Davne 1994. godine kada je moja igračka „nevinost“ bila neukaljana tekovinama moderne industrije i kada su inovacije bile preko potrebne i dobrodošle, imao sam prilike da na tadašnjem PC 486 DX4 na 133Mhz sa 8GB rama „poteram“ Nova Logicov Commanche. Iako sam zakasnio jedno četiri godine sa tim izdanjem i dalje je to za mene bio prvi kontakt sa igrom u kojoj si mogao da voziš helikopter i da štitiš interese velikog zapada u ratu sa zlim teroristima koji im ne daju njihova naftna polja.

Kada posmatram sa ove tačke gledišta i skoro 37 godina u zadnjici zaplet je bio dubok koliko i konobarska tacna ali pucanje i tadašnji raznobojni vokseli koji su samo prštali po ekranu su bili fenomenalni. Vremenom Commanche je prerastao u franšizu koja je prilično opsežna.

Između 1992 i 1994 izašle su 4 igre, posle toga su usledili zvanični nastavci između 1995 i 2001 godine. Po mom skromnom mišljenju najbolje je bio rangiran Commanche Gold koji je izašao 1998. godine dok su ostali delovi gospodski pali u zaborav kada se završila groznica odbrane neba od svih mogućih zlih sila. Commanche 4 koji je izašao 2001.  je prošao dosta dobro ali samo entuzijasti su bili zagrejani za njega jer u suštini nije donosio ništa novo u odnosu na prethodne delove. Tada je krenulo doba slabih inovacija i igranja na sigurno što i danas zagađuje igračku industriju, što nije uspelo ni da zaobiđe novi Commanche koji će nam doći iz THQ Nordic-a i koji je sada trenutno u Early Access fazi.

THQ Nordic je očigledno veliki ljubitelj oživljavanja starih franšiza ali danas u vremenu kada svi vape za inovacijama ne bi smeli da se uljuljkaju i da kažu ajde samo da stavimo novi sloj farbe i biće sve ok. Novi Commanche obećava puno na papiru ali da li će isporučiti do kraja Early Access-a pitanje je jer smo se više puta opekli po tom pitanju. Za sada dočekaće vas novi glavni meni u kome imate mogućnost da izaberete nekoliko single player misija, par skinova za helikoptere i to je to. Na izboru su vam par misija u kojima možete solo ili sa drugim igračima da upucavate određeni broj ciljeva sa veoma ograničenim izborom oružja. Mislim vi ste pilot helikoptera koji košta boga oca para i koji bi trebalo da bude nešto najsavršenije što vojske zapadnog bloka mogu da ponude ali kretanje je veoma tromo, komande ne odgovaraju dobro i više imate utisak da pilotirate tankerom koji se kreće po ledu nego helikopterom. Za sada mislim da ima puno mesta za poboljšanja ali vreme će pokazati. Ako volite ovakve igre za sada nemojte pipati Commanche dok ne dobijemo finalni proizvod. Ima ovde još dosta mesta za poboljšanja.