ubačene su neke nove cake koje će olakšati igranje novim igračima. U toku nivoa možete nalaziti druga oružja, sem početnog kamenja kojim se razbacujete. Tu su strele, kamene sekire čak i bumerang (sve je to bilo dostupno i u preteči ove igre). Isto tako, možete naletati na male dinosauruse, koji će vam pomagati u određenim situacijama. Ukoliko uspete da preživite i da do kraja nivoa stignete sa određenim alatom ili životinjom koju sakupite u toku nivoa, to će vam se ubacivati u nekakvu vrstu invertara. Pre svakog nivoa birate šta želite da “ponesete” na sledećem nivou. Ukoliko ste na primer pet puta “izneli” sa nivoa strele, imaćete ih pet komada, ali ukoliko 3x poginete sa njima, gubite isto toliko. Mala moderna novina koja će sigurno pomoći nekim igračima.

Dinocide (1)

Dinocide je igra koja jednostavno burno budi nostalgiju starijih igrača. Igra je skoro copy/paste Hudson’s Adventure Island serijala, i to nije ništa loše. U moru modernih igara gde vam nije potrebno ni pola mozga da biste prešli neki naslov, ovo je odlično “osveženje” ili možda samo vremeplov na početku devedesetih (makar kod nas). Igru krasi težina starih osmobitnih igara, blati ne tako dobar i smislen tok nivoa i obogaćuje novi sistem čuvanja resursa za svaki sledeći nivo. Ukoliko vam nedostaje Adventure Island ili ste milion puta prešli sve delove i tražite novi izazov, ovo je definitivno igra za vas. Za nove, mlađe igrače, odličan eksperiment koliko će izdržati pre nego što odustanu.