Deceit je free-to-play asimetrični multiplayer naslov koji stavlja šest igrača u sadističko takmičenje na foru 31-a i The Running Man-a. Četvoro pokušavaju da pobegnu, a dvoje da ih u tome spreče. Žanrovski i atmosferno je najpribližnija igrama kao što su Dead by Daylight, Friday the 13th, Evolve, i White Noise serijal, koje su poslednjih godina popularizovale kompetitivni horor gameplay koji jednog igrača stavlja u ulogu lovca, a ostale na mesto lovine.

Glavna razlika između Deceita i gorepomenutih igara je što u Deceitu vukovi nose jagnjeće runo. Inficirani igrači fizički izgledaju isto kao obični ljudi. Partije su podeljene na ,,normalne” periode i periode blackouta. Tokom normalnih perioda, neinficirani igrači pokušavaju da se naoružaju stvarima poput pancira, municije, sačmara, fotoaparata i baterijskih lampi (svetlost ošamućuje inficirane), zamki, i sličnog. Inficirani igrači žele da ih u tome osujete tako što će prvi pokupiti dotične predmete, ali i da popiju dovoljno krvi koja im treba da bi u toku blackouta mogli da se transformišu u besmrtna čudovišta. Kada nastupi blackout, većina svetala se gasi, inficirani kreću u lov, dok neinficirani pokušavaju da zamene pregorele osigurače i prekinu blackout. Posle svakog blackouta igrači prelaze u sledeći deo mape, a treći i konačni blackout neinficiranima daje priliku da pobegnu i spasu gole živote. Inficirani, naravno, žele sve da ih pobiju.

deceit2

Centralna mehanika Deceita je samim tim očigledna: neinficirani pokušavaju da provale ko je inficiran, dok inficirani pokušavaju da sakriju svoj status dok ne budu spremni da naprave masakr. Ako vidite nekog igrača kako uzima kesu krvi to je sigurna naznaka da je inficiran, ali isto tako inficirani igrači mogu da druge lažno optuže za isto to. Deceit ima integrisanu glasovnu komunikaciju koja omogućava dobrim lažovima da izmanipulišu situaciju u svoju korist, ali i neinficiranima da upozore saborce na opasnost. Konstantno morate da posmatrate ljude oko sebe i vagate kome smete da verujete. Cela stvar postaje još luđa ako igrate sa ljudima koje poznajete. Deceit bukvalno ima potencijal da rasturi više prijateljstava od Monopola. Igra nije mogla imati prikladnije ime.

Tehnički, Deceit je na iznenađujuće visokom nivou. Očigledno je da su developeri obraćali pažnju na detalje. Grafika je prilično dobra za besplatan naslov, a dizajn lokacija i modela je kvalitetan omaž klasicima horora. Tako imamo sablasnu šumu, napuštenu ludnicu, i arktičku instalaciju poput one iz The Thing-a. Likovi koje vodite se jasno razlikuju jedni od drugih, što olakšava sporazumevanje sa strancima preko voice comm-a. Izgled čudovišta nisu preterano originalan, ali ih to neće sprečiti da vas dobrano isprepadaju, niti vam smanjiti užitak dok ih budete kontrolisali.

deceit4

Još jedna pozitivna strana Deceit-a je sadržaj in-game prodavnice. Za razliku od mnogih besplatnih naslova, ovde možete da kupujete samo kozmetičke dodatke koji ne utiču na snagu vašeg lika. Ne znam da li su neke od dotičnih stvari ekskluzivne za prodavnicu, ali za samo nekoliko sati opuštenog igranja otključao sam par ,,epskih” skinova, tako da daleko od toga da će igrači koji ne plate biti uskraćeni za skupe krpice. Za one koji ipak žele da novčano podrže developere, tu je i opcija kupovine DLC-a i žetona koji funkcionišu po sistemu chestova sa randomiziranim predmetima. Od pay-to-win-a nema ni traga ni glasa. Držim fige da će tako i ostati.

Osim otključavanja skinova, Deceit vas posle svake partije nagrađuje poenima kojima kupujete raznorazne perksove koje potom kombinujete na način koji najviše odgovara vašem stilu igranja. Ovo ne bi bio problem da igra nije kanda bagovita. Osim povremenih crasheva i gubitaka konekcije koji postaju problematični jer ih Deceit doživljava kao da ste prevremeno napustili partiju i sprečava vas da uđete u novu dok se trenutna ne završi, igra ima bagovit glavni meni. Ne kapiram kako su to prevideli, ali redovno se dešava da se količina prikupljenih poena i level vašeg naloga ne ažurira dok ne restartujete igru. Pretpostavljam da će ovo biti popravljeno u nekom od narednih patcheva.

deceit14

Deceit stavlja veliki akcenat na glasovnu komunikaciju. Da li je to nedostatak ili ne, zavisi isključivo od vaših preferencija. Ako ne znate Engleski, ili ne možete da pričate dok igrate, ili prosto ne volite da komunicirate sa strancima, ova igra verovatno nije za vas. U najboljem slučaju ćete se osećati kao mutavac, nesposobni da dignete uzbunu u ključnom trenutku ili da se efektivno organizujete, a u najgorem ćete biti lak plen za lukave dušmane koji jedva čekaju da od vas naprave crnu ovcu.

Deceit je dobar multiplayer naslov sa unikatnom mehanikom i kvalitetnom atmosferom. Preporučio bih ga fanovima horora i asimetričnog multiplayera, a s obzirom da je potpuno besplatan, mislim da se ni ostali ne bi pokajali da ga isprobaju. Retko mogu reći za neku igru da je originalna, ali Deceit to jeste i kao takav zaslužuje vašu pažnju.