Kada je Hideo Kojima pre par godina najavio svoju prvu nezavisnu igru posle odlaska iz Konamija, odmah se oko projekta Death Stranding  napravila pomama i veliko online interesovanje za projekat koji je od starta ciljao da igračima prikaže nešto neviđeno i totalno drukčije od redovnih akcionih koncepata sa kojima smo zatrpani ovih godina. Posle par godina veoma efikasnog rada, Kojima Productions je krajem 2019. godine izdao naslov koji je odmah uhvatio svetsku pažnju zvog svoje unikatnosti, hrabrosću da se totalno odvoji od popularnih gameplay koncepata i unese veliku dozu misterije, istraživanja, ne-standardnih gameplay sistema i naravno zdrave doze „proročanstva“ koje Hideo Kojima redovno ubacuje u svoje igre za koje radi detaljna istraživanja stanja sadašnjosti, tehnologija u ranim stadijumima razvoja i socijalnih koncepata koje imaju šansu da isplivaju na površinu i postanu deo naše svakodnevnice.

Iako smo po premijeri PlayStation 4 verzije bili veoma zadovoljni sa igrom, nazvavši je „unikatannim naslovom koji meša akcioni i stealth gameplay u proizvod koji nema konkurenciju“ u našoj recenziji, itekako smo bili zainteresovani da vidimo kako će se ovaj naslov ponašati na PC platformi, gde ćemo po prvi put videti kako odličan Decima engine (koji je takođe napajao hit igru Horizon Zero Dawn iz 2017. godine (EmuGlx review) koja samo što nije izašla na PC-u) radi na hardveru koji je sposobniji od vremešnih komponenti koje se nalaze u PlayStation 4 i Pro konzolama. Sa zadovoljstvom možemo reći da je PC verzija Death Strandinga dobila ne samo odličan PC port, već i na najbolji način pokazuje kako dobra optimizacija i tehnička pažnja mogu dovesti do neverovatnih rezultata i glatkog gameplay-a čak i na slabijim konfiguracijama.

 

Ako želite da se upoznate sa pričom igre  Death Stranding i svim njenim uinikatnim i zanimljivim gameplay sistemima, preporučujemo vam da pročitate naš PUN OPIS u kojem smo detaljno posvetili pažnju svim elementima koji odvajaju ovu igru daleko od svih drugih modernih AAA naslova. A možete baciti pogled i na Nickov gameplay / storytime video na EmuGlx YT kanalu.

Samo ukratko o osnovnoj postavci priče igre – Death Stranding nas prebacuje u distopijsku budućnost u kojoj se barijera između sveta živih i mrtvih toliko smanjila da su duhovi mrtvih stigli kod nas, izazivajući igromne eksplozije antimaterije kada god uhvate nekoga ko ne može da im pobegne (bilo da su živi ili nedavno umrli). Suočeni sa totalnim uništenjem svih urbanih zona, krahom transportne infrastukture, totalnim uništenjem ekonomije, i velike neverice ka strancima koji mogu da ugroze status izolovanih podzemnih enklava, igra nas baca u ojačane čizme jednog od retkih ljudi koji imaju hrabrosti da otvoreno putuju uništenim prostranstvima severne Amerike. Kao usamljeni poštar koji prenosi pakete i poruke izneđu udaljenih enklava, naš glavni lik Sam Porter će nevoljno prihvatiti da ispuni želju jednog od članova svoje porodice – da sam pređe od jedne do druge obale amerike, noseći sa sobom novu tehnologiju koja bi povezala izolovane gradove, ponovo uspostavi prekinute veze, povrati nadu čovečanstvu, direktno se sukobi sa silama koje uništavaju naš svet, i reši misteriju dolaska Death Stranding-a.

Opremljen samo onim što može da ponese sa sobom, Sam Porter korak po korak preko teških terena uspeva da nas upozna sa veoma unikatnim pričom koja (po tradiciji Hideo Kojime) je još više upečatljivija danas kada živimo u dobu svetske pandemije i gde svako lučno oseća posledice koncepata socijalnog distanciranja, dezinformacija, težeg ostvarivanja kontakata sa ljudima, oštećene ekonomije i logistike prenosa robe do izolovanih ljudi.

Death Stranding na PC-u je veoma dobro ispeglana verzija igre, bez ijednog očiglednog problema koji bi nam odmah privukao pažnju. Sistemska zahtevnost je na prihvatljivom nivou, podrška za gamepad-ove je ugrađena, igra podržava pun pristup menjanjima komandi za igrače koji se i dalje drže tastature i miša (više o tom načinu upravljanja kasnije), a tu je i mali spektar vizuelnih promena koje mogu dovesti do lepšeg izgleda igre. Po prvom paljenju igre, ona će prihvatiti „default“ vizuelna podešavanja koja odgovaraju onima koja su bila prisutna u konzolnoj verziji igre. Igra i u ovom modu izgleda zaista odlično na velikim PC rezolucijama i u 60 frejmova u sekundi, mada svaka od par prisutnih opcija (nema ih puno) se mogu povećati i time veoma malo poboljšati izgled slike. Bilo da koristite defailt ili napredna podešavanja grafike, igra će izgledati odlično. Smanjenje grafike na niže nivoe za skabije konfiguracije nije podržano. Ovo nam ne smeta iz dva razloga – sam tim je godinama radio na konzolnoj verziji igre i samim time nije od starta pravio igru da podržava razne niže verzije tekstura, komplesnosti modela i drugih elementa, a sa druge strane PC port je odlično optimizovan pa se lagodan rad u 1080p rezoluciji može ostvariti i na poprilično slabim PC konfiguracijama.

Vizuelno najveća izmena koja igra podržava u sebi dolazi od podrške za 21:9 ultrawide rendering mod koji povećava FOV (to je inače jedini način za promenu FOV-a u igri) i širi horizontalnu pretentaciju sveta na odličan način. Ultrawide rendering daje PC igračima šansu da se mnogo više udube u okruženja oko glavnog igrača, a razvojni tim iz KojiPro studija se takođe potrudio da optimizuju i sve (mnogobrojne) cinematike igre za ultrawide prezentaciju, dodavajući na ivicama slike nove objekte koji čine svaku odlično režiranu i odglumljenu scenu uverljivijim.

Možda i najbitniji deo PC porta je njena podrška za nVidijin ekskluzivni sistem DLSS 2.0 koji od nižih rezolucija može da unapredi kvalitet slike i predstavi vam rezultat koji je identičan renderingu u 4K rezoluciji. Svi korisnici nVidija RTX grafičkih kartica imaju pristup ovom vizuelnom alatu koji može da isporuči odličnu 4K sliku sa dva interna podešavanja – Quality (koji interno renderuje igru u 1440p) i Performance (koji interno renderuje igru u 1080p). Sa ovim sistemom, svaki vlasnik RTX grafičke može uživati u odličnoj 4K prezentaciji sa 60 frejmova u sekundi, čak i oni sa najslabijom RTX 2060 grafičkom. DLSS 2.0 poboljšava ne samo performanse igre, već i čini samo sliku igre mnogo dopadljivijom i detaljnijom, sa precizno prikazanim malim detaljima (vlasi trave) i veoma detaljnim udaljenim objektima (bez ikakve pojave krzavih ivica) koje su inače prisutne kada se ne koristi DLSS i čak i na PS4 Pro konzoli.

Za kontrolu nad Sam Porterom se preporučuje upotreba gamepada, ali ako želite možete koristiti miša i tastaturu, što će umnogome pomoći tokom akcionih scena kada je potrebno precizno upravljati Sam-om tokom kretanja po nezgodnom i nestabilnom terenu, kao i nišanjenju na mnogobrojne protivnike oko njega. Samo treba obratiti pažnju da se kretanje u ovoj igri ne odvija na identičan način kao i u drugim igrama. Umesto glavnog lika koji savršeno dobro drži svoju ravnotežu i može da radi raznorazne akrobacije bez uticaja intercije i centra težine, Sam Porter iz Death Strandinga oseća sve te fizičke sile i od igrača zahteva da pazi na njih. Sa velikom težinom na ležima, i par nezgodnih koraka mogu da nateraju Sam-a da krece da gubi ravnotežu i brzo potom toga padne. Igrači moraju da paze na brzinu kretanja, da pri skretanju čuvaju Sam-a od momentuma koji može da prevagne tovar u prošlom pravcu kretanja, i da često uspore svoje kretanje i namerdno drže balans pritiskajući glavno desno i levo dugme na mišu (na gamepadovima ta akcija se radi sa oba triggera).

PC port Death Strandinga je dostupan samo na online radnji Steam sa koje se može skinuti instalacije igre teška 63 GB, što je svega par gigabajta više od verzije za PS4 koja je zauzimala 55GB podataka na hard disku. Što se potrebne konfiguracije tiče, minimalna zahtevnost traži quadcore procesor, 8 gb rama i  Nvidia GTX 1050/ Radeon 560 grafičku, mada već malo jači CPU i Nvidia GTX 1060/RadeonRX 590 su dovoljno za 1080p prezentaciju u 60 frejmova u sekundi. Svi vlasnici Nvidia RTX grafičkih imaju pristup mnogo boljim performansama uz pomoć DLSS 2.0 opcije, otvarajući im svima pristup do uvek rado tražene 4K60 prezentacije.

Death Stranding je bila odlična igra na PS4 platformi, a na PC-u se ona može odigrati u još lepšem svetlu.