Ako CAPCOM nije izdao neki svoj hit na minimum tri generacije sistema isto kao da nisu ni objavili igru! Od svetskih rekordera kada su u pitanju reizdanja i “remasteri” njihovih zaista kvalitetnih igara, stiže nam po drugi put Devil May Cry HD kolekcija. Ova kolekcija remastera prva tri naslova ovog sjajnog hack and slash serijala koji je i ustanovio taj žanr u modernom vremenu, bila je u istom formatu objavljena i 2012. godine za PlayStation 3 i Xbox 360. Bilo je to nekih godinu dana pre izlaska DmC: Devil May Cry britanskog reboota ove japanske franšize. U međuvremenu dobili smo i definite edition remaster spomenutog reboota, kao i remaster DMC4, poslednjeg japanskog nastavka. Sudbina ovog serijala danas i nije baš jasno definisana a sa ovim reizdanjem HD kolekcije na PlayStationu 4, Xboxu One i PC-u, CAPCOM izgleda želi da opipa interesovanja za potencijalni peti nastavak i povratak DMC serijala u rodni japanski stil.

“Nova” Devil May Cry HD kolekcija ima potpuno isti glavni meni i sve dodatne bonus sadržaje u vidu konceptualnih skica i slika, kojih i nema previše ali su tu baš kao i ranije. Devil May Cry, Devil May Cry 2 i Devil May Cry 3 Special Edition čine ovu kolekciju i sada ćemo se prisetiti svakog nastavka ponaosob u slučaju da se po prvi put susrećete sa ovim igrama, a takođe i osvrnuti se na verodostnojnost HD remastera u odnosu na originalna izdanja, so read on!


Devil May Cry (2001, PlayStation 2)

Objavljen na leto 2001. godine period kada su prvi lokalni igrači počinjali da nabavljaju novi PlayStation, prvi Devil May Cry je ponudio nešto zaista novo. Sjajna, do tada neviđena, fluidnost animacije, brza akcija, dizajn i estetika pozajmljena iz Resident Evil igara tog vremena, bili su odličan combo koji je zaista delovao kao next gen u tom trenutku. Sličnost sa mnogim elementima iz tadašnjih Resident Evil igra se ogledala kroz fiksne kamere, lutanje uz dosta vraćanja na prethodne lokacije po enterijerima, zagonetke i blago avanturisanje, nije bila slučajna jer je prvi DMC originalno i razvijan kao koncept za novu Resident Evil igru. Ipak CAPCOM se odlučio da sledeći RE (Code Veronica) igra na sigurno, dok je DMC-u dat skroz nov identitet sa brzom arkadnom akcijom, stilskom borbom u kombinaciji mača i pištolja. Bio je to i začetak čitavog novog žanra stilizovanog hack and slasha, jer ostale akcione iz trećeg lica na konzolama i PC-u su posle DMC-a izgledale potpuno prevaziđeno, a sve nakon toga je u žanru rađeno po DMC šablonu. Resident Evil 4 takođe duguje dosta DMC-u jer su mnogi isprobani koncepti prenešeni u isti kasnije.

Sa današnjeg stanovišta, fiksne kamere i samo izvođenje u odnosu na kasnije nastavke deluju zastarelo, ali nakon malo privikavanja igra je i dalje veoma brza i igriva. Magija nekih efekata koje je samo PS2 emotion engine mogao da proizvede u kombinaciji sa CRT ekranom svakako nedostaje, i još par sitnica nije na svom mestu, ali HD verzija DMC poprično realno predstavlja ovu klasiku, tako da ako želite da se upoznate sa ovim serijalom na pravi način ovo je svakako sjajno mesto za početak.


Devil May Cry 2 (2003, PlayStation 2)

Poneseni velikim uspehom prvog DMC-a i eksplozijom popularnosti PlayStationa 2, CAPCOM nije gubio vreme, DMC 2 je brže bolje napravljen, i objavljen tek nešto jače od godinu dana nakon originala. Za razliku od prvog dela koji je pažljivo i dugo razvijan, uz dosta promišljanja oko novih koncepta i dugog vremena za razvoj launch naslova za novu konzolu, DMC2 je bukvalno sklepan po receptu prvog dela brže bolje. Gospodin Hideki Kamiya (Resident Evil, Resident Evil 2 i mnogo kasnije Bayonetta) čiji je tim stajao iza prvog nastavka ovoga puta nije bio ni uključen u razvoj igre! Anonimnog direktora je CAPCOM zamenio sa Hideaki Itsunom (ranije radio samo na mnogim borilačkim naslovima za PlayStation i Dreamcast, kasnije DMC3, DMC4) da brže bolje dovrši igru sa kojom su i sami tada bili nezadovoljni. Jasno je da iz svega ovoga nije moglo da izađe ništa dobro – i nije.

Devil May Cry 2 je definitivno najslabiji nastavak u serijalu, totalno ispodprosečnog kvaliteta, i danas postoji u kolekciji čisto iz istorijskih razloga. Ako ste na questu da pređete sve DMC igre, vredi ga odigrati makar zbog priče koja se direktno nastavlja na prvi DMC. HD tretman ovog nastavka je samo dodatno naglasio i izneo na videlo generičnost grafike koja u odnosu na stil i detaljnost prvog dela zaista deluje kao korak unazad. Sa druge strane borba i nije toliko loša i par interesantnih bossova i lokacija, kao i novi igrivi lik malo ublažuju stvar.


Devil May Cry 3 Special Edition (2006, PlayStation 2)

Pomalo neočekivano 2005. godine stigao je i treći Devil May Cry na PlayStation 2. Bio je to već pozni period ovog sistema, ali kao što je to kasnije postalo tradicija za PlayStation upravo u tim poslednjim godinama svaki zasija još jednom sa mnogim sjajnim naslovima koji pomeraju granice. Sa dosta više vremena za razvoj, i Hideaki Itsunom na čelu od početka, Devil May Cry 3 odneo je koncept originala na skroz drugi nivo. Iako hronološki smešten kao prequel prvog dela, mnogi koncepti iz oba nastavka su ovde dovedeni do savršenstva, a borbeni sistem sa svim svojim varijacijama i stilom nagovestava šta nas sve čeka na sledećoj generaciji.

Izdanje DMC3 koje je uvršteno u ovu kolekciju je tkz. Special Edition koji je izašao čak 2006. godine i sadrži novog igrivog lika, Danteovog brata Vergila, kao i mnoge druge rebalanse i modove. DMC3 Special Edition predstavlja najbolje izdanje DMC3 a po mnogima i najbolju DMC igru uopšte. Kao što je slučaj i sa ostalim remasterima u ovoj kolekciji, PS2 magija je donekle izgubljena i kvalitet tekstura i modela mogao je biti dodatno upeglan, posebno kada uzmemo u obzir da je ovo drugo reizdanje. Sve u najboljem slučaju izgleda kao fino podešen PS2 emulator ili modovana PC verzija trojke iz 2006. godine. Do sada je to inače i bio jedini klasični DMC koji je imao PC izdanje (ne preterano sjajnog kvaliteta, but still!). U svakom slučaju DMC3 SE u HD kolekciji je veoma je igriv i izazovan baš kao pre mnogo godina.


Devil May Cry HD kolekcija dostupna je na PlayStation 4, Xbox One i PC-u, po ceni od oko 30e, sami procenite da li je to ok. PC verzija je imala par game breaking bagova vezanih za monitore sa osveženjem većim od 60hz, ali je problem uspešno uklonjen nedelju dana kasnije sa zvaničnom zakrpom. Ova verzija i dalje pati od oskudnih opcija za podešavanja grafike ali je makar igriva u normalnoj brzini izvođenja.

Sa druge strane verzija za konzole nema problema i identična je onoj sa prošle generacije uz možda malu razliku u brightnesu između PS3 i PS4 sistema, osim toga sve ostalo je potpuno isto. Ako posedujete ovu kolekciju za neki sistem prošle generacije ovo izdanje apsolutno nema nikakvu poentu. Za sve ostale predstavlja ne najbolji ali definitivno najlakši način da se iskuse ove kultne igre bez potrebe za originalnim hardwareom.

Devil May Cry HD Collection (PS4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Bez sumnje ova kolakcijia sadrži makar dve legendarne i izuzetno kvalitetne igre. Ipak način na koji je ovaj HD remaster odrađen smanjuje mogućnost za uživanjem u njima na isti način kao nekada na PlayStationu 2.