Serijal real-time taktičkih (RTT) igara pod nazivom Desperados je svoj put počeo daleke 2001-e godine sa igrom Desperados: Wanted Dead or Alive. Nastavak pod nazivom Desperados 2: Cooper’s Revenge se na tržištu pojavio 2006-e godine, a sledeće (2007-e) godine je usledila i poslednja igra iz ovog serijala pod nazivom Helldorado. Iako igra nosi drugačiji naziv od prethodnih igara iz serijala, ona nastavlja priču tamo gde se prethodna igra završila. (Pre)Dugih trinaest godina kasnije u industriji igara se izdešavalo mnogo toga, između ostalog Spellbound tim koji stoji iza Desperados igara je zatvoren 2012-e godine, a nekada popularan RTT žanr (kome su pripadale i igre iz čuvenog Commandos serijala) pomalo je pao u zaborav. Međutim to nije omelo mali nemački studio “Mimimi Games”, da 2016-e godine objavi igru pod nazivom Shadow Tactics: Blades of the Shogun koja je duhovni naslednik Desperados i Commandos igara. Igra je dobro prošla kod kritike i igrača, pokazavši da još ima interesovanja za igre tog tipa. Iz tog razloga izdavač THQ Nordic (koji je 2013-e preuzeo prava na Desperados igre od Atari-a) je Mimimi Games-u dao licensu da (konačno) napravi novu igru iz tog serijala pod nazivom Desperados III

S obzirom da je od poslednje igre iz serijala prošlo više od dekade, kreatori igre su se odlučili za prequel priče, kako bi igra bila prijemčljivija novim igračima koji nisu upoznati sa istom iz predhodnih igara ili uopšte nisu ni igrali igre iz ovog žanra. Kako bi se lakše snašli sa mehanikom igre tu je i tutorial koji sve lepo objašnjava tokom gameplay-a. 

 

Dakle kao što sam već naveo priča igre se dešava pre one iz prve igre (Desperados: Wanted Dead or Alive) i objašnjava poreklo glavnog protagoniste Džona Kupera kao i razlog zbog koga hoće da se dokopa glavnog antagoniste Frenka. Radnja igre se dešava 1870-ih godina na Divljem Zapadu, a misije će vas voditi kroz različite lokacije kao što su Kolorado, Luizijana i Meksiko. Pored Džona Kupera moćićete da igrate i sa drugim likovima koje će te upoznavati tokom igre, a svaki od njih ima neke svoje specijalne skill-ove koji će im omogućiti da lakše protivniku odvratite pažnju, da se prošunjaju neprimećeni ili da onesposobe protivnika (na lethal ili non-lethal način). Igra se odvija u real time-u, ali postoji i “Showdown” mod koji pauzira vreme u igri dajući igraču mogućnost da isplanira taktiku za rešavanje neke nezgodne situacije u svoju korist.

Protivnike u igri možete eliminisati i na način sličan onom u Hitman igrama, da izgleda kao incident ili nesrećan slučaj. Takođe, moguće je završiti misije bez ubistva ijednog protivnika, tako što će te isplanirati taktiku da prođete neprimećeni pored njih ili će te ih onesvestiti i obavezno vezati kako ne bi mogli da se vrate na stražu kad se osveste. Pošto na mapama stvarno ima i više nego dovoljno protivnika, izuzetno je bitno da što češće koristite quick save opciju (na PS4 je dovoljno da pritisnete touchpad) i poštedite sebe frustracije u slučaju da nešto u igri krene naopako, a od predhodnog sejva je prošlo i-ha-ha. U igri postoje četiri nivoa težine (easy, normal, hard i desperados), a postoji i mogućnost dodatnog podešavanja težine (custom) po vašoj volji, a to znači da možete da prilagodite broj protivnika, količinu health-a koji imate u igri, municije, brzinu kojom će vas protivnici uočiti kada ste im u vidnom polju, kao i broj sejvova koje možete napraviti u toku misije. Misije mogu da se završe na više načina, različitim pristupom/taktikom, a tu su i izazovi (Challenges, otključavate ih po završetku osme misije) koje vam postavlja izvesni čovek po imenu Baron. Sve to igri daje zaista veliku replay vrednost. Oko tehičkog aspekta igre ne bih trošio previse reči, igra vizuelno jako lepo izgleda, mape su prepune detalja što u kombinaciji sa odličnom western muzikom i kvalitenim zvučnim efektima sjajno doprinosi atmosferi sirovog divljeg zapada. 

I za kraj šta drugo da kažemo nego da preporučujemo igru svim ljubiteljima žanra, kao i igračima koji do sad nisu igrali ovakve igre, velika je verovatnoća da će ih zavoleti.

Desperados III (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Žanr real-time taktičkih igara se vraća u velikom stilu zahvaljujući Mimimi Games-u i Desperadosu III.