Prošlogodišnji nastavak, Advance Warefare je doneo dosta novina u odnosu na Ghosts koji je blaže rečeno bio sasvim prosek Call Of Duty iskustvo. Prvenstveno smo sada prešli već u daleku budućnost i kada je najavljeno da se treći Black Ops takođe odvijati u istom ili malo daljem periodu bilo je pitanje dali će moći da ubace dovoljno novina da igra ponovo bude sveža. Treyarch ne samo da su nadmasili prošlogodišnji hit već su postavili nove standarde u franšizi koja definitivno spada među najbolje u serialu.

I ovog puta su unajmljeni pravi glumci za nekoliko glavnih likova u igri, medju njima Christopher Meloni koga većina zna iz serije Law & Order. Kao što je prošli deo iskoristio Kevin Spacey-a za glavnog protagonistu za koga radite tako je i Christopher to jest John Taylor vaš glavni saradnik ali da li je i vaš prijatelj to ćete saznati na kraju same igre.

BO3 se nastavlja 40 godina nakon dešavanja u BO2 i podrazumeva se da se dosta toga promenilo. Kao prvo vojnici nemaju više samo mehanička pomagala da im olakšaju okršaje na bojnom polju već su i sami postali delimično mašine. Ovog puta svako ima ugrađen memorijski čip koji može da se šteluje po volji, da vam pospeši ili ukloni pamćenje ili da dodirom ruke pre smrti saborca, downloadujete sve informacije koje su vam potrebne iz njegovog mozga. Pored humanoida uz vas i protiv vas će sada da se bore i robotski skeleti, budućnost rata je stigla. Definitivno se oseca vibe Terminator filmova.

Prva od novina su “Cybernetics” koje možete da apgrejdujete. Imate izbor medju Control, Chaos i Marshal. Ukratko odabirom jedne od te tri imaćete određenu moć bilo to da utičete na opremu neprijatelja, imate nadljudsku snagu ili uništenje svega što hoda i leti na struju. U toku misija okolo će biti postavljeni Ammo Crates gde možete u svakom trenutku da dopunite svoju municiju ili Armor Mobility Crate gde možete svoj ceo loadout da promenite u jednom mahu. Druga novina jeste Safehouse. Sada između svake misije imate svoje skrovište gde možete da pregledate svoj status kao i da menjate oružija, apgrejdujete kiberneticke moći, odaberete loadout za sledeću misiju i da isprobate nova oružija koja ste usput pokupili. Pored toga na vašem PC-u imate i jednu igru arkadu koja najviše podseca na Take No Prisoners top-view shooter iz davne 1996. Šta više ta meta-igra ima i priču: Vi ste razgolićeni nagruvani marinac koji se upleo u gay vezu sa petlom. Dok vi uživate na plaži, upada vam Gorila, bivši decko petla koji je rešio da povrati svog dečka nazad. Sada vi morate da se borite za srce vašeg petla tako što ćete jurišati po mapi i ubijati hiljade i hiljade zombi vojnika dok ne dodjete do gorile. God damn.

Misija ima 11 što je manje od prošlih delova ali zato za svaku treba 40+ minuta barem za razliku od prethodnih nastavaka gde ste neke i za 12 minuta mogli da pređete. Pored toga misije međusobno su mnogo više povezane nego pre. Nema više razbacivanja po celom svetu vec skoncentrisano na par lokacija sto i ima smisla. Na primer od tih 11 misija, tri-četiri su samo u Singapuru. Misije su raznovrsne, svaka za sebe prepuna tipičnom Michael Bay akcijom gde razaranje ne prestaje što sam siguran da nikome ne smeta. Iako su neke misije na istom području, opet jedna je u podzemlju, druga u vazduhu itd. tako da nemaju nikakvih sličnosti i odudaraju jedna od druge. Grafički igra je još lepša od AW što se pogoto vidi u osvetljenju i poboljšanim facialnim animacijama. Mape su mnogo veće jer je igra zamisljena kao 4 player co-op tako da možete na više načina da dođete do iste lokacije a da ne pratite jedan jedini hodnik do cilja.

Za Black Ops 3 ne može da se kaže da je teška igra ali svakako nije “walk in the park” kao prošli delovi na normalnoj težini. Jednostavno ne smete da ulećete u sukobe već morate da se krijete i izmičete redovno, u suprotnom vas čeka brza smrt. Pored četiri standardnih nivoa težine među kojima je najteži uvek bio Veteran, sada su Treyarch ubacili i petu težinu nazvanu Realistic! Veteran je bio dovoljan da u više navrata bacim gamepad ili odustanem na par dana od neke misije, a ova nova težina ne mogu ni da zamislim koliko će polomljenih televizora da izazove po svetu :D

Nema više skupljanja Intel kompjutera po misijama, ovog puta imate raznolike collectables o kojima možete posle da pročitate ili odlsušate audio u vašemj Safehousu. Jedno bitno poboljšanje jeste kada ste dovoljno blizu, pojaviće se kursor gde se nalazi collectable. Dok to dosta pomaže u nalaženju istih, i dalje ćete morati iz više puta da pređete jednu misiju da bi ih sve pokupili s obzirom da za razliku od Intel kompjutera koji svetle, ovde su collectables deo scene i teško ih je prepoznati.

Na kraju jedno je sigurno; ovo je najzabavniji COD naslov koji smo dobili u poslednjih par godina. Grafićki lepši i raznovrsnijih od bilo kog dela do sada, konačno sa pričom koja ima nekog smisla i drži vas zalepljenim za televizor satima bez prestanka. Trenutno, serveri za Multiplayer su ugašeni ali ako je suditi po Beti koja se nedavno završila, biće ovo zabavnih godinu dana do sledećeg naslova. Samo pitamo se – gde ići dalje posle 2065e godine?

Nastavite da pratite EmuGlx za kompletnu recenziju i multiplayer komponente uskoro.