Ok… prvi Destiny Raid, my impressions.

Vault of Glass – Venus

Postoji website gde se traže co-op partneri za igranje, postavio sam svoj nick, klasu, šta sve mogu i koju opremu imam, i dodala su me petorica u roku od tri minuta, nakon čega smo započeli igranje

Postava je sledeća:

  • LVL 27 Warlock Voidwalker (ja),
  • LVL 27 Hunter,
  • LVL 26 Titan Striker,
  • LVL 26 Warlock Voidwalker,
  • LVL 25 Warlock,
  • LVL 25 Warlock Sunsinger/Voidwalker.

Raid se sastoji od 7-8 faza, mi smo stigli do četvrte posle 3,5h gameplaya.

Destiny_20140917012627Prva faza, otključati vrata:
Zona je ogromna, sa 2 nivoa levo i desno je po jedna kontrolna tačka (nešto kao control mod), a iznad, pred vratima je treći capture point, gde sam bio ja. Šta treba da se uradi? Držati dovoljno dugo capture point da bi podigao stub koji ima laser na vrhu kojim otvara ogromna vrata u trenutku kad je u najvišoj poziciji. Kako smo ovo uradili? Podelili smo se u 3 grupe od po dva čoveka. Podela nije bila baš najsjajnija jer se razlika i u samo jednom iskustvenom nivou itekako primećuje. Grupe su bile:

  • lvl 27 warlock, lvl 25 warlock
  • lvl 26 titan, lvl 25 warlock
  • lvl 27 hunter, lvl 26 warlock

Sve se svodi na zaustavljanje Major Vex jedinica, da ne upadnu na kontrolnu tačku. Čak i ako zauzmu jednu, potrebno ih je neutralisati pre nego što se stub spusti. Stub se diže samo dok su sve tri tačke pod kontrolom igrača. Regija je ogromna i pucanje i podrška iz daljine jednostavno ne funkcionišu, te je svaki deo tima uslovljen da se pridržava svog zadatka. Između Majora pojavljuju se i obični crveni mobovi. Na mobovima se lepo nagomila super i onda se iskoristi na Majoru. Problem je u tome što se ne može uvek napuniti super na vreme, pa se mora pucati svime i svačime. Najbolje za neutralisanje Majora je fusion rifle. Ja sam koristio kombinaciju Legendary Hand Cannon i Rare Fusion Rifle (260dmg + 242dmg). Najslabija grupa (lvl 26 i lvl 25) je najviše pucala, ali posle jedno pola sata smo uspeli da uđemo.

Destiny_20140917012130Druga faza je odbrana stuba na određeno vreme. Sve vreme dok se branite vas Boss (ogoman Sentry) napucava iz daljine granatama (arc damage) i ako stojite mnogo dugo u jednom mestu, neće vam linija zdravlja opstati preko nule. Postoji dodatna začkoljica, s vremena na vreme navire i talas Major jedinica. Kada se ubiju Major jedinice one ispuštaju plague, a ako vas zakači plague onda morate da idete TIK ISPOD Bossa da se “očistite” (cleanse), a za to imate tek nekoliko sekundi fore. Ukoliko neko umre, ne postoji respawn, nego se čeka 30 sekundi samo za mogućnost oživljavanja! Dakle, sve se svodi na pažljivost i mobilnost. Tek nakon par pokušaja smo uspeli da se odbranimo.

Treća faza je ista regija, ali se podižu tri stuba, jedan za drugim. Svaki od njih mora da se odbrani sve dok ne dođe u najviši položaj. Što znači triput veći posao nego u protekloj fazi! I ovo smo prebrodili relativno brzo, samo dok smo pronašli sve spawning pointe i lepo pokrivali područje, je sve lagano i prolazilo.

Destiny_20140917012329Četvrta faza. Moraju se odbraniti SVI STUBOVI! Znači sva tri pilara su pod napadom, i vi morate da ih odbranite. Pored toga, morate se boriti i sa debuff efektima tako što trčite u sredinu da bi se odstranio Negation efekat, kako se zove u igri. Ovo može biti jako nezgodno jer ume da se desi da svi igrači budu debuffovani u isto vreme, pa svi moraju da hitnu u sredinu.

Peta faza počinje pojavom Oracla. Za ovu fazu preporuka je da posedujete dobro surround ozvučenje. Oracle je sijajući objekat koji se pojavljuje na određenim mestima na mapi. Začkoljica je što se ne vidi sa svake pozicije, ali se može zaključiti u kom pravcu je potrebno ići na osnovu zvuka, ali opet, problem je što se čuje samo jednom, a mora se što pre pronaći i eliminisati. Ukoliko vam ne pođe za rukom, nastupa mob overload i jako su niske šanse za preživljavanje, a prisutan je i Negation buff, da ne pominjemo da je potrebno eliminisati izvestan broj Oracla da bi se završila faza (99 problema…). Dakle, teška situacija koja lako prerasta u frustrirajuću ako je slaba coop kordinacija igrača, međutim, ako tim funkcioniše kako treba, dobijate jedno fenomenalno gaming iskustvo.

Destiny_20140917012342DISCLAMER: Posle ulaska vas uvek tovari The Templar Boss koji je NONSTOP pod barijerom koju ne možete da uništite, NOT YET!!! Znači pored svih jedinica, vi morate paziti i na artillery fire.

Šesta faza je ujedno i dokle smo mi stigli. Pravi boss fight. Podigli ste stubove, odbranili ih, uništili oracle (delimično), šta sada? Dobili ste Relic koji je ključ svega. To je štit koji neko od igrača mora da konstantno nosi sa sobom. Koja je funkcija štita? Pa, da negira štit Bossa, a i ostalih protivnika! 😀 I to, ne da skida štit nego i oneshotuje obične mobove, a oklopljeni padaju uz combo (L1x2 + R2). Pored toga, supercharge se puni sam od sebe, ali ni on više nije standardan već se manifestuje u obliku magije koja negira štit bossa. Takođe, Shield čisti i Negation Buff efekte.

Opis bitke. Tim od šest igrača. Jedan drži štit, drugi se taktički pozicioniraju na mapi. The Templar se pojavljuje, a u međuvremenu se spawnuju Vex verzije Shank jedinica i napadaju vas. Ako stojite u mestu ubiće vas kroz par sekundi, tako da je vrlo nezgodno. Posle nekog vremena se spawnuju i Oracli koji ako se ne eliminišu, opet dolazi do mob overloada, negativnog buffa i neophodno je trčanje pod štit na cleansing, i onda bitka može da počne. Kada se oracle eliminiše, TADA shield carrier baca super na Templara i skida štit i TADA svi pucaju u njega, naravno paze da ih Boss ne ubije ili random mobovi koji naviru. Zašto skidati štit SAMO nakon eliminacije Oracla? Nekada kada se Bossu skine štit, on generiše red orb oko vas koji vam drainuje health. Vreme se gubi na eliminaciju orba i tek tada možete ponovo osuti paljbu na Templara. Ukoliko se npr. štit ne skine u pravo vreme, može se dogoditi da se oracle spawnuje u trenutku KADA NEGIRATE ŠTIT! Šta se onda desi? Vi ste pod red orbom, ne možete ništa da uradite, trudite se da se oslobodite, nastane mob overload i svi budu negativno buffovani i umire se praktično kroz par sekundi. Zato je i ovde tajming i planiranje jako bitno.

Šta je onda problem ako je sve tako jednostavno? To što vremenom dolazi sve više i više mobova. Boss se teleportuje sa strane na stranu ali ima crveni krug kao indikator par sekundi pre teleporta tako da može da se pobegne od pozicije, jer ste isuviše blizu odmah umirete. Isto tako, ukoliko shield carrier umre, igrači imaju par sekundi da dođu do leša shield carriera i pokupe štit, u suprotnom će svi pomreti. Šta je najveći problem u tome? Posle petog dropovanja štita, dolazi ENRAGE faza, u kojoj je spawn rate ABNORMALAN! Spawnuje se i po tri četiri oraclea odjednom! Nastaje pravi haos i samo dobar timski rad može da spasi situaciju. Ovo je ujedno i prelomna tačka koju nismo mogli da prebrodimo u ovoj sesiji.

Faze koje preostaju su šunjanje kroz novu regiju i poslednja bitka sa bossom. Olakšavajuća okolnost je što postoje checkpointi. Za kraj moramo pomenuti da niko iz tima nije zasigurno znao šta treba raditi, te smo morali da u hodu provaljujemo šta i kako, sa sve debuffovima, cleansingom i oraclima, poprilično nezgodno i interesantno u isto vreme. U svakom slučaju to je bilo samo jedno od iskustava koje nam nudi Destiny.