Cuphead je jedan od onih indie bisera koje dobijamo jednom ili dvaput godišnje koji uspevaju da se izdvoje svojom jedinstvenom grafikom i kvalitetnim gejmplejom. Igra je izašla 2017. godine za Xbox One i PC i pobrala mnoge simpatije igrača. Na žalost vlasnika Playstationa, zaobišla je njihovu platformu i developeri igre su nas uveravali da će tako ostati zauvek, ali ipak, 28. jula, kao grom iz vedra neba je osvanula vest da će Cuphead ipak izaći i za Playstation 4. I to odmah!

Ko je odrastao tokom devedesetih, dobro se seća crtanih filmova koji su se tih godina emitovali na televiziji. Jugoslavija je bila pod sankcijama, a posledice toga nisu mogle da zaobiđu ni dečiji program, kada su Dizni i još neke kompanije povukle licencu za njihove crtane filmove. Tako su se domaće televizijske kuće dosetile da iz naftalina izvuku najstarije primerke studija Fleischer i radova Uba Iverksa, nastali tokom ranih tridesetih godina u vreme velike depresije (svaka sličnost sa tadašnjom situacijom u Jugoslaviji možda i nije slučajna). Te crtane filmove su krasile vrlo maštovite, ali i krajnje blesave animacije i plejada iščašenih likova, a priče su se često bavile naivnom i neposlušnom decom koja bahato ulete u nezgodnu situaciju i nagrabuse suočavajući se sa raznim hororima koje je odrasli svet pripremio za njih. Na kraju se ipak sve srećno završavalo uz poruku da se ništa od toga ne bi dogodilo da su slušali mamu. Sve to je u kombinaciji sa domaćom sihronizacijom ispadalo vrlo bizarno, često i jezivo, i ne sumnjamo da je ostavilo dubok utisak na mnoge mlade umove tog doba. Ne bi nas iznenadilo ni da neki vuku traume od strašila koje peva ili Jastučka koji nemilosrdno buši balone, kao i od čuvenog “Umočiću!”.

 

Verovatno se pitate čemu ovakav uvod. Kada upalite igru, istog trenutka ćete prebačeni u to vreme. Svakome ko pogleda u ekran i pomisli da se emituje neki retro crtać bi bilo oprošteno, jer su ljudi iz studija MDHR ulili izuzetan napor da izbrišu granicu između između crtanog filma i video igre. Da bi igra izgledala kao nešto što je izašlo pre skoro devedeset godina, korišćene su i tehnike tog vremena. Svaki frejm je ručno animiran, a prelepe pozadine su urađene kombinacijom vodenih boja i stop motion animacije pravih modela. U nekom trenutku je moguće otključati i cinecolor filter koji dodatno doprinosi autentičnosti. Rezultat je do sad neviđeno vizuelno iskustvo u svetu igara. U duhu crtaća iz trideseth, likovi su izuzetno maštovito nacrtani, a animacije prosto zapanjuju, pogotovo kada boss-ovi menjaju faze i transformišu se na svakakve normalne i nenormalne načine. Na kraju, džez i ragtajm muzika savršeno zaokružuju ovaj retro doživljaj.

U skladu sa starim vremenima je i priča. Pratimo mladog Cupheada i Mugmana koji se džekiraju u kazinu i nesmotreno ulaze u igru sa samim đavolom. Kako to obično biva, izvlače deblji kraj i sada, da bi spasili svoje duše i otplatili dug, moraju da pokupe duše ostalih dužnika Inkwell ostrva i dostave ih đavolu.

Gejmplej nije nešto preterano originalan, ali uspešno sledi šablon koji su postavile igre poput Contre i Alien Soldiera. Na raspolaganju su vam pucanje, skok, brzi dash, parry kojim možete da poništite pojedine vrste projektila i super napad koji otključavate kasnije i koji se aktivira kada napunite određenu skalu. U fokusu su boss borbe i njih ima dvadesetak, što na prvu loptu može da zvuči malo, ali tu dolazimo do još jedne sličnosti sa pomenutim igrama i, za mnoge, najboljeg razloga da igrate Cuphead. Ova igra je teška. Old school teška. Ko pamti kako je nekada izgledalo danima prelaziti igre koje u sebi imaju sadržaja za jedva dva sata igranja znaće na čemu je. Protivnici su vrlo brzi i izleću sa svih strana, u svakom trenutku ka Cupheadu leti nekoliko projektila i da bi se sve to uspešno izbeglo, potrebni su maksimalna koncentracija i dobri refleksi, kao i da poginete popriličan broj puta jer je učenje iz grešaka bitan deo savladavanja ovakve igre. Na raspolaganju su vam samo tri života tako da je prostora za grešku jako malo. Boss okršaji su posebna priča, napadi su vrlo raznovrsni, faze se brzo se menjaju, a kako borba odmiče intezitet se povećava i momenti kada vam život visi o koncu dok ka vama leti desetak projektila sa svih strana su pravo adrenalinsko iskustvo. Kada jednom naučite boss-a, možete se posvetiti i tabeli koja vas na kraju svake borbe ocenjuje u zavisnosti od toga kako ste se pokazali i juriti bolje ocene. Ako u pomenutom ima i malo monotonije, tu su i nivoi kada se Cuphead pretvara u aviončić i suočava sa letećim boss-ovima, gde gejmplej prelazi u R-Type šablon.

Za one koji nisu spremni za navedeni pakao, postoji i Simple mod koji olakšava stvari tako što uklanja poslednju fazu svakog boss-a, ali i (možda pomalo kontroverzno) onemogućava borbu sa đavolom na kraju, tako igru nije moguće kompletno preći na taj način.

Iako je fokus na boss borbama, tu je i nekoliko tzv. Run ‘n Gun nivoa koji su, kao što i samo ime kaže, klasični trči i pucaj nivoi gde treba da prođete pravu lavinu protivnika i usput pokupite novčiće koje ćete kasnije koristiti da kupite nova oružja i pomagala koja mogu biti korisna za specifične boss-ove. Na žalost, Smoke Bomb dash se izdvaja kao daleko najkorisniji i totalno obesmišljava ostale što pomalo ubija raznovrsnost i potrebu da uopšte otključavate ostale.

Za one koji vole co-op, tu je i podrša za dva igrača, ali nam se čini da nije baš najbolje balansirana. Svi protivnici postaju jači, a više igrača na ekranu povlači i veći haos što čini ionako tešku igru još težom. Kad smo kod nedostataka, ostaje i žal što igra nije mogla da ima više “klasičnih” nivoa i sve poveže u jednu celinu gde prelazite igru po nivoima, ali je razumljivo s obzirom na nadljudski napor koji bi takav poduhvat zahtevao od jednog malog studija.

Na kraju, Cuphead danas više nije nepoznanica, i ako ovaj opis nije dovoljna preporuka, činjenica  da je igru do sad igralo više od pet miliona igrača na ostalim platformama govori dovoljno. Ako volite side scrolling shootere, Cuphead bi morao da se nađe u vašoj kolekciji, a sigurni smo da će ostaviti poseban utisak na ljude sa našeg podneblja koji još pamte crtane filmove koji su bili inspiracija za ovu igru.

Cuphead (PS4 verzija)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Ako volite side scrolling shootere, Cuphead bi morao da se nađe u vašoj kolekciji, a sigurni smo da će ostaviti poseban utisak na ljude sa našeg podneblja koji još pamte crtane filmove koji su bili inspiracija za ovu igru. PlayStation 4 verzija iako kasno stiže sa sobom ne donosi ništa novo, već samo provereno staro dobro Cuphead iskustvo.