Konan već dugo vremena obitava u čitalačkim kuloarima zapadno evropske civilizacije. Nastao iz muke Roberta E Howarda koji je za vreme velike krize nekako morao da zaradi pare, ovaj lik je postao bukvalno rodonačelnik sword & sorcery podžanra što je i samog Haurda načinilo ocem popularne fantastične palp literature. Dok je velika kriza uzimala maha u Americi, mladi Hauard je kao dete koje je odrastalo u Teksasu bio suočen sa dva izbora: ili da se bavi poljoprivredom ili da beži glavom bez obzira. U inat svima, počeo je da se bavi pisanjem avanturističkih priča ali nije imao neki veći uspeh do svoje 23-će godine kada su njegova dela počela da se pojavljuju u čuvenom palp magazinu Weird Tales. Do svoje 30-te godine je objavio više kraćih i dužih priča koje se i dan danas reprintuju ali nažalost nije mogao da uživa u plodovima svoje slave zbog lošeg mentalnog zdravlja i prerane smrti.

Lik Konana je nastao pred kraj njegovog života i može se slobodno reći da je u pitanju karakter koji se i dan danas koristi u mnogim fantasy okruženjima u raznim oblicima ali pod drugim imenima. Zanimljivo je to što pored velikog zaveštanja koje je Hauard ostavio, posle 80-ih nije bilo nijednog valjanog sword & sorcery filma koji bi uspeo da raspali taj stari žar otkrivanja novih prostranstava i maštanja o Hiperboreji, udaljenoj zemlji koja je postojala nege u periodu posle pada Atlantide. Neverovatno koliko je ovo nedovoljno iskorišćen koncept i kao odličan primer mogu nam poslužiti dva Konan MMO-a koji nažalost nisu vredni spomena u ovom tekstu. Možda su se nekome svideli ali mehanika i lenjo korišćenje lora su u tim slučajevima bili nedopustivi i možda ćemo o tome pričati neki drugi put. Bio je na Xbox 360 dosta dobar God of War klon u kome smo mogli da vodimo Konana ali pošto je konzola tada crkavala (čuvene Xenon ploče) nije bilo mogućnosti da se igra završi. Sada smo svedoci novih vremena u kojima je ova franšiza možda i posustala pred raznim Battle Royale gigantima i tutorijalima za iste u štampanoj formi (da da, postoje i Fortnite knjige LOL). Stari bogovi su dali input developerima iz Petroglypha i ekipa veterana iz Westwooda je došla na ideju da napravi real time survival stratešku igru u kojoj možete voditi šampiona po izboru (među njima je i Konan) i pokazati svojim prijateljima kakav ste mastermind.

U osnovi Conan Unconquered je igra koja vas može podsetiti na još jedan sličan naslov koji je bio u Early Access-u još od 2017-te godine. Ako niste fan ovog žanra verovatno nikada niste čuli za They Are Billions. Mi smo imali priliku da je igramo u nekom momentu i možemo samo reći da je ovaj naslov žestoko inspirisan sa navedenom Early Access igrom. Osnovni zadatak svakog igrača je da uspostavi svoju bazu i da je nadograđuje dok istovremeno istražuje mapu i sprema se za sve moguće scenarije koji ga mogu zadesiti. Rast zauzete teritorije, menadžment resursa, i nepredvidljivi događaji su samo neke od stvari koje vas mogu sačekati. Neprijateljske horde koje rastu u svakom momentu sa neprijateljima koji su sve moćniji zaista deluju impozantno na ekranu iako je endžin zastareo i vide se propusti koje su developeri napravili. Nažalost i ovaj naslov izgleda kao Early Access u nekim momentima. Pitate se zašto? Ne brinite, stići ćemo i do toga.

Pošto u They Are Billions imate nemilosrdnu mehaniku da morate da uskočite u igru bez mnogo objašnjenja i samo sa rešenošću u srcu, Tako i Conan Unconquered vas baca direktno u vatru sa filozofijom ili plivaj ili se udavi. Šta to znači, ako kojim slučajem niste veteran ovog žanra imaćete problema sa prilagođavanjem igri i verovatno ćevas treći talas neprijatelja sravniti sa zemljom ako i toliko uspete da igurate. To je za mnoge momentalni turn off i uninstaliraće ovu igru ali veteranima ovo sve predstavlja sjajan zalogaj RTS mazohizma koji će im pružiti dosta sati uživanja pod uslovom da prihvataju nivo neispoliranosti koji ovaj naslov nosi sa sobom. Igra će vam pružiti sve moguće alate da savladate svoje neprijatelje i moraćete da učite na svojim greškama. Nivo težine se progresivno uvećava sa svakim talasom ili novom “misijom” ako to tako možemo nazvati i često ćete uhvatiti sebe da se nervirate tokom partije skoro isto kao kada biste igrali Nioh ili neku igru iz Souls serijala. Očigledni bullshit momenti koji su nažalost česti na većim nivoima težine predstavljaju kost u grlu većini iskusnih stratega a o casual strategy igračima da ne pričamo. Tzv instant uninstall. U pitanju su momenti kada napravite vojnu silu od koje zastaje dah i pada frame rate i onda samo se pojave neprijatelji koji nekim čudom uspeju da vas pregaze kao da nikada ništa niste unapredili. Tada nastaje razočaranje kakvog nema i želja da se monitor ili tastatura odvoje od života nasumično plasiranom silom u vidu čekića ili pesnice, zavisi šta volite od hladnih oružja. Ko voli vatrena oružja može i to da primeni ali to ne menja činjenicu da igra misli da ste noob i da vam developeri poručuju “Git Gud crub”

Za početak kada uđete u početni meni, sačekaće vas neispoliran UI koji je u nekim momentima konfuzan a u nekim izgleda kao da je skinut sa neke mobilne igre. Znamo da je to sve podložno promenama i zakrpama ali su barem mogli da srede osnovne opcije za podešavanje grafičkog prikaza i tome slično. Sve vreme se provlači osećaj Early Access-a iako to navodno nije u pitanju. Koncept Fortify, Expand and Explore je ovde prisutan od samog početka jer morate da ustoičite sebe da biste imali strpljenja da istražite menije, podesite sve po želji proširite svoje vidike da je ovo jedna lepa igra i da ne treba odmah da mislite najcrnje i najgore. Ipak ovo je Konan, sta bi moglo da krene po zlu zar ne? Nažalost krenulo je dosta toga po zlu ali developeri su uradili i dosta dobrih stvari tako da i dalje verujemo da je ovo igra koja se razvija i koja će imati content update-ove zbog dobre osnove ali manjkavog osnovnog izvođenja. Pošto igra nema story kampanju, da dobro ste pročitali, Conan Unconquered nema sigle player, potrebno je igrati misije bez nekog filler teksta koje su koncipirane oko razvijanja i savladavanja novih mehanika kojih generalno nema puno. Kada savladate sve što je potrebno u suštini ulazite u multiplejer ili horde rush modove koji traju večno i onda se samo nadate najboljem tj da ćete imati dovoljno sreće da vas RNG ne ojadi previše i ne upropasti sav vaš trud koji ste uložili zadnjih sat vremena i više.

Kada sagradite dovoljno jedinica u svojoj bazi vreme je da sa svojim herojem, bili to Konan, Valeria ili čarobnjak Kalantes, istražite ostatak mape i skupljate resurse i širite svoj uticaj. Dok je glavni protagonista prisutan postoji bonus na napad, otpornost vaših jedinica i na resurse koje skupljate. Kada dođe do bitke pored standardnih RTS kontrola možete i da se fokusirate na šampiona koji ima specijalne napade kojima možete počistiti veći broj neprijateljskih jedinica i to je to. Mehanika borbe dosta podseća i na Warhammer 40K Dawn of War 3 ali o toj igri ne treba govoriti. Kada skupite resurse potrebno je širiti bazu i upošlajava se isti strateški pristup. Gradite bazu ka suženjima na mapi, postavljate odbrambene kule i čekate da se pojavi talas neprijatelja koji ćete eliminisati. Ako kojim slučajem preterate i troškovi su vam veći nego skupljanje resursa, možete slobodno restartovati misiju jer se iz te situacije na većim nivoima težine možete jako teško iščupati. Jedina prednost je u tome što možete pauzirati igru i razmisliti lepo o sledećem koraku. Postoji nekoliko vrsta jedinica koje možete istrenirati i one variraju od mačevalaca do kopljanika, konjanika i čarobnjaka. Što ih više vodite u pohode, dobiće više iskustvenih poena i samim tim jačati. Definitivno najveći neprijatelj u igri vam je vatra jer ona može za par minuta da vam spali čitavo utvrđenje i na kraju od svega što ste gradili ostane samo pepeo. Potrebno je u svakom momentu imati par vojnika koji će služiti kao vatrgoasna služba jer nikada ne znate da li će vam na vrata pokucati katapulti sa zapaljenim stenama ili vatreni demon.

Glasovna gluma je za divno čudo veoma pristojna i likovi će se oglašavati sa replikama koje će u nekim momentima biti ili smešne ili totalno satirične. Donekle je očuvan duh Konana iz stripova i filmova ali tako epsko iskustvo ovde nećete imati prilike u potpunosti da osetite. Nekoliko rečenica nije dovoljno da likovima ulije karakter kakav bi trebali da imaju ali je dovoljan filler da se igra tematski odvoji od svoje inspiracije They Are Billions-a.

Ako ste ljubitelj multiplejera, ovaj naslov ima šta da vam ponudi što pokazuje da je Conan izrazito okrenut igri u više igrača. Najfunkcionalniji je co-op mod za dva igrača koji vam može pružiti dosta sati zabave ako imate i prijatelja koji je dovoljno zaludan da u ovo doba modernih instant naslova sa vama istražuje mapu i da čisti protivnike. Co-op mod je definitivno za preporuku i ovde se vide svi kvaliteti koje Conan Unconquered može da ponudi.

 

Iako je premisa na papiru dosta dobra, ovakve igre ne mogu dugo vremena provesti na tržištu jer hard core ljubitelji story driven strategija imaju puno drugih naslova u kojima mogu uživati. Ako ste se smorili od They are billions, Konan vam može dobro leći ali manjkavosti po pitanju nepostojeće single player kampanje i slabijeg grafičkog prikaza mogu biti odbojni većem delu igračke publike. Bilo bi lepo da se možda izbaci ekspanzija sa full kampanjom i onda bi igra bila pun pogodak…tako nam KROMA!

Conan Unconcquered (2019)
  • 6/10
    EmuGlx Score - 6/10
6/10

Finalni utisci

Nažalost Conan Unconquered pati od dosta problema i neispoliranosti ali mehanike su solidne i gejmplej je veoma pristojan. Nepostojanje single player kampanje kvari imerziju i ne diferencira ovu igru od naslova kojim je inspirisana. U suštini ovo je jedno solidno iskustvo koje ne može dugo držati igrače prikovanim za ekran.