U svojim ranijim igračkim danima bio sam svedok raznih događaja koji su posle nenametljivo sa vremenom oblikovali igračku kulturu u svetu. Ne kažem da sam tada imao specifičnu svest o tome ali ti šareni pikseli na ekranu su bili nešto magično. Posle dolaska nove generacije konzola i prelaskom na 3D mogli smo da vidimo more kreativnih ideja koje su hardver terale do krajnjih granica. Takav je slučaj bio i sa PS2 gde nisam mogao da se odlučim šta bih pre da igram. Jak and Daxter i naravno pre toga Spyro i Crash su bili favoriti ali u mozgu je ostao jedan lik na koga sam skoro i zaboravio. Onda se prosto upitate šta se desilo sa malim sivim vanzemaljcem zvanim Crypto koji je pravio haos na planeti Zemlji i kosio stotine KGB agenata? Pogodite – neko se i njega zasluženo setio a to je naravno niko drugi nego stari dobri tim iz THQ Nordica.

Pruživši moderan fejslifting bez ikakvih filera, developeri su vratili i drugi deo Crypt-ove sage na naše moderne sisteme i dovoljno ga upeglali i zategli da sa novim opcijama i ease of life prednostima vrati dobar osećaj među retro nostalgičare. Nemojte se prevariti ovo možda jeste starija 3D igra ali je dovoljno dobro sređena da se oseća novom posle toliko godina. Za početak da se zna da je ovo rimejk nastavka originalne igre Destroy All Humans koja je pobrala brojne nagrade sa svojim fun factorom i blesavim dijalozima. Naš mali Sivi definitivno ne miruje i vraća se sa namerom da zgazi sve protivnike jer je jači nego ikad!

Posle smrti protagoniste iz prvog dela – Crypta 137, na red dolazi Crypto 138 koji je bolji, unapređeniji klon sa većim arsenalom i mogućnošću razmnožavanja. Iskreno zastrašujuća misao ali Crypto 138 ima plan a to je da osvoji zemlju i da pokaže proces stvaranja nove hibridne rase. Kampanja se odigrava u periodu oko 10 godina posle prvog dela gde stari dobri negativci iz KGB-a moraju opet nešto da zakuvaju i da spreče Cryptove planove. Zbog svojih sklonosti i ljubavi prema majčici Rusiji, agenti kreću u bespoštedni rat do istrebljenja jer treba istrebiti vanzemaljski ološ kapitalističkog opredeljenja. Iskreno u prvih sat vremena sam imao prilike da na malo mesta vidim ovoliko ludila i blentavog humora. Reference su dobre, pisanje je malo sređeno a i dijalozi zvuče dovoljno dobro a i cheesy da bi se sjajno uklopili u atmosferu igre.

Posle sjajnog uvoda kampanja nas vodi preko nekoliko većih lokacija poput baze na mesecu, generičnih evropskih gradova i naravno grada ljubavi San Franciska koji je meta najvećeg haosa. Dok naš omiljeni vanzemunac okolo pravi pometnju, gomila one-linera će krasiti gejmplej i u dijalozima će neke reference možda biti strane mlađoj populaciji. U tom periodu akcioni filmovi sa kraja 80-ih i početka 90-ih su bili i dalje u punom zamahu. Sorry younglings!

Kampanja u ovom naslovu je veoma solidna i ljudima koji vole ovakve igre sa makar malo priče se može desiti da bude zanimljiva. Iako cela igra deluje kao neki veliki sandbox, naracija je dobro sprovedena na šta nisam obratio pažnju kad sam prvi put igrao Destroy All Humans 2.

Mehanika prerušavanja je opet tu tako da možete da zaposednete razne NPC-jeve koji će vam pomoći u izvršavanju zadataka ali pazite da ne ostavite svedoke. Zahvaljujući opsežnom Cryptovom arsenalu, armada policije koja vam dolazi u susret će biti lak zalogaj tako da tu generalno nema izazova osim ako ne igrate na najvećem nivou težine.

Borba i gejmplej su unapređeni uključujući i quality of life sitnice koje će staroj gardi pružiti dodatno zadovoljstvo dok je mlađa populacija definitivno na to naviknuta. Napredak kroz kampanju je prilično jasan. Sastoji se od određenog broja misija koje morate ispuniti na mapi da biste nastavili dalje. Ako želite dodatni izazov tu su sporedne misije gde morate da lansirate određeni broj agenata u nebo ili da što više ljudi eliminišete svojim dezintegratorom za određeno vreme. Prilično bazična stvar što me je iskreno malo razočaralo.

Najveća novina su mogućnost upgradeovanja opreme, počevši od oružja do letećeg tanjira i jetpacka. RPG lite nekada nije dobra stvar ali ovde možete upgrade-ove refundirati veoma lako i plasirati ih na drugi deo opreme i tako dovesti svoj arsenal do željenog nivoa. Sve za uništenje!

Grafički Destroy All Humans 2 Reprobed izgleda veoma dobro u odnosu na original. Poboljšani modeli, oštre teksture i obogaćeni efekti su samo neke od prednosti. Plus kolor paleta je zamenjena i žive boje daju poseban „šmek“ ovoj igri. Nažalost na PS5 su prisutni poveremeni padovi FPS-a što je neoprostivo s obzirom na hardver!!!

Iako je šminka dobra i dalje se vidi starost koncepta. Linearne misije koje u nekim momentima nemaju kreativnosti, starije mehanike i dosadne spored misije će možda nove igrače odvratiti od ovog naslova. Za starije igrače sam pogled na ovog neverovatno bezobraznog vanzemunca budi osmeh ali u odnosu na današnje standarde Destroy All Humans 2 Reprobed je dobra igra koju je jednostavno pregazilo vreme.

Destroy All Humans! 2 - Reprobed (2022)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

“Spit and polish” na ovom naslovu je odličan i zaista ga vraća u moderne vode ali zastarelost scenarija i humor koji možda nije po svačijem ukusu će predstavljati prepreku mlađoj igračkoj publici. Za veterane ovo je sjajan povratak u neka davna vremena. Moraću nažalost da spomenem i probleme sa optimizacijom koju su iskreno bili neočekivani.