Svi smo se već navikli da Call of Duty naslovi izlaze svake godine. Tako je već desetak godina u nazad, a leto je rezervisano za beta testiranja njihovih naslova koji dolaze u oktobru ili novembru. Sa najavom Black Ops 4 igre, bilo nam je jasno da će se Activision fokusirati više na Multiplayer i upravo zbog toga smo i očekivali nešto drugačije nego šta smo imali prilike da igramo do sada. Proteklih četiri dana, učestvovali smo u Private Beta testiranju na PlayStation 4 konzoli i naši utisci su i više nego bolji.

Black Ops 4 se dešava nešto ranije nego trojka, tako da u startu ne možete da računate na exo skelete i na sve gluposti koje su ”krasile” BO3 igru. Pored toga, ubacili su totalno novi sistem healovanja vašeg lika u toku borbe kao i mnoge druge stvarčice koje obogaćuju gameplay u apsolutno svakom smislu.

Već smo navikli iz Black Ops 3 da se gameplay drastično razlikuje nego u bilo kom drugim CoD naslovu. Najviše zbog toga što su ubačene nove klase, gde svako od ”specijalaca” ima posebne ”specials” moći, koje zahtevaju totalno drugačiji pristup. U trojci je sve nekako bilo, prebrzo, jer pored toga i jump boosta, TTK (time to kill) je bio minimalan i sve se svodilo na (ne)kontrolisanje haosa u datom momentu. Retko kada je to izgledalo kao timska igra, više je bilo, ko koga prvo vidi, on će preživeti svaku bitku. Čuvanje uglova i pozicija i ležanje po podu do apsolutne pobede. To je ono šta je užasavalo mnoge igrače, ali sa druge strane, ista stvar koja je osvojila nove, najviše klinaca koji su eto, na lak način uspeli da, na neki način eksploatišu igru i dobijaju dobre scoreove bez imalo umeća.

Meni lično, kao dugogodišnjem FPS igraču na konzolama, Black Ops 4 predstavlja sjajno iskustvo u svakom pogledu. Activision je već dugi niz godina furao istu priču, istu mehaniku u svakom CoD izdanju, naravno u multiplayer modu, toliko da je većina igrača minimalno provodila vreme igrajući te naslove. Sama informacija da je u vreme Infinity Warfare-a populacija bila veća u Modern Warfare Remastered koji je izašao u istom trenutku je dovoljno govorila šta pravi fanovi žele, ali Activision je odlučio da forsira svoju priču koja nije više držala vodu. Sa Black Ops 4 izgleda da su sakupili dovoljno hrabrosti i odlučili da se vrate korenima, pomešanim sa već napravljenim sistemom iz prošlih igara, stvorivši savršenu kombinaciju koja i više nego odlično funkcioniše u CoD okruženju, još bolje u Black Ops univerzumu.

Prva i najveća promena je izbacivanje healtha koji se regeneriše vremenom. Umesto toga, imaćete Health Pack koji možete da iskoristite u trenucima kada vi mislite da je najbolje. Samo ova promena stavlja igru u totalno drugu dimenziju, jer planiranje, taktiziranje i napad dobijaju totalno drugi smisao ovom novinom. Sada vi sami možete da planirate kada i koliko vremena vam je potrebno da stojite iza zaklona i na koji način da napadnete određene neprijatelje. Novi CoD fanovi malo i ne vole ovu novinu, ali ovo samo uvodi kompleksnost u igranju koja je toliko falila svim CoD naslovima u proteklih nekoliko godina.

Pored toga, izbačen je Wall Running kao i Jump Boost. Borba i sistem kretanja se i dalje svodi na ”boots on the ground” kao u WWII, ali realno gledno, to su fanovi i najviše voleli. Pored toga, svaki specijalci, bolje rečeno, ceo roster iz BO3 se vratio, sa svim specialsima koji su i tada imali, ali su sada malo više ograničeni, nerfovani, gde je ponovo potrebno da pažljivo izaberete način i vreme kada ćete nastupiti sa njima. Sve ovo je nešto totalno novo za igrače, a možda najveća novina je povećani TTK (time to kill).

Bilo je poznato da je bilo potrebno bukvalno par metaka iz bilo kog oružja da ubijete neprijatelja, nebitno na kojoj je razdaljini i koliko pucate. Pored toga, hit detection je bio očajan, tako da često meci koji su završavali u telu su bii registrovani kao headshots. Sada, imate osećaj kao da stvarno pucate u nekoga i da je potrebno više truda a i vremena da ga ubijete, što zbog mogućeg pancira koje nose kao dotatnu opremu ili vašeg skilla da pogodite neprijatelje Pored toga, možete videti Health Bar svakog neprijatelja koga pucate, što još više doprinosi da ustvari znate šta radite u svakoj borbi, a i zbog teamplaya koji je, za razliku od nekih CoD naslvoa, ovde krucijalan. Sve ove novine totalno menjaju način borbe u određenim trenucima u Black Ops 4, a najbolja stvar je to što je menjaju na mnogo bolje. Ovaj Call of Duty najviše podseća na Black Ops 1 i CoD Modern Warfare (i remastered) po pitanju napucavanja i kretanja po mapi.

Jedini problem je to što su mape, naizgled dizajnirane da iskorišćavaju wall running i double jumps, sa dugim zidovima i delovima gde je prosto neophodno da imate dupli skok ili boost ukoliko želite da dođete do prednosti. Izgleda da se Activision malo kasnije probudio i odlučio da krene klasičnim putem kretanja i napucavanja, mnogo posle odlučivanja kakve će mape biti, ali verujemo da će se sve promeniti i izbalansirati do izlaska igre.

Call of Duty Black Ops 4 ima potencijala da bude najbolji CoD multiplayer shooter koji je izašao u poslednjih desetak godina. To ne gledamo kao fanovi stare mehanike, već kao nešto što je moralo da se desi mnogo ranije. Activision i njihovi devovi su se jednostavno izgubili poslednjih godina u celom multiplayer haosu, ali izgeda da se napokon vraćaju na pravi put. Ne zaboravimo da je ovo samo BETA, tako da se sve može desiti u budućnosti, ali mi se nadamo najboljem ishodu.

Ne zaboravimo da nas pored Multiplayera čeka i Blackout mode, bolje rečeno Call of Duty Battle Royale, koji ćemo isto pokriti odmah nakon beta testiranja.

Sve ovo deluje obećaajuće, ali na Activisionu i njihovim razvojnim timovima je da li će održati ovaj sjajni put i filozofiju koju su izabrali ili će se ponovo, urušiti u nelogičnim idejama.