Digimon igre za PlayStation bile su neka vrsta odgovora na čuveni Pokemon serijal još od prvog Digimon World naslova, koji je izašao 1999. godine. World serijal je dobio novi nastavak prošle godine u vidu Digimon World: Next Order ali pored njega aktuelan je i Digimon Story serijal. Pre dve godine za PlayStation 4 i Vitu dobili smo Digimon Story: Cyber Sleuth, prvi Digimon Story naslov dostupan i za kućnu konzolu. Najnovija igra posvećena ovim cudovištima je nastavak na Cyber Sleuth i zove se Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory. Producent ovih igara Kazumasa Habu je izjavio da mu odgovara da se ovi serijali smenjuju naizmenično, pa je sledeća na redu možda nova World igra.

Radnja u Hacker’s Memory odvija se u isto vreme kada i događaji iz Cyber Sleuth. U modernom fazonu, glavni junak Keisuke je žrtva hakerskog napada zbog kojeg je okrivljen za virtuelni zločin. On se pridružuje hakerskoj grupi Hudie kako bi saznao ko to pokušava da mu smesti i sprao ljagu sa svog imena. Tokom dešavanja u igri pojavljuju se i svi bitni likovi iz prethodnika Cyber Sleuth, pa ako želite da znate više o njima i imate potpuno razumevanje priče, valjalo bi prvo njega odigrati. Novi igrači mogu ostati zbunjeni kada naiđe neki stari lik, dok će onima koji su igrali prethodnu igru biti dobro poznat. Takođe možete prebaciti save fajl iz Cyber Sleuth koji otključava neke bonus predmete.

Hacker’s Memory je suštinski veoma sličan svom prethodniku. Glavne razlike su što naravno uvodi nove Digimone, novu priču, kao i par novih mehanika. Borbe su i dalje potezne, nailazeći na nove Digimone igrač ih skenira i nakon dovoljno susreta sa njima dobija mogućnost da ih doda u svoj tim. Vratili su i laboratoriju za Digimone u kojoj igrač može da evoluira ili de-evoluira svoja čudovišta po izboru, pod uslovom da ispunjavaju potrebne zahteve. Tu je ponovo i farma gde možete da ostavite Digimone koji nisu deo glavnog tima, kako bi tamo postajali jači.

Za razliku od prošle igre, sada je moguće menjati izgled glavnog lika, ali iz nekog razloga u nastavku je onemogućeno biranje pola na početku. U Hacker’s Memory Digimone možete i da postepeno kupujete a novi su dostupni za kupovinu kako napredujete kroz priču. Ovde ukupno ima preko 320 Digimona, uključujući sve iz Cyber Sleuth i više od 70 potpuno novih. Jedna od glavnih novina u igri je Domination borbeni sistem u kome se jedan hakerski tim bori protiv drugog, pomerajući likove po tabli kako bi osvojili teritoriju, sa odmeravanjem snaga u borbama kada se dva lika sretnu.

Osim toga, Hacker’s Memory svojim izgledom ali ni muzikom ne donosi ništa novo. Mnoge lokacije su preuzete iz Cyber Sleuth a iako ima nekih novih i remiksovanih pesama, ni muzika nije potpuno sveža i drugačija. Ipak, fanovi skupljanja Digimona i brzih poteznih borbi će biti zadovoljni, jer je sam gameplay i dalje zabavan. Za razliku od Pokemon igara gde postoji gomila različitih tipova cudovišta, gde svaki tip ima prednost i slabost u odnosu na neki drugi, gameplay je u tom aspektu ovde jednostavniji. Postoji svega tri tipa koji funkcionišu po principu papir-kamen-makaze i jedan koji nije ni jači ni slabiji u odnosu na ostale.

Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory (PS4)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory je nastavak koji ne pokušava da uvede revoluciju, pa čak ni evoluciju u serijal. Uglavnom dobijate još onoga što ste već iskusili ako ste igrali prethodnika – što zapravo uopšte nije loše ukoliko ste ljubitelj Digimona.